Bez hlavních centrů a se třemi nováčky! Jandač nominoval na Švédské hry

Praha - Předposlední turnaj před blížícím se květnovým světovým šampionátem čeká českou hokejovou reprezentaci už příští týden. Na tradiční Švédské hokejové hry bere trenér Josef Jandač ozkoušené brankáře, ale i novou krev. Premiéru v seniorském národním mužstvu by měla zažít trojice hráčů.

Je to klasický turnaj typu Karjaly či Poháru Prvního programu, přesto můžou koučům Švédské hry mnoho napovědět. Blíží se totiž klíčová fáze sezony a jejím vyvrcholením bude mistrovství světa v Německu a Francii. Dle toho vypadá i sestava, se kterou český výběr za týden do Göteborgu odletí.

Volno mají klíčoví centři Červenka se Sobotkou, nejede ani Robin Hanzl. U prvních dvou je nominace na světový šampionát očekávaná, u litvínovského útočníka bude záležet na doplnění možných posil z NHL.

V nominaci jsou naopak tři hráči, kteří reprezentační dres obléknou vůbec poprvé - Vladimír Růžička, Petr Jelínek a obránce Lukáš Klok. Sedmadvacetiletý Růžička je v Chomutově předním forwardem, syn olympijského vítěze z Nagana dosud reprezentoval pouze v mládežnických výběrech. Petr Jelínek je výrazným způsobem podepsán pod letošní vydařené výsledky Liberce, je nejproduktivnějším útočníkem Tygrů. I Jelínkův otec Tomáš v reprezentaci působil, dokonce získal s národním týmem Československa bronzovou medaili na ZOH 1992. Poslední nováček Lukáš Klok hraje za Vítkovice, v jednadvaceti letech si vybojoval pevné místo na soupisce Ridery.

Tahouny by měli být na Švédských hrách hlavně Jan Kovář, Michal Birner a Lukáš Kašpar. V nominaci nechybí stálice současné reprezentace Adam Polášek, Ondřej Vitásek, Tomáš Zohorna či Dominik Kubalík, s týmem odcestují dva zkušení brankáři, Francouz a Jakub Kovář.

První utkání hrají Češi 9. února se Švédy, o dva dny později s Finy a turnaj reprezentace zakončí zápasem s Ruskem.   

Soupiska českého týmu na Švédské hokejové hry:

Brankáři: Pavel Francouz, Jakub Kovář. Obránci: Ondřej Vitásek, Radim Šimek, Tomáš Dvořák, Adam Polášek, Jan Rutta, Jan Kolář, Tomáš Kundrátek, Lukáš Klok. Útočníci: Jan Kovář, Tomáš Zohorna, Lukáš Kašpar, Dominik Kubalík, Radan Lenc, Petr Jelínek, Vladimír Růžička, David Kämpf, Tomáš Hyka, Petr Holík, Michal Birner, Lukáš Radil.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 
Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

Více souvisejících

hokej Josef Česká republika

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy