ZOH: Hokejisté Ameriky po debaklu odcházejí z turnaje bez medaile. Bronz získávají Finové

Soči – V sobotu odpoledne se konalo utkání v rámci hokejového olympijského turnaje. Nyní už se bojovalo o medaile, dnes konkrétně o bronz. V hale Bolšoj Ice Dome se střetli hokejisté Ameriky a Finska. USA prohrála v semifinálovém duelu s Kanadou, když inkasovala pouze jednou, ovšem hvězdy a pruhy žádný gól nedaly. Finové zase prohráli souboj s hráči Tre Kronor a tak se ani oni do finále nepodívají a museli tak bojovat o bronzovou medaili, která se ale také samozřejmě počítá. Nyní tedy šlo o to, kdo tu bronzovou medaili nakonec dostane.

První třetina gól nepřinesla, ale k vidění byl dost nelítostný boj o každý puk. V úvodní dvacetiminutovce skvěle chytali gólmani na obou stranách. Jonathan Quick, gólman zámořského výběru, se ukázal všem divákům v 7. minutě tohoto utkání o bronz. Finové v té době totiž obrovský tlak. Americký brankář nevěděl pořádně kam dřív skočit. Dokonce musel zasahovat i v sedě a to proti ranám Vatanena i Jussiho Jokinena. Za Quicka zaskočil i Kesler, když na brankové čáře dokázal vyrazit kotouč po střele opět Jussiho Jokinena. V první třetině rozhodčí nařídili i trestné střílení. Stalo se tak ve 14. minutě, kdy Timonen hodil svou zlomenou hůl Kesslerovi pod nohy a to samozřejmě nemohlo dopadnout jinak než tímto trestem. Nastal tak přímý souboj Patricka Kanea s finským gólmanem Tuukka Raskem. Ten však tento souboj vyhrál, když Kanea vychytal i poté, co americký hráč provedl neúspěšný blafák do bekhendu. V závěru třetiny byl v brejkové situaci Američan Pacioretty, ale i toho dokázal Rask vychytat. Po první třetině to tedy bylo bez branek.

Pokud v úvodní části chyběly góly, tak padly dva v té druhé hned na jejím začátku a to ještě ke všemu v rozmezí 11 vteřin. A obě branky byly do americké sítě. Nejdříve v čase 21:27 vstřelil úvodní branku tohoto utkání Teemu Selanne, když se země tisíce jezer dostala v plném počtu hráčů dostala do rychlého protiútoku. Střelec gólů pak dostal kotouč do jízdy a z levého kruhu zakončoval. A hned po buly ve středu kluziště se Finové dostali do dalšího rychlého útoku. Na konci této akce dostal Jussi Jokinen přesnou přihrávku a z první vystřelil a zvýšil na 2:0. I hned poté si tým Ameriky vzal oddechový čas. Ve 27. minutě nařídili muži v pruhovaném druhé trestné střílení pro ammerické hokejisty. Opět jel proti Raskovi Patrick Kane a ani napodruhé se mu nepodařilo překonat finského gólmana, respektive trefil tyčku. V úplně poslední vteřině druhého dějství přilétla střela od modré čáry k finské svatyni, rozvlnila se síťka a rozhodčí se šli přesvědčit k viedorozhodčímu, zda to nebyl gól. Ale nebyl, protože Američané trefili boční síťku.

Další góly však přišly v závěrečné třetině a ta také rozhodla o tom, kam bronzové medaile poputují. Finsko zvýšilo svůj náskok ve 46. minutě, když se kotouč dostal na modrou čáru k Juuso Hietanenovi, který překonal amrického gólmana. Tým USA se sice snažil zdramatizovat toto utkání, jenže na skvěle chytajícího Raska, jenž se - jak vidno - uzdravil z horečky, prostě neměli. Čtvrtý finský gól padl o tři minuty později. Vstřelil ho Teemu Selanne, který čekal na přihrávku před americkou klecí a poté, co jí opravdu dostal, střelou pod brankáře Quicka tak zvýšil na 4:0. A aby toho por americké fanoušky nebylo málo, na svět přišel i pátý gól. V 54. minutě rozebrali Finové v přesilové hře Američany jako stavebnici Lego a po dvou rychlých přihrávkách se ke střele rozhodl Olli Maatta a ten z voleje tedy skóroval. V samotném závěru chtěli Ameročané stav zápasu ještě zkorigovat a alespoň pokazit čisté konto Tuukka Raskovi, ale finský gólman zkrátka chytal výborně a byl jednoznačně jedním z hrdinů finského týmu.

Bronz získali tak po výhře 5:0 Finové, na Američany zbyla nepopulární bramborová medaile.

KONEČNÝ VÝSLEDEK:

USA – Finsko 0:5Branky: 22. a 50. Selanne, 22. J. Jokinen, 47. Hietanen, 54. Maatta

Související

Ilustrační foto

Ruský olympijský výbor se odvolal proti "omilostnění" Zubkova

Ruský olympijský výbor (OKR) se odvolal proti rozhodnutí moskevského soudu, který odmítl uznat diskvalifikaci bobisty Alexandra Zubkova z her v Soči 2014. Bývalý pilot a současný šéf národní federace by tak mohl na ruském území stále užívat titul dvojnásobného olympijského vítěze, i když Arbitrážní soud pro sport (CAS) jeho výsledky ze Soči kvůli dopingu zrušil.
Dmitrij Medveděv

Doping? Máme problémy, ale je to i protiruská kampaň, spustil Medveděv.

Moskva - Mezinárodní olympijský výbor (MOV) letos diskvalifikoval už přes dvacet ruských sportovců, kteří byli na olympiádě v Soči, a odebral jim medaile kvůli dopingu. Ruský premiér Dmitrij Medveděv dnes prohlásil, že diskvalifikace kvůli dopingu je dalším nástrojem protiruské kampaně.

Více souvisejících

Olympijské hry 2014 Hokej OH

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy