ZOH: Semifinálové hokejové duely určily dvojici pro finále. Švédové v severském derby úspěšnější, Kanada porazila Američany

Soči – Hokejový turnaj pod olympijskými kruhy v ruském Soči došel už do semifinálových duelů. V pátek se rozhodovalo o tom, který ze čtyř týmů bude bojovat o zlato a který pouze o bronz. První, kdo se představili divákům, byly týmy Švédska a Finska. Tým Suomi senzačně ve čtvrtfinále vyřadilo domácí Rusko a nyní měl před sebou dalšího těžkého soupeře. Hráči Tre Kronor měli celkem jednoduchou cestu do semifinálových bojů. Nad Slovinci vyhráli 5:0 a mohli se tak radovat z postupu. Druhou dvojici tvořily dva zámořské národní týmy: USA a Kanada. Američani, jak známo, přešli přes nás, když nad našimi hokejisty vyhráli 5:2. Kanada se docela trápila s Lotyšskem, ale nakonec zvítězila 2:1.

V první dvacetiminutovce severského derby mezi Švédskem a Finskem gól nepadl. Víc aktivně hráli ze začátku modrožlutí, naopak nijak moc hokej dopředu nehrála země tisíce jezer. Švédové, kteří v tomto duelu byli povážováni za mírného favorita, zkoušeli jak je na tom s pozorností finský gólman Kari Lehtonen, jenž nastoupil na místo nemocného Tuukka Raska, který ležel v posteli s horečkou. Ve druhé polovině první třetiny už hra byla celkem vyrovnaná z obou stran. Finové měli i výhodu dlouhé přesilovky 5 proti 3, jenže tu tým, který hájí modrou a bílou barvu, nedokázal využít. První gól tak mohli diváci vidět ve 27. minutě. Skóre otevřeli hráči Finska, když se k vyhozenému puk dostal na modré čáře Olli Jokinen, odtud tento finský hráč vypálil na brankáře Lundqvista, n gól prošel pod jeho betony až za brankovou čáru. Branku ještě zkoumal videorozhodčí, ten však gól uznal a ve Finsku se mohli začít radovat. Švédům se povedlo vyrovnat stav utkání o pět minut později. Ve 32. minutě totiž chtěl puk vyhodit Maatta, jenže kotouč zachytil Backstrom, ten přihrál do mezikruží Jonathanu Ericssonovi. Už on mohl vystřelit, ale ještě mu najížděl Loui Erikssson, který měl snadnou práci puk vstřelit do odkryté klece. A ve 37. minutě už se Švédové mohli radovat z toho, že dali vedoucí branku. To totiž modrožlutý tým hrál přesilovku, když na trestné lavici seděl Olli Jokinen, v ní měl puk na své holi u modré čáry Erik Karlsson, který vypálil tvrdou a přesnou ránu. Po druhé třetině to bylo 2:1 pro Švédy a tímto výsledkem vlastně i celý zápas skončil. V závěrečné části se ještě Finové pokoušeli o vyrovnání, ale na výborného Lundqvista ve švédské kleci prostě neměli. Zápas tedy skončil 2:1 pro Švédy, kteří postupují do nedělního finále.

I zápas mezi Kanadou a Amerikou byl hodně zajímavý a to i přesto, že padl pouze jeden gól. První třetina byla ve velmi svižném, prostě zamořském tempu. K vidění bylo spoustu šancí. Chybělo jediné a to góly. Kolébka hokeje měla většinou více ze hry, ovšem na velké to bylo vyrovnané. První a zároveň jediný gól tohoto utkání vstřelil zanedlouho po začátku druhého dějství Jamie Benn, jenž tečoval ve 22. minutě střílený centr před branku, kterou hájil Quick. Kanada tak vedla 0:1 a po druhé třetině tak byla blíže k účasti v olympijském finále. Po vstřelení této branky měli i mnoho skvělých střeleckých příležitostí na to, aby byl jejich gólový náskok ještě větší. Američané nebyli v tomto utkání tak draví a rychlí jako ve čtvrtfinále proti českým reprezentantům. Výborný zápas skončil tedy nakone fotbalovým výsledkem 1:0 pro Kanadu, co třetí třetina branku nepřinesla. Javorové listy vyhrály i díky skvěle chytajícímu Careymu Priceovi.

FINÁLOVÁ DVOJICE – finále se koná v neděli ve 13:00

Švédsko – Kanada

BOJ O BRONZ – utkání se hraje v sobotu od 16:00

USA – Finsko

KONEČNÉ VÝSLEDKY SEMIFINÁLOVÝCH DUELŮ:

Švédsko – Finsko 2:1Branky: 32. Eriksson, 37. Karlsson – 27. Jokinen

USA – Kanada 0:1Branka: 22. Benn

Související

Ilustrační foto

Ruský olympijský výbor se odvolal proti "omilostnění" Zubkova

Ruský olympijský výbor (OKR) se odvolal proti rozhodnutí moskevského soudu, který odmítl uznat diskvalifikaci bobisty Alexandra Zubkova z her v Soči 2014. Bývalý pilot a současný šéf národní federace by tak mohl na ruském území stále užívat titul dvojnásobného olympijského vítěze, i když Arbitrážní soud pro sport (CAS) jeho výsledky ze Soči kvůli dopingu zrušil.
Dmitrij Medveděv

Doping? Máme problémy, ale je to i protiruská kampaň, spustil Medveděv.

Moskva - Mezinárodní olympijský výbor (MOV) letos diskvalifikoval už přes dvacet ruských sportovců, kteří byli na olympiádě v Soči, a odebral jim medaile kvůli dopingu. Ruský premiér Dmitrij Medveděv dnes prohlásil, že diskvalifikace kvůli dopingu je dalším nástrojem protiruské kampaně.

Více souvisejících

Olympijské hry 2014 Hokej OH

Aktuálně se děje

před 45 minutami

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

před 1 hodinou

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Ukrajinské jednotky sestřelily bitevník Su-25, prohlásil Zelenskyj

Ukrajinské jednotky v sobotu nad Doněckou oblastí na východě Ukrajiny sestřelily bitevník Su-25, prohlásil během proslovu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje agentura Reuters.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy