Senzace dokonána, hokejová Sparta slaví postup do finále Champions League!

Praha - Paráda! Hokejisté pražské Sparty zvládli odvetné semifinálové utkání Ligy mistrů a po bezchybném výkonu a výhře 4:0 nad švédským Växjö Lakers slaví vysněný postup do finále. Jde o nejlepší český výsledek v této prestižní soutěži, v O2 aréně sledovalo zápas přes dvanáct tisíc diváků.

Zvládli to a postupují do přímého boje o pohár! A zvládli to možná i lépe, než sami očekávali. Před týdnem si Sparta ze Švédska přivezla těsnou výhru 2:1. V odvetě ale nedala soupeři šanci a smázla ho před fantastickou domácí atmosférou 4:0. 

Dobrá obrana, proměňování šancí a hlavně vynikající Pöpperle v bráně. Ten byl pro Växjö neprostupnou zdí a především český brankář se podepsal pod historický úspěch tuzemského hokeje. Pochytal pětadvacet střel a zaslouženě byl zvolen nejlepším hráčem Sparty.

Pražané byli lepším mužstvem po celý zápas. Soupeře ani jednou nepustili k nějakému většímu tlaku a sami pálili na gólmana Erikssona jednu střelu za druhou. V sedmnácté minutě se zaplněná O2 aréna dočkala prvního gólu - z dorážky mířil přesně Lukáš Klimek. ,,První branka pro nás byla velmi důležitá, od té doby jsme byli jasně lepším mužstvem," uvedl hned po zápase útočník Jaroslav Hlinka.

Hráči Lakers se hned v další minutě mohli dočkat vyrovnání, Pöpperlemu pomohla při samostatném úniku Josefssona horní tyč. ,,Kluci dnes hráli parádně, všichni jsme věděli, o co hrajeme. To břevno hned po našem prvním gólu, ještě že to tam nespadlo. Vedli jsme 1:0, pak by se nám hrálo hůře," vrátil se český brankář ke gólové šanci hostů.

Druhá třetina začala opatrněji, oba týmy se do větších šancí zpočátku prostřední dvacetiminutovky nedostaly. Až v jednatřicáté minutě se ujala lehká střela Michala Barinky, která rozjásala tribuny podruhé. Že Sparta zápas zvládala dokazuje i fakt, že Švédi vystřelili v prvních dvou třetinách na branku pouze jedenáctkrát.

Šest minut před koncem měl švédský tým možnost početní výhody. Poměrně brzy se pustil i do hry bez brankáře, marně. Domácí padali do střel, nepustili Växjö téměř k ničemu. O definitivním postupu Sparty do finále rozhodl třetí gól Jaroslava Hlinky po parádní kombinaci. Lukáš Pech naservíroval puk Hlinkovi před prázdnou branku a zkušený veterán už věděl co dělat. Navíc to nebylo vše, na konečných 4:0 upravil skóre zápasu pěknou individuální akcí Petr Vrána. Krásná klička a ještě krásnější zakončení jakoby podtrhlo famózní sparťanský večer. 

Spokojených dvanáct tisíc fanoušků aplaudovalo bezchybnému výkonu ještě dlouho po závěrečném hvizdu. ,,Hraje se hlavně pro ně a dnes nám udělali krásnou atmosféru. Moc děkujeme všem fanouškům," ocenil návštěvu spokojený Hlinka, který v zápase zazářil třemi body. 

Spartu čeká v únoru finálový souboj o celkové prvenství v soutěži a už je známý i její soupeř. Druhým semifinálovým dvojzápasem prošel celkem snadno další švédský tým. Frölunda Indians švýcarský Fribourg vyřadila s celkovým skóre 9:1 a za měsíc bude útočit na druhé vítězství v Champions League v řadě. ,,Hrát jsem je neviděl spoustu let, ale jsou jedním z nejlepších týmů jejich ligy. Na druhou stranu, ze Švédska už jsme přehráli tři kluby a myslím si, že se nemáme čeho bát," dodal na závěr sparťanský forward. 

Sparta Praha : Växjö Lakers  4:0 (1:0, 1:0, 2:0). Branky: 17' Klimek (Kalina, Hlinka), 31' Barinka (Uher), 56' Hlinka (Pech, Klimek), 60' Vrána (Hlinka, Klimek). Střely: 29:25. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. Diváci: 12 136.

Sestava Sparty: Pöpperle - Eminger, Mikúš, Kalina, Švrček, Barinka, Piskáček, Nedomlel - Hlinka, Vrána, Klimek, Ihnačák, Netík, Forman, Pech, Řepík, Kumstát, Cingel, Kudrna, Uher.

Sestava Växjö: Eriksson - Holm, C. Rosén, Murphy, Lundberg, Bohm, Bailen, Högberg, Brodecki, Everberg, Fröberg - R. Rosén, Kiiskinen, Palola, Netterberg, Hennessy, Leino, Reddox, Carnbäck, Josefsson.

Související

Ilustrační fotografie.

Hokejová Sparta v Davosu válela, prvním českým vítězem Spengler Cupu po 40 letech se ale nestala

Bezstarostná cesta hokejové Sparty nejstarším turnajem na světě, tedy Spengelerovým pohárem ve švýcarském Davosu, se zastavila nakonec těsně pod vrcholem. Poté, co nejprve ve skupině dokázali její hráči porazit výběr Kanady i domácí Davos a v semifinále pak po obratu z 0:3 na 4:3 také švédské Örebro, v sobotním finále nestačili na švýcarský celek Ambri-Piotta. Zápas s ním Sparta dovedla po remíze 2:2 až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec neuspěla a prodloužila tak čekání na dalšího českého vítěze turnaje zase o další rok.
Sparta hraje domácí zápasy v O2 aréně.

K hokejové Spartě se vrací Hořava. Z téměř dojednaného Varadi nakonec sešlo

Sága s názvem „hledání nového trenéra hokejové Sparty“ je po několika dnech konečně u konce.  Zápletku ale měla přímo shakespearovskou. Už v pondělí vyšla najevo zpráva o tom, že je dohoda mezi Spartou a bývalým koučem mistrovského Třince Václavem Varaďou na spadnutí a ještě v úterý dopoledne to vypadalo, že vše směřuje k podpisu. Během dne ale bylo rázem všechno jinak a nakonec si vedení Sparty pláclo s Miloslavem Hořavou. Ten sparťanské mužstvo vedl po boku Josefa Jandače v posledních třech sezónách s přestávkami až do konce té minulé.

Více souvisejících

HC Sparta Praha Liga mistrů Česká republika

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy