Potvrzeno. Šilhavý bude u fotbalové reprezentace až do roku 2023 a možná i na Euru

V posledních dnech se v tuzemských fotbalových kuloárech se mluvilo o tom, že jednají spolu kouč národního týmu Jaroslav Šilhavý a šéf českého fotbalu Petr Fousek o budoucnosti Šilhabvého ve své funkci. V té nakonec setrvá až do konce roku 2023 a pokud reprezentace postoupí na evropský šampionát v roce 2024, povede ji na tomto turnaji. Na další smloubě se oba muži dohodli i přes neúspšch reprezentace v nedvné baráži o mistrovství světa.

V ní prohráli Češi se Švédskem 0:1 po prodloužení a na účast na světovém šampionátu v Kataru tak mohli zapomenout. I když se objevily spory mezi Petrem Fouskem a Jaroslavem Šilhavým, po zhodnocení celého cyklu pod Jaroslavem Šilhavým nakonec převládli klady nad zápory.

Obě strany se v sídle Fotbalové asociace ČR (FAČR) v pondělí dohodly na další spolupráci a novou smlouvu podepsaly. Na kolik korun si díky smlouvě Šilhavý přijde, to není vůbec známo. "Myslím, že jednání byla korektní a poměrně rychlá. Někomu by se mohlo zdát, že je to zdánlivě dlouho od březnové baráže, ale já to chci vyloučit. Bylo potřeba si vše s odstupem po opadnutí emocí střízlivě zhodnotit, říct si, jaké jsou klady a zápory, a potom vydiskutovat ty věci. Mužstvo se teď sice nekvalifikovalo na mistrovství světa, ale předtím postoupilo do elitní skupiny Ligy národů a probojovalo se až do čtvrtfinále Eura. Věřím, že další úspěchy nás čekají. Jednoznačným úkolem pro stávající realizační tým je postup na mistrovství Evropy v Německu. Zároveň bychom byli rádi, pokud se reprezentace udrží ve velice těžké skupině A Ligy národů," uvedl na pondělní tiskové konferenci předseda FAČR Fousek.

Připomeňme, že Šilhavý vede fotbalový národní A-tým již od roku 2018 poté, co ji převzal od Karla Jarolíma. Pod jeho vedením se výkonnost reprezentantů zvedla, nejenže dokázal se svými svěřenci postoupit do elitní Ligy A Ligy národů (právě v ní se letos v červnu Češi utkají se Švýcary, Portugalci a Španěly), ale postoupit i na mistrovství Evropy 2020, v rámci kterého pak loni Češi postoupili až do čtvrtfinále.

Nebylo však dlouhou dobu jisté, zda Šilhavý u národního týmu vydrží i nadále. Bylo veřejným tajemstvím, že se o stratéga zajímali v zahraničí. "Teď bych to nespecifikoval. Samozřejmě tím, že ta smlouva dobíhala, probíhala určitá jednání. Ale jakmile přišla tahle nabídka, tak jsme přerušili veškerou komunikaci a rozhodli jsme se jednoznačně pro tuhle práci. Jsem moc rád, že to takhle dopadlo. Post trenéra národního týmu se určitě neodmítá. Po baráži ve Švédsku nám nebylo do zpěvu, byli jsme hodně zklamaní. Byli jsme domluveni, že si k tomu po baráži sedneme a rozebereme to. Byli jsme připraveni na všechno. Několik schůzek jsem s Petrem (Fouskem) absolvoval napřímo a pak se výkonný výbor rozhodl s námi pokračovat ve spolupráci. Jsem za to rád, i za kluky v realizačním týmu," řekl k tomu Šilhavý.

Za jeho dosavadní éry reprezentace během 41 duelů vyhrála 21 utkání, pětkrát během nic remizovala a patnáctkrát jich prohrála. Ve čtyřech případech se pak stalo, že Šilhavý vůbec nefiguroval na lavičce a to kvůli koronaviru. Je tak tedy po pondělí jisté, že v červnu se posune v počtu odkoučovaných zápasů u reprezentace na třetí místo, přičemž před ním už budou jen Dušan Uhrin starší (50 zápasů) a Karel Brückner (72 zápasů). "Není to samozřejmě nejdůležitější statistika, ale moc si toho považuji. A pokud bychom se jednou byť jen přiblížili tomu skvělému číslu Karla Brücknera, u kterého jsem před lety začínal jako asistent, signalizovalo by to, že se nám výsledkově vydařily i ty následující roky," řekl Šilhavý.

Již dříve se vědělo, že u národního týmu naopak nebude pokračovat dosavadní manažer Libor Sionko, přičemž dočasně na tomto postu nahrazuje Tomáš Pešír.

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal FAČR

Aktuálně se děje

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

včera

včera

včera

včera

včera

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy