Jandač by svěřil národní tým dvěma jménům. Jedno z nich už ale angažmá u repre odmítlo

Praha - V úterý se potvrdila spekulace, jež si žila svým vlastním životem několik dní. Kouč Josef Jandač po letošním mistrovství světa v hokeji, které se bude v květnu konat v Dánsku, jako hlavní stratég u hokejového národního týmu skončí a v příští sezóně povede spolu se svým dosavadním reprezentačním asistentem Jiřím Kalousem Magnitogorsk, tedy jednoho z účastníků ruské KHL. Dosud se ke svému blížícímu se konci v národním týmu sám Jandač nikterak nevyjadřoval, nyní promluvila a mimo jiné také uvedl, koho by rád u kormidla coby svého nástupce.

„Mám před sebou poslední velkou akci s reprezentací, na tu se soustředím a pak se rozejdeme s veškerou úctou,“ řekl ke svým posledním následujícím týdnům, které Jandače coby hlavního kouče národního týmu čekají. „Trénovat nároďák pro mne bylo jasně nejvíc. Jde ale o to, že mi končí smlouva a z předchozích akcí jsme nepřivezli žádnou medaili," je si vědom Jandač. Ten tak za každou cenu nestojí o pokračování v současném reprezentačním angažmá, což by mohlo podle něj vést k velkému tlaku, pod který by se dostal celý český hokej.

Následně vysvětlil, jak to bylo s jeho angažováním v ruském Magnitorsku, kde bude působit od příští sezóny společně se svým asistentem Jiřím Kalousem, jenž s ním spolupracuje i nyní v reprezentaci. „V Magnitogorsku mně sami nabídli, jestli bych si nechtěl přivést nějakého kolegu, se kterým se mi dobře dělá a věřím mu. Jsme s Jirkou na sebe zvyklí. Vím, co od sebe můžeme očekávat. Dobře vytváří servis, přípravy i rozbor hry soupeře," chválí spolupráci se svým parťákem Jandač a pokračuje: "Nabídka z Magnitogorsku mě potěšila, práce v KHL mě zajímá. Určité možnosti jsem měl už dřív, teď nastala vhodná doba udělat takové rozhodnutí. Probíral jsem to s rodinou, to pro mne byla vždycky priorita. Děti už jsou větší, zvládneme to."

Pro Josefa Jandače to nebude první zkušenost s ruskou KHL. Působil totiž v již zaniklém pražském Lvu. V Magnitorsku mimochodem působil doposud jako hlavní trenér Viktor Kozlov, jenž po příchodu Jandače bude dělat tomuto berounskému rodákovi asistenta. A právě Kozlov pomohl Jandačovi k tomu, aby se on sám stal součástí tohoto ruského klubu. „Výhra by byla, kdybych přežil celé dva roky, tedy dobu, nakdy mám smlouvu. To by znamenalo, že bude výsledek. A když nebude, tak půjdu pryč. Tam to sundávají rychle, řekl Jandač, který je tak doposud jediným potvrzeným cizincem v realizačním týmu Metallurgu. „Myslím, že jsem připravený natolik, abych mohl plnohodnotně vést v ruštině trénink," doufá Jandač.

V ruském týmu by se mohl setkat s českým hokejistou Janem Kovářem, jemuž však ale po letošní sezóně skončila smlouva a novou ještě s klubem neuzavřel. „Nabídku ale dostal, v klubu si ho váží. Další kariérní kroky má ale Kovy vysloveně ve své moci. Nemám rád nějaké přemlouvání, půjde o jeho svobodné rozhodnutí," ví o aktuální situaci českého útočníka Jandač. Ten mohl koučovat v KHL i poté, co skončil coby asistent tehdejšího reprezentačního kouče Vladimíra Růžičky po zlatém světovém šampionátu 2010.

Právě tehdy to už už vypadalo, že by mohl vést ukrajinský Kyjev, ovešem čáru přes rozpočet udělalo nepřidělení licence a navíc ještě náročné stěhování. „Až nyní nastala zase vhodná konstelace," ví kouč, jenž by si přál, aby na jeho místo v reprezentaci usedl někdo ze současných koučů Plzně respektive Brna, tedy buď Martin Straka či Libor Zabránský. „Pro mne jsou ta jména naprosto jasná – Martin Straka, Libor Zábranský. Jsou to výrazné osobnosti jak z hlediska hráčské minulosti, tak mají úspěchy i teď na trenérském poli. Jsou to pro mne ti správní Češi, kteří budou mít k národnímu týmu vztah," řekl k nim konkrétně.

Zdroje deníku Sport: Straka nabídkutrénovat národní tým nepřijal

Během úterního dne se však situace kolem budoucnosti národního týmu vyvinula tak, že právě z dvojice nejvíce uvažovaných nástupcích Josefa Jandače zřejmě s největší pravděpodobností vypadl plzeňský stratég Martin Straka. Alespoň podle zdrojů deníku Sport se právě Martin Straka na reprezentační střídačku nechystá. „Nechtěl bych se k tomu vyjadřovat, je to záležitost svazu," řekl k nabídce ze strany Českého svazu ledního hokeje sám naganský šampion.

Že Straka, jenž je vedle kouče plzeňských Indánů i jejich majitelem a generálním ředitelem, nabídku vést národní tým opravdu odmítl potvrdil  deníku Sport jeden ze zdrojů pohybujícího se právě kolem západočeského extraligového celku. „Je to přesně tak. Měl by toho moc, nestíhal by to všechno,“ řekl onen zdroj.

Vypadá to tak, že nejžhavějším kandidátem na nástupce Josefa Jandače je tak Libor Zábranský, trenér i majitel brněnské Komety.

Související

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.
Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

Více souvisejících

hokej Hokej MS CZE Tým Josef Jandač (hokejový trenér)

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 28 minutami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 49 minutami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 57 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tragický konec pátrání. Policie našla pohřešovanou dívku bez známek života

Smutná zpráva ve čtvrtek přišla z Ústeckého kraje. Pohřešovaná patnáctiletá dívka z Ústí nad Labem byla nalezena bez známek života. Pátrání po teenagerce probíhalo od středečního večera. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy