Hokejisté odletěli do Paříže, k prvnímu zápasu na MS nastoupí už v pátek

Praha - Čeští hokejisté se ve středu odpoledne přesunuli do Francie, kde už zítra od 20:15 vstoupí do mistrovství světa. Jandačovi svěřence na úvod šampionátu čeká Kanada, která je považována za hlavního favorita na zisk zlatých medailí.

V Paříži se k reprezentaci připojili útočníci z NHL David Pastrňák a Tomáš Plekanec. Se dvěma očekávanými posilami si mužstvo poprvé vyzkoušelo francouzský led na dnešním dopoledním tréninku.

Ve středu na pražském letišti panovala dobrá nálada, českému výběru totiž vyšla generálka na šampionát. Domácí turnaj Carlson Hockey Games v silné konkurenci Finska, Švédska a Ruska skončil triumfem. "Nechtěl bych moc skákat tři metry vysoko, že jsme o víkendu vyhráli Carlson Hockey Games. Samozřejmě za to jsme rádi, ale začíná úplně nový turnaj, pojedeme od nuly. Musíme být zdravě nabuzení i pokorní k soupeřům, protože mistrovství je jiné než České hry nebo turnaje Euro Hockey Tour," před odletem upozornil trenér Josef Jandač.

Jandač na otázkou, s jakým plánem na MS odjíždí, výmluvně odvětil: "Nechci tam jet se staženým ocasem, ale ani překypovat bůhvíjakým sebevědomím. Bude to zajímavé, my se na to těšíme."

Bývalý dlouholetý lodivod Sparty si premiérově na mistrovství světa vyzkouší roli hlavního trenéra, dřívější zkušenosti z vrcholných akcí načerpal jako asistent. "Je to samozřejmě jiné v tom, že víc času budu trávit s médii. Pochopitelně, odpovědnost nesu já. Nicméně dělená práce trvá podobně jako loni. Mám k sobě výborné kluky, práci jsme si rozdělili. Každý dostal něco na starost a já to musím zastřešit. V mužstvu a realizačním týmu je dobrá atmosféra, i to je důležité."

Ohledně ambicí s pokorou hovořil i kapitán Jakub Voráček. Útočník Philadelphie Flyers už vyhlíží duel proti obhájcům titulu z Kanady: "Rádi bychom udělali úspěch, na druhou stranu všichni víme, že záleží hlavně na čtvrtfinále. V pátek máme Kanadu, což bude hodně těžký soupeř. Ale možná lepší, že ho máme hned na úvod turnaje."

Jandač se na závěr rozhovorů nevyhnul bezpečnostní otázce. Paříž se v poslední době stala opakovaným terčem teroristických útoků. "Samozřejmě o bezpečnostním riziku vím. Člověk to musí brát tak, že půjde na Staromák, nějaký šílenec se tam odbouchne a vy máte zrovna tu životní smůlu, že jste u toho. Tohle se může stát nejen v Paříži, ale téměř všude."

Program reprezentace v základní skupině mistrovství světa 2017 v Paříži:

5. 5. 20:15 Česko - Kanada6. 5. 16:15 Bělorusko - Česko8. 5. 20:15 Finsko - Česko11. 5. 16:15 Česko - Norsko12. 5. 16:15 Česko - Slovinsko14. 5. 16:15 Francie - Česko16. 5. 16:15 Česko - Švýcarsko

Související

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.
Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

Více souvisejících

hokej Hokej MS Josef Jandač (hokejový trenér) Jakub Voráček

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy