Obrovská škoda! Sparta zůstala těsně pod vrcholem, padla v prodloužení

Göteborg/Praha - Bojovali, byli důstojným soupeřem, nakonec padli v prodloužení. Hokejová Sparta poprvé ve své historii sehrála finálové utkání Ligy mistrů a švédskou Frölundu dost potrápila. Vyrovnaný souboj dospěl až do prodloužení, v něm byl nakonec šťastnější soupeř, který slaví podruhé v řadě celkové vítězství v soutěži.

Tohle bolí. A moc. Sparta totiž odehrála dobrý zápas. Dvakrát vedla, ve třetí třetině dokázala vyrovnat a dokonce sahala po výhře. Nakonec se musela sklonit před šťastnějším velkoklubem ze severu. Češi smutní, Švédové znovu slaví.  

Od úvodních minut Frölunda dokazovala, že její účast ve třetím finále v řadě není náhoda. Lundqvist a spol. pálili na Tomáše Pöpperleho jednu střelu za druhou, ale první gól zápasu vstřelila nečekaně Sparta. Ve třetí minutě Lukáš Cingel po střele obránce Kaliny dorazil puk za záda Gustafssona, ovšem branka soupeře spíše nabudila. Frölunda zanedlouho vyrovnala, v přesilovce stál na konci rychlé kombinace Casey Wellman. 

Domácí poté měli pětiminutovou početní výhodu, Miroslav Forman navíc dostal trest do konce utkání. Gól ale dala v oslabení Sparta! Duo Hlinka - Vrána využilo zaváhání soupeřovi obrany a v situaci dva na jednoho si sparťané poradili na výbornou. Hlinka naservíroval puk Vránovi a ten z první prostřelil švédského brankáře mezi betony.

Vedení českému klubu nevydrželo ani dvě minuty, Frölunda dlouhou početní výhodu nakonec využila. Chytrou střelu Tommernesa tečoval Joel Lundqvist a stav byl znovu nerozhodný. Ofenzivní a tvrdý hokej bavil, už v první třetině byl poměr střel 15:16.

V prostřední dvacetiminutovce tempo hry opadlo, vyprodaná aréna viděla jednu branku. Poprvé v utkání šli do vedení domácí, aktivní Wellman v signalizované přesilovce využil nedůrazu Pražanů a šikovnou střelou protlačil kotouč za záda Pöpperleho. Spartu hnala dopředu výrazně slyšitelná fanouškovská podpora, ta se radosti ve druhé třetině nedočkala.

Zkraje třetí části měl obrovskou příležitost na vyrovnání Juraj Mikúš, ležící Gustafsson vytáhl proti slovenskému obránci parádní zákrok. Sparta vrhla všechny síly do útoku, v další šanci minul Petr Kumstát. Co se ale nepovedlo Kumstátovi s Mikúšem, to zařídil Lukáš Klimek. Švrček chytře poslal puk na teč Klimkovi, kterému stačilo nastavit jen čepel hole a bylo srovnáno!

Bylo jasné, že kdo dá další gól, bude hodně blízko k celkovému triumfu. V tu chvíli si led podmanila Sparta. Pěknou střelu vyslal na švédského gólmana Andrej Kudrna, neuspěl. Velký tlak o minutu později hosté přetavili jen ve velký závar před brankovou čárou, v základní hrací době vítěznou branku nakonec nikdo nevstřelil. Oba finalisty tedy čekalo prodloužení. Nutno podotknout, že nebýt fanoušků Sparty, hrálo by se ve velmi komorné atmosféře. 

V nastaveném čase, hraném ve třech hráčích na každé straně, rozhodl už ve druhé minutě Nicklas Lasu, blesková střela těsně před brankovištěm odstartovala domácí oslavy. I přesto, že Sparta prohrála, končí v Lize mistrů na krásném stříbrném místě. Navíc se podílela na parádním a dramatickém finálovém utkání, které udělalo hokejové Champions League napříč hokejovými zeměmi tu nejlepší reklamu.

Frölunda Indians : Sparta Praha  4:3 pp. (2:2, 1:0, 0:1 - 1:0 ). Branky: 8' a 28' Wellman, 13' Lundqvist, 62' Lasu - 3' Cingel, 11' Vrána, 47' Klimek. Střely: 35:36. Vyloučení: 2:6. Využití: 2:0. Diváci: 6 044.

Sestava Frölundy: Gustafsson (Soderblom) - Norstebo, Tommernes, Donovan, Nyberg, Sigalet, Larsson, Dahlin - Olsen, Lasu, Stalberg, Sundstrom, Figren, Grundstrom, Carlsson, Bergenheim, Wellman, Hjalmarsson, Ehn, Lundqvist "C", Olofsson.

Sestava Sparty: Pöpperle (Novotný) - Gernát, Mikúš, Švrček, Kalina, Nedomlel, Eminger, Barinka, Uher - Řepík, Hlinka "C", Vrána, Forman, Klimek, Deveaux, Ihnačák, Kumstát, Pech, Uher, Procházka, Kudrna, Cingel.

 

Související

Ilustrační fotografie.

Hokejová Sparta v Davosu válela, prvním českým vítězem Spengler Cupu po 40 letech se ale nestala

Bezstarostná cesta hokejové Sparty nejstarším turnajem na světě, tedy Spengelerovým pohárem ve švýcarském Davosu, se zastavila nakonec těsně pod vrcholem. Poté, co nejprve ve skupině dokázali její hráči porazit výběr Kanady i domácí Davos a v semifinále pak po obratu z 0:3 na 4:3 také švédské Örebro, v sobotním finále nestačili na švýcarský celek Ambri-Piotta. Zápas s ním Sparta dovedla po remíze 2:2 až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec neuspěla a prodloužila tak čekání na dalšího českého vítěze turnaje zase o další rok.
Sparta hraje domácí zápasy v O2 aréně.

K hokejové Spartě se vrací Hořava. Z téměř dojednaného Varadi nakonec sešlo

Sága s názvem „hledání nového trenéra hokejové Sparty“ je po několika dnech konečně u konce.  Zápletku ale měla přímo shakespearovskou. Už v pondělí vyšla najevo zpráva o tom, že je dohoda mezi Spartou a bývalým koučem mistrovského Třince Václavem Varaďou na spadnutí a ještě v úterý dopoledne to vypadalo, že vše směřuje k podpisu. Během dne ale bylo rázem všechno jinak a nakonec si vedení Sparty pláclo s Miloslavem Hořavou. Ten sparťanské mužstvo vedl po boku Josefa Jandače v posledních třech sezónách s přestávkami až do konce té minulé.

Více souvisejících

HC Sparta Praha

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Naše vojáky na Ukrajině nechceme, řekli rozhodně Poláci. Jednotky NATO taky ne

Více než 70 procent Poláků neschvaluje vyslání svých vojáků ani vojáků Severoatlantické aliance na Ukrajinu. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, který provedl institut IBRIS pro polský deník Rzeczpospolita.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy