ZOH: Čeští hokejisté po výprasku od USA opouštějí v tichosti Soči. Seveřani i zámořští reprezentanti jdou dál

Soči – Den poté, co se odehrály osmifinálové zápasy, se na olympijských kluzištích v ruském Soči sehrály čtvrtfinálové duely. První, kdo se představil ve středu v bojích o semifinále, byly týmy Švédska a Slovinska. Slovinské mužstvo je překvapením tohoto olympijského turnaje, do této fáze postoupilo přes Rakušany, když nad nimi vyhrálo 4:0. Ve skupině potrápilo silné Rusko a vyhrálo i nad Slováky. Nyní byli jejich soupeřem hokejisté Tre Kronor, kteří prošli skupinou C naprosto suverénně. Nad našimi reprezentanty vyhráli v úvodu turnaje 4:2, Švýcary porazili 1:0 a Lotyše 5:3. Dalším čtvrtfinálovým duelem byl zápas mezi Finskem a domácím Ruskem. Rusko bylo pod obrovským tlakem jak ze strany fanoušků, tak i ze strany médií. Všichni očekávali, že bude bojovat o příčky nejvyšší. Po středečním čtvrtfinále je jasné, že tomu tak nebude. Večer se odehrály dva zbývající zápasy. Kanada nastoupila proti Lotyšsku, které v osmifinále Švýcarsko. A bylo vidět, že do čtvrtfinále lotyšský tým nepostoupil jen tak náhodou. Problém s pobaltským týmem měly i javorové listy. Od šesti hodin večerních středoevropského času začal očekávaný duel mezi Američany a našimi hokejisty. Ti však ale na turnaji skončili, neboť je hvězdy a pruhy přehrály 5:2.

V úvodní třetině prvního čtvrtfinále mezi Švédy a Slovinci byl k vidění především velmi opatrný hokej. Otevírací gól tohoto utkání vstřelil až v závěru první dvacetiminutovky Alexander Steen, jenž doklepával puk do prázdné sítě. Slovinský národní tým hrál stejně sympatický hokej jako v jeho zápasech předešlých. V hale Bolšoj hodně diváků fandilo těmto papírovým outsiderům tohoto čtvrtfinále. Doufali, že předvedou opět nějaký senzační výsledek. I po druhé třetině stále existovala jistá naděje slovinského týmu. Stále mohli myslet na postup mezi čtyři nejlepší týmy tohoto turnaje. Slovinsko kvalitně bránilo a pokud se přeci jenom dostali Švédové do šance, v kleci byl skvěle chytající gólman Kristan. Třetí třetina už byla ovšem v režii skandinávského týmu. Druhý švédský gól vstřelil ve 42. minutě, kdy modrožlutí předvedli rychlou útočnou akci, na jejíž konci byla Erikssonova přihrávka zpoza branky na Daniela Sedina, jenž byl úplně volný a ten pak prudkou ranou zvýšil na 2:0. Potřetí se Švédové mohli radovat ve 49. minutě. Tentokrát branku přidal ten, který při té druhé švédské přihrával. Eriksson gólovou střelou od modré čáry svou zemi rozjásal. Brankostroj pokračoval v 52. minutě, kdy Hagelin dostal puk opět od skvěle hrajícího Erriksona a pak bez problémů umístil kotouč mezi brankářovi betony. Hagelin pak vstřelil pátý poslední gól svého mužstva. Tentokrát mu přihrál Karlsson, který Hagelina našel milimetrovým pasem a střele branky pak mohl pouze nastavit dobře svoji hůl. Švédsko vyhrálo nad Slovinskem vysoko 5:0 a postoupilo do semifinálových bojů.

Začátek duelu mezi Finskem a Ruskem nenasvědčoval nijak tomu, že by mělo dojít k jednomu z největších překvapení olympijského hokejového turnaje. Zápas začali dobře domácí Rusové, které otevřelo skóre zápasu v osmé minutě. Dacjuk si najel s kotoučem na pravý kruh, podíval se, kde stojí jeho spoluhráč Kovalčuk a ten pak po získání puku tvrdou ranou vstřelil gól na 0:1. Vedení však sborné nevydrželo dlouho. Tým Suomi vyrovnal už v 10. minutě, když branku vstřelil Juhamatti Aaltonen poté, co se s pukem dostal před brankáře Varlamova. Fin brankáře překvapil svým zakončením, když byl u pravé tyče ruské branky. V 18. minutě už Finové stav otočili. To se Granlundovi podařilo obrat o kotouč Vojnova. Finský hráč se pak dostal do útočné třetiny podél mantinelu na levé straně kluziště, pak přihrál třiačtyřicetiletému veteránovi Selannemu a ten mazácky vstřelil vedoucí gól. Třetí gól Finů padl v prostřední části zápasu. Ve 26. minutě nejdříve nesedla střela Selannemu, puk však propadl před ruského gólmana, všiml si ho Granlund a ten pak z velmi ostrého úhlu dokázal zvýšit na 3:1. Zápas nakonec tímto výsledkem i skončil a ruští fanoušci pak své hokejisty vypískali. Finové si tak v semifinále zahrají se Švédskem.

V dalším čtvrtfinálovém zápase se střetli Kanaďané s Lotyšskem. A nutno říct, že pobaltská země dokázala potrápit kanadské reprezentanty. Javorové listy sice vstřelily první gól tohoto utkání, když ve 14. minutě se k puku dostal po přihrávce zpoza branky Patrick Sharp a ten zakončoval do téměř odkryté sítě. Vyrovnávací branka přišla o dvě minuty později. Darzinš, který unikl obráncům, vstřelil branku svým bekhandovým zakončením. Jinak Kanaďané pořád dirigovali hru a Lotyši skvěle napadali. Pobaltský tým se často dostával do protútoků. Na další gól si museli hokejoví fanndové počkat až do 54. minuty. Poté, co si obránci Kanady přihrávali mezi sebou kotouč na modré čáře, vypálil přesně k pravé tyči lotyšské svatyně Shea Weber. Kanada nakone tento duel vyhrála, ale jednoduché to nebylo. Bylo to velké drama a to až do samotného konce. Kanada tak tedy postoupila do bojů o medaile.

Ve čtvrtém poslednímm čtvrtfinále se utkali Američani s Českou republikou. Českému týmu v tomto důležitém utkání o bytí či nebytí na tomto hokejovém turnaji chyběl Barinka, jenž byl zraněn. Nahradil ho tedy Patrik Eliáš, který se tak po dlouhé době vrátil do hry. Američani otevvřeli skóre zápasu, naštěstí naši hokejisté vyrovnali, i když nutno dodat, že se štěstím. Během duelu však nám Američané ukázali svou sílu a po dvou třetinách to už bylo 4:1. Ve třetí třetině se snažili ze začátku naši hráči stav dorovnat, ve 42. minutě však Kessel přidal pátou branku. Bylo jasné, že z toho postup našeho mužstva do semifinále nekouká. V 54. minutě ještě snížil Hemský na 5:2, ale to bylo z naší strany vše. Český tým skončil ve čtvrtfinále a Američané si zahrají o finále s Kanadou. A Češi mlčky odjíždějí po tomto výprasku ze Soči.

SEMIFINÁLOVÉ DVOJICE – semifinále se hrají 21. února

Švédsko – FinskoKanada – USA

KONEČNÉ VÝSLEDKY ČTVRTFINÁLOVÝCH DUELŮ:

Švédsko – Slovinsko 5:0Branky: 19. Steen, 42. Sedin, 49. Eriksson, 52. a 57. Hagelin

Finsko – Rusko 3:1Branky: 10. Aaltonen, 18. Selanne, 26. Granlund – 8. Kovalčuk

Kanada – Lotyšsko 2:1Branky: 14. Sharp, 54. Weber – 16. Darzinš

USA – Česká republika 5:2Branky: 2. van Riemsdyk, 15. Brown, 20. Backes, 30. Parise, 43. Kessel – 5. a 54. Hemský

Související

Ilustrační foto

Ruský olympijský výbor se odvolal proti "omilostnění" Zubkova

Ruský olympijský výbor (OKR) se odvolal proti rozhodnutí moskevského soudu, který odmítl uznat diskvalifikaci bobisty Alexandra Zubkova z her v Soči 2014. Bývalý pilot a současný šéf národní federace by tak mohl na ruském území stále užívat titul dvojnásobného olympijského vítěze, i když Arbitrážní soud pro sport (CAS) jeho výsledky ze Soči kvůli dopingu zrušil.
Dmitrij Medveděv

Doping? Máme problémy, ale je to i protiruská kampaň, spustil Medveděv.

Moskva - Mezinárodní olympijský výbor (MOV) letos diskvalifikoval už přes dvacet ruských sportovců, kteří byli na olympiádě v Soči, a odebral jim medaile kvůli dopingu. Ruský premiér Dmitrij Medveděv dnes prohlásil, že diskvalifikace kvůli dopingu je dalším nástrojem protiruské kampaně.

Více souvisejících

Olympijské hry 2014 Hokej OH

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 10 hodinami

Barcelona pomohla svému rivalovi. Real Madrid slaví rekordní 36. titul v La Lize

Fotbalisté Realu Madrid získali svůj rekordní 36. titul ve španělské La Lize. Rozhodlo se o tom v sobotu ve 34. kole, když Real zdolal Cádiz 3:0 a Barcelona pak prohrála na hřišti Girony 2:4.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy