Bude v zámoří koučovat český trenér? Svého kormidelníka hledá New York Rangers

New York - Hokejisté New Yorku Rangers na sezónu kandsko-americké NHL 2017/18 nebudou vzpomínat jako na tu zrovna nejúspěšnější. V jejím závěru se totiž poprvé po osmi letech nezúčastní play-off a tedy boje o Stanleyův pohár. Logicky tak tedy v současnosti hledá nového trenéra, jenž by měl nahradit Alaina Vigneaulta. Mezi devíti uvažovanými jmény na tento trenérský post se nachází i zajímavé jméno pro českého fanouška ato jména stále současného kouče Liberce Filipa Pešána. Pokud by se opravdu stalo to, že by Pešán nakonec newyorský celek trénoval, stal by se tak teprve druhým českým trenérem, který se výrazněji zapíše do dějin nejslavnější hokejové soutěže. Po úspěchu v olympijském Naganu si tenéřinu v zámoří vyzkoušel i Ivan Hlinka, který vedl Pittsburgh.

Jméno ambiciózního mladého českého stratéga Filipa Pešána, který na začátku tohoto roku vedl hokejovou reprezentaci hráčů do 20 let a který Liberec dovedl do čtvrtfinále play-off, v němž pak posedmizápasové sérii vypadl s Hradcem Králové, uvedl zámořský komentátor Adam Herman. Právě podle něj je právě Pešán tím, který by dokázal si získat u hráčů respekt a také tím, jenž má schopnost pracovat s mladými hokejisty a navíc nejen s nimi provozovat moderní hokej. Přestože před nedávnem Pešán prodloužil smlouvu v Liberci, za velkou louží ho označují jako "divokou kartu" pro New York Rangers.

„Rangers si budují vztah s Pešánem a v létě 2017 ho pozvali na letní kemp nadějí," píše komentátor Herman, který pak připomíná celkem úspěšné tažení české hokejové "dvacítky" pod Pešánovým vedením na letošním juniorském světovém šampionátu v Buffalu. "Během turnaje měla česká reprezentace dobrou strukturu a předváděla zábavný kreativní hokej," pokračuje konkrétně a dále se pozastavuje nad mínusy, které by mohly bránit případnému angažmá v New Yorku českému trenérovi. „Ta jsou evidentní. S koučováním v Severní Americe má nulové zkušenosti. V NHL mají kluziště menší rozměry než v Evropě, takže koncept, který mu funguje v Evropě, nutně nemusí uspět na menší hrací ploše. Ale příchod evropského kouče ze zcela jiné hokejové školy může také přinést spoustu nových idejí."

Vedle Pešána se v souvislosti s možnými nástupci Alaina Vigneaulta hovoří nejen o několika trenérech působících aktuálně v juniorských soutěžích, ale například i o následujících třech známých trenérských jménech v NHL a to o Billu Petersovi, Dallasi Eakinsovi, Toddu Nelsonovi.

Související

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.
Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

Více souvisejících

hokej NHL New York Rangers

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy