Říha odtajnil svou první nominaci. A přitom zkritizoval českou extraligu

Praha - V úterý zažil svou premiéru nový kouč české hokejové reprezentace Miloš Říha, právě on totiž předstoupil před novináře, aby oznámil svou první nominaci. Jsou v ní hráči, kteří si zahrají na blížícím se tradičním finském turnaji Karjala Cupu. V sedmadvacetičlenném kádru vybraný Milošem Říhou nechybí například mimo jiné již pětatřicetiletý Jiří Novotný, držitele titulu mistra světa z roku 2010, jenž se tak do dresu národního týmu oblékne po víne než třech letech. Kromě toho se v Praze a v Helsinkách o přespříštím víkendu představí na Karjale i čtveřice nováčků. A hned při prvním oznámení své nominace se rozhodl zkritizovat úroveň české nejvyšší hokejové soutěže, čímž tak nakonec vysvětlil i tu skutečnost, že do národního týmu povolal jen deset extraligových jmen.

Jan Štencel, Radim Zohorna (oba Kometa Brno), Radovan Pavlík (Hradec Králové a Patrik Zdráhal (Vítkovice). Právě toto kvarteto má šanci během turnaje Karjaly poprvé se představit jako čeští reprezentanti. Mimochodem, zmiňovaný Pavlík z východočeského klubu je nejmladším členem v úterý Milošem Říhou zveřejněného výběru.

Sedmadvacetičlenný kádr tvoří nejen desítka hokejistů z extraligy, ale i další desítka hráčů působicích v ruské KHL, tři z Finska a dva ze Švédska a Švýcarska. "Může se zdát, že se vracíme trošku zpátky a mužstvo je trochu starší, ale ta výkonnost hráčů v Evropě je pořád výraznější než v extralize, která se nám zdála na začátku sezony slabší," vysvětlil desetičlennou extraligovou enklávu v národním týmu Říha.

V reprezentaci se spolu potkajíhne dva z trojice bratrů Zohornových. Tomáš, jenž má již za sebou 69 startů v národním dresu, narozdíl od Radima a Hynka bude tentokrát chybět. Nový realizační tým, jenž vedle Miloše Říhy tvoří i Robert Reichel, Karel Mlejnek a kouč gólmanů Zdeněk Orct pak také povolává následující trio brankářů a to Jakuba Kováře z Jekatěrinburgu a Patrika Bartošáka z Vítkovic a Šimona Hrubce z Třince. "Jakuba Kováře budeme brát jako jedničku tohoto výběru, jeho výkony určitě všichni dobře vnímají," řekl Říha k osobě jednoho z mužů s maskou.

Na Karjale se také objeví ti reprezentanti, jež se tento rok představili hned na obou velkých sportovních akcích, tedy na Zimních olympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu a na mistrovství světa v Dánsku. Michal Jordán (Chabarovsk), Jakub Krejčík z finské Raumy a útočníci Roman Horák (Växjö), Robert Kousal (Brynäs), Dominik Kubalík (Ambri-Piotty), Andrej Nestrašil (Nižněkamsk) a Michal Řepík (Slovan Bratislava) se objevili v národním týmu letos v Dánsku, v Jižní Koreji pod pěti kruhy pak nastupovali obránci Michal Jordán a Jan Kolář z Chabarovsku, Vojtěch Mozík z Podolsku, Jakub Nakládal z Jaroslavle a v útoku Horák, Kubalík, Řepík a Sekáč.

Vedle již výše zmiňovaného Jiřího Novotného se po delší pauze v reprezentaci objeví i obránce Petr Zámorský působící aktuálně v Hradci Králové, který naposledy reprezentoval v listopadu roku 2016, mezi navrátilce se pak může řadit i gólman Kovář, který pro změnu čekal na svou další šanci v národním týmu od února loňského roku.

Říha se na úvod své reprezentační štace opřel do extraligy

„Zjistili jsme, že nám v extralize chybí dominance a vyrovnanost výkonů jak hráčů, tak mužstev. Liga se rozjíždí pomalu, moc kvalitních zápasů jsme neviděli,“ řekl mimo jiné v úvodu úterní tiskové konference Miloš Říha.

Narážel tak i na fakt, že mladých hokejistů se po extraligových kluzištích mnoho neproducíruje, ve výkonnostních tabulkách kralují spíše ti starší a tudíž zkušenější. Stačí se pouze podívat na TOP 100 hráčů bodování Tipsport Extraligy, kde nalezneme pouze dva hráče ve věku 20 let. Nijak růžovvé to není ani v žebříčku padesáti nejlepších hráčů kanadského bodování. Tam nalezneme jen šest hráčů mladších 25 let, přičemž  ještě jeden z nich je lotyšské narodnosti.

„Mladé hráče máme skoro všechny v Americe,“ povzdychl si reprezentační stratég a pokračoval: „Musíme se vrátit k tvrdé práci jako třeba Rusové. S hráči pracují tvrdě, nekompromisně. To nám trošku chybí. Na to bychom se měli dívat, aby se mužstvo zvedalo a hráči byli konkurenceschopni světu, který nám utíká. Hráče musíme začít vychovávat k pracovitosti. Ne jen k tomu, aby se dostali na úroveň extraligy a to jim stačilo. Nechci urážet nikoho ze starších hráčů, jenže oni jsou u nás pořád nejlepší. A to je pro mě málo. Já bych chtěl, aby mladí hráči vytvářeli konkurenci.”

Související

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.
Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

Více souvisejících

hokej Miloš Říha Hokej ČR

Aktuálně se děje

před 43 minutami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 1 hodinou

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 2 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 10 hodinami

USA nevidí, že by Čína chtěla spravedlivé ukončení války na Ukrajině

Podle Johna Kirbyho by Spojené státy uvítaly, kdyby se Čína zúčastnila globálního mírového summitu, ale vyjádřil pochybnosti, zda Peking chce podpořit spravedlivý mírový plán pro Ukrajinu.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy