UEFA bude chtít za roční odklad Eura od klubů přes osm miliard, píší v Británii

Během úterního dne se na videokonferenci Evropské fotbalové unie UEFA, které se zúčastní všech 55 členských zemí, rozhodně o osudu letošního fotbalového Eura, jež by se mělo od 12. června konat hned ve 12 evropských zemích. S velkou pravděpodobností se šampionát o rok odloží, UEFA však za to bude chtít od klubů finanční kompenzaci ve výši něco přes osm milliard korun. Informuje o tom alespoň britsko-americký server The Alhletic.

Přesně 275 milionů liber (v přepočtu 8,2 miliard korn). Tolik bude chtít podle serveru UEFA po členských klubech a ligách. Právě pro ně je teď spíše prioritou své ligové soutěže dohrát po přerušení kvůli pandemii koronaviru. Žádná národní liga totiž nechce jít cestou vynulování celé sezóny nebo úředního ukončení, neboť pak by mohly ze strany klubů přijít na řadu soudní pře. Vždyť jsou ve hře nejen boje o tituly a postupy do evropských soutěží, ale také o zachránu.

Fotbalová asociace ČR (FAČR), kterou bude v úterý na videokonferenci zastupovat její předseda Martin Malík a generální sekretář Jan Pauly, se už začátkem tohoto týdne nechala slyšet, že bude pro odložení evropského šampionátu na další rok. „My v tuto chvíli samozřejmě čekáme, s jakými konkrétními návrhy na řešení celé situace přijde UEFA. Naše fotbalová asociace se momentálně spíše přiklání k přesunutí EURA na příští rok, případně do druhé poloviny roku letošního," řekl k tomu, jak se FAČR k situaci postaví, ředitel komunikace FAČR Michal Jurman.

„Naše návrhy a názory se samozřejmě mohou během úterý vyvíjet," dodal pak Jurman.

Z jeho tvrzení vyplývá, že zástupci FAČR nejsou ani proti tomu, kdyby se Euro odehrálo ještě letos, akorát v prosinci. Evropský fotbal by se tak tím mohl připravit na světový šampionát v roce 2022, jenž se má odehrát v Kataru a jenž by se vzhledem k tamním klimatickým podmínkám měl uskutečnit právě v prosinci. Na dva roky by pak mohly národní soutěže přejít na systém jaro-podzim, tak ak se normálně hraje v Rusku či v severských zemích.

Kdyby se tedy nakonec rozhodlo tak, že se Euro skutečně o rok odloží, vznikl by tím pro národní ligy prostor, kdy je dohrát. Uvolnily by se tím totiž květnové a červnové termíny.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.
FK Dukla Praha

Za rasismus dostal fotbalový trenér Rada rekordní osmiměsíční stopku. Trest nechápe

Trenér a věčný bouřlivák Petr Rada, jenž v současnosti vede druholigovou pražskou Duklu, dostal od disciplinární komise osmiměsíční trest za rasistickou urážku, kterou měl vyřknout během zápasu se Zbrojovkou Brno na adresu trenéra soupeře Tomáše Polácha. Jedná se tak o rekordní trest, který kdy disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) někomu dala. Pro pětašedesátiletého velezkušeného stratéga je výše trestu nepochopitelná, s Duklou se proti trestu odvolá. Nevyloučil ale ani ukončení svého působení na Julisce.

Více souvisejících

Fotbal UEFA

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Orbán má nového nepřítele. Jeho někdejší člověk odstartoval korupční kauzu ve vládních kruzích

Zahraniční média začala poukazovat na iniciativu někdejšího bruselského diplomata Pétera Magyara jako "politický faktor, který hýbe masami". Magyar se tak stal novým nepřítelem premiéra VIktora Orbána, napsal server index.hu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy