Slováci podlehli Dánům na nájezdy, dva body mají i Francouzi

Kolín nad Rýnem/Paříž - Hokejisté Slovenska si dneškem výrazně zkomplikovali cestu do čtvrtfinále mistrovství světa. Svěřenci trenéra Cígera smazali proti Dánům tříbrankové manko, v nájezdech byl ale lepší skandinávský celek. Cenné dva body vydolovali i domácí Francouzi, kteří proti Švýcarům dokázali dvakrát vyrovnat a poté uspět v penaltách.

Čtvrtfinále? Nikoliv, Slovensko bude spíše bojovat o udržení

Ani heroický výkon ve třetí třetině nestačil slovenským hokejistům k více než jednomu bodu. Slováci po dvoubodové výhře nad Itálií a porážce s Lotyšskem ideálně nezačali ani proti Dánsku. První dvě třetiny opět dopláceli na nevyužité šance. To Dánové Júliuse Hudáčka, jenž v bráně nahradil Laca, překonali v úvodních čtyřiceti minutách hned třikrát. Perfektní týmová spolupráce vedla ke gólům Hardta, Russela i Poulsena.

82 vteřin po startu závěrečné třetiny Slováci snížili na 1:3 zásluhou projektilu obránce Gernáta a v 52. minutě už bylo srovnáno. V přesilovce skóroval Bližňák a vzápětí rovněž Miklík. Hokejové představení gradovalo s ubíhajícími minutami. Dánsko vstřelilo branku po Jakobsenově úniku, když vracející se Mikuš v pádu dotlačil puk za brankovou čáru. Předtím však i s gólmanem vychýlil brankovou konstrukci a sudí u videa označil gól za neplatný. O spornosti jeho výroku se ještě bude debatovat.

Ke konci třetího dějství dobré příležitost nepřetavily ve vítěznou trefu Dánové a v následném prodloužení ani Slováci, a tak přišly na řadu nájezdy. V nich jako jediný zachoval chladnou hlavu Dán Morten Green a rozhodl o výhře svého výběru 4:3. Dánové po úvodních dvou prohrách uzmuli premiérové body a na rozdíl od Slováků se jich netýká hrozba sestupu, jelikož v příštím roce jsou pořadatelem MS.

Francie potvrdila skalp Finů

Výsledek druhého večerního zápasu zajímal také české hokejisty. V jejich skupině B pětibodová Francie po nájezdech porazila Švýcarsko 4:3 a posunula se na čtvrté místo o skóre před Česko. Švýcaři se po třetích duelech nacházejí na druhé příčce se šesti body.

Poklidná první třetina nabídla větší vzrušení jen ve 3. minutě. Auvitu ujel v oslabení a jeho střelu si do vlastní sítě srazil Švýcar Loeffel. Reprezentace helvétského kříže si asi o přestávce vyslechla hlasité kázaní z úst trenérů, protože po změně stran na led vyjelo zcela jiné mužstvo. Zvýšená aktivita znamenala obrat ve skóre, v rozmezí dvou minut zblízka skóroval Vincent Praplan. U obou gólů asistoval Hollenstein.

Francii ve 44. minutě vrátil do hry Da Costa, který přesně mířil v početní převaze. Švýcary inkasovaný gól nepoložil a za deset minut zvedal ruce nad hlavu zkušený Ambühl. Přetahovaná ovšem pokračovala. V 56. minutě Anthony Rech zaskočil brankaře Genoniho střelou z otočky. Remízový stav 3:3 vydržel také přes pětiminutové prodloužení a držitele extra bodu určily nájezdy. Šikovné ruce podruhé v utkání prokázal Stéphane Da Costa a Francie zvítězila 4:3. Jednu z pořádajících zemí mohou pouze mrzet prázdná místa v hledišti. Po kanonádě proti favorizovanému Finsku se očekávala početnější návštěva než 6 747 diváků.

Mistrovství světa v hokeji 2017

Skupina A (Kolín nad Rýnem):

Slovensko - Dánsko 3:4 po sam. nájezdech (0:1, 0:2, 3:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 42. Gernát (Miklík, Haščák), 47. Bližňák (Haščák, Dravecký), 52. Miklík (Čerešňák, Dravecký) - 17. Hardt (Storm, Green), 25. Russell (Bau Hansen, O. Lauridsen), 40. Poulsen (O. Lauridsen, Green), rozhodující sam. nájezd Green. Rozhodčí: Lemelin (Rak.), Linde (Švéd.) - Leermakers (Niz.), Oliver (USA). Vyloučení: 7:8. Využití: 2:1. Diváci: 4454.

Slovensko: J. Hudáček - Sersen, Čajkovský, Jánošík, Čerešňák, Mikuš, Gernát, Šedivý, Trška - Skokan, Zigo, Dravecký - Miklík, Bližňák, Haščák - Kudrna, Cingel, L. Hudáček - Hrnka, Šťastný, Skalický. Trenér: Zdeno Cíger.

Dánsko: Dahm - N. B. Jensen, J. B. Jensen, M. Lauridsen, Kristensen, Lassen, O. Lauridsen, od 21. navíc Bruggisser - Ehlers, Regin, Madsen - Storm, Jakobsen, Hardt - Poulsen, Green, Christensen - Bau Hansen, Aagaard, Russell. Trenér: Jan Karlsson.

Skupina B (Paříž):

Švýcarsko - Francie 3:4 po sam. nájezdech (0:1, 2:0, 1:2 - 0:0)

Branky a nahrávky: 22. Praplan (Hollenstein, Loeffel), 24. Praplan (Hollenstein, Haas), 54. Ambühl (Suter, Untersander) - 3. Auvitu (Perret), 44. S. Da Costa (Auvitu), 55. Rech (Meunier), rozhodující sam. nájezd S. Da Costa. Rozhodčí: Odinš (Lot.), Öhlund (Švéd.) - Kohlmüller (Něm.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 6:6. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 6 747.

Švýcarsko: Genoni - Diaz, Furrer, Kukan, Untersander, Loeffel, Genazzi, Marti - Ambühl, Bodenmann, Brunner - Praplan, Hollenstein, Haas - Suter, Malgin, Richard - Schäppi, Herzog, Almond - Rüfenacht. Trenér: Patrick Fischer.

Francie: Huet - Auvitu, Hecquefeuille, Manavian, Besch, Janil, Dame Malka, Raux - A. Roussel, Bellemare, Rech - Fleury, S. Da Costa, S. Treille - Meunier, Douay, Perret - Ritz, Lamperier, T. Da Costa - Claireaux. Trenér: Dave Henderson.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.
Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Více souvisejících

hokej Hokej MS Hokej MS SVK Tým Hokej MS DEN Tým Hokej MS SUI Tým Hokej MS FRA Tým

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 24 minutami

před 25 minutami

před 49 minutami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 4 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 7 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

Česko našlo způsob, jak využít peníze ze slovenské sbírky na munici, řekl Fiala

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy