V případě nedohrání sezóny Serie A se nebude v Itálii vyhlašovat vítěz soutěže

Fotbaloví fanoušci na Apeninském poloostrově netrpělivě vyhlíží datum 20. června. Právě tehdy se má rozeběhnout znovu ročník Serie A 2019/20, jenž je ještě stále přerušený kvůli koronavirové pandemii. Stále ale i tak hrozí, že by se sezóna i přes její rozehrání nemusela dohrát do konce tak, jak se plánuje. V takovém případě by se ligový titul v Itálii neuděloval. O tom v pondělí večer rozhodla samotná Italská fotbalová federace (FIGC).

Plán v případě normálního plnohodnotného nedohrání Serie A, který přednesl v pondělí samotný šéf Italské fotbalové federace Gabriel Gravina, má hned několik fází. První spočívá v tom, že by se sezóna dohrávala systémem play-off a play-out. Pokud by ani tato fáze dohrání soutěže nebylo možno kvůli případnému výskytu koronaviru opět dohrát a fotbal by se tak tedy v zemi znovu zakázal, o konečném pořadí nakonec rozhodne bodový algoritmus a liga by tak byla bez vítěze.

Jak informuje agentura AP, právě tento plán nejvyššího bosse italského fotbalu získal jednomyslnou podporu, přičemž tři zástupci Serie A se hlasování o plánu zdrželi.

Připomeňme, že kvůli koronaviru a následnému nařízení italské vlády se italská Serie A nehraje již od 9. března. V těchto dnech už se ví, že se profesionální fotbal v Itálii rozeběhne znovu 20. června a konec sezóny je nově naplánován na 2. srpna. Navíc italští fotbaloví fanoušci nebudou nmuset čekat až na 20. června, ještě před tímto datem, na který naplánován restart ligy, se dohraje Italský pohár. Ten má už 12. a 13. června na programu semifinálové odvety a 17. června pak finále.

Není ale stále jisté, zda se 20. června fotbal v Itálii skutečně rozeběhne. Pokud to okolnosti nedovolí, FIGC má čas na rozhodnutí o dalším postupu do 10. července. A tak se klidně může stát, že se sezóna v Itálii dohraje až 20. srpna.

Nicméně koronavirové statistiky se v Itálii poslední dobou stále zlepšují, neboť postupně klesá jak počet nakažených, tak i počet mrtvých. Italský fotbal má ale v rukávě dvě již výše zmíněné varianty, jak soutěž dohrát, poud by čísla opět stoupla. Co se týče onoho bodového algoritmu, tak ten by spočíval v tom, že by se přiklánělo k průměrnému bodovému zisku týmů doma a venku. A nejen k k tomu. Také k tomu, kolik zápasů by zbývalo jakým týmům k dohrání sezóny.

To by mohlo zkomplikovat i ten fakt, že v případě pozitivního nálezu u hráčů či členů realizačních týmů by šel daný tým do dvoutýdenní karantény. "Pokud to vývoj dovolí, doufám, že vládní experti nařízení změní," řekl k tomuto tématu Gravina pro italský deník La Verita.

Federece se také dohodla na pokutách pro jednotlivé týmy, které by porušily přísná zdravotní nařízení. Podle toho, jaké porušení by to bylo, může mužstvům hrozit nejen finanční pokuta, ale také i vyloučení ze soutěže.

Dodejme, že Serie A byla přerušena tehdy, když ji vedl Juventus Turín pouhý bod před druhým Laziem Řím. Jednotlivým týmům chybí do konce sezóny 12 až 13 duelů.

Související

Pavel Nedvěd

Bude Nedvěd osm měsíců mimo fotbal? Takový trest pro něj žádá prokuratura

V rámci kauzy falšování klubového účetnictví čelí jeden z podezřelých, tedy viceprezident Juventusu Turín, bývalý český reprezentant a držitel Zlatého míče z roku 2003 Pavel Nedvěd čelí nejnověji možnéhoosmiměěsíčními zákazu činnosti ve fotbale. Právě takový trest pro něj žádá podle italského deníku Gazzetta dello Sport žádá italská prokuratura. Daleko vyšším trestům pak čelí bývalý sportovní ředitel klubu Fabio Paratici, stejně tak i pro šéfa Andreu Agnelliho.

Více souvisejících

italská série A Fotbal Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Fotbal

Aktuálně se děje

před 17 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

Putin se podivuje nad reakcemi na jaderné cvičení. Není to nic neobvyklého, jen výcvik, tvrdí

Ruský prezident Vladimir Putin dnes uvedl, že plánované vojenské cvičení, které zahrnuje nácvik použití taktických jaderných zbraní, není ničím neobvyklým. Informuje o tom agentura TASR.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy