Vítězný start! Pražané nedali Doněcku šanci

Praha - Lvi odstartovali druhé kolo play-off proti Donbassu vlažně. Když ale zabrali, dostali se až do vedení 5:0. Čtyři góly vstřelili ve druhé třetině. Doněck se na odpor zmohl až v závěru, kdy snížil na konečných 2:5.

Sestava Lva pro druhé kolo vyřazovacích bojů se takřka nezměnila. Chyběl jen bek Jaakola, místo něhož oblékl výstroj 13. útočník Birner.

V osmifinále proti Záhřebu skórovali Pražané už po 39 vteřinách. Pokud někdo znovu očekával žhavý start, musel být zklamaný. Lvi, kteří nevyjeli do boje osm dní, nemohli nabrat to správné tempo. Nezvládl to však ani Doněck. Diváci tak sledovali zejména bitvu ve středním pásmu s občasnými útoky. Dění příliš nerozvířila ani přesilovka na každé straně.

Vehanen a Laco čelili dohromady pouze deseti střelám. Jedna se ale přeci jen ujala. Alespoň podle sudích...

Justin Azevedo necelých šest minut před odchodem vyslal ránu z levého kruhu, po které cinkla tyč. Hrálo se tedy dál, obě mužstva stihla po jednom útoku. Když rozhodčí hru přerušili, jeli si ověřit dramatickou situaci. A rozhodli překvapivě: „Azevedo dal gól."

Ve druhém dějství hra obživla, především díky hráčům Doněcku, kteří na lvy vyjeli hodně zostra. Na kupu bodyčeků však Novotný a spol. odpověděli nejlépe, jak mohli. Vstřelili dva góly.

Nejdříve se prosadil Jakub Matai, jenž ve slušné palebné pozici získal odražený puk, krátce ho podržel a poté přesně vystřelil. Mladý forvard v play-off skóroval už podruhé, v základní části to dokázal jen jednou.

Jen 45 sekund po úspěchu Mataie zvýšil na 3:0 Jiří Novotný. Kapitán Lva se dostal k tečované přihrávce Ullströma a nadvakrát Laca překonal. Slovenský brankář poté odbruslil na střídačku, z níž vyjel Leighton.

Brankář, který před čtyřmi lety dovedl Philadelphii do finále Stanley Cupu, však potvrdil, že ve stávajícím play-off nemá formu. Poprvé inkasoval už po necelých čtyřech minutách mezi tyčemi. Vyzrál na něj Petr Vrána, který před brankovištěm chytře tečoval ránu Gragnaniho. Před druhou sirénou klopil Leighton hlavu ještě jednou. Překonal ho Patrick Zackrisson, jenž mezi kruhy přesně vypálil po nahrávce Kapanena.

Jak Pražané navyšovali vedení až na 5:0, bylo jasné, že o vítězi je rozhodnuto. Dění na ledě přesto nenudilo. Hrálo se tvrdě, často mimo pravidla. Ještě ve druhé periodě se po tvrdých atacích skáceli k zemi Piganovič a Ullström. V závěrečné třetině zase Zacharov najel do Vehanena. Strhla se mela, po které sudí ruského provokatéra vyloučili.

Když ale Viktoru Zacharovovi trest vypršel, dostal se do úniku, který blafákem úspěšně zakončil. Zbytek duelu přinesl častá vyloučení. A rovněž druhý doněcký gól, který vsítil Dmitrij Kagarlickij.

Na faktu, že lvi půjdou do druhé domácího utkání s vedením 1:0 na zápasy, už se však nic nezměnilo.

Zdroj: Daniel Poláček, Lev Praha

Související

KHL

Ruské invazi navzdory. Jaškin třetím českým hokejistou, který bude hrát KHL

Přestože většina západních hokejistů včetně těch z České republiky odmítá kvůli únorové ruské invazi na Ukrajinu hrát v Kontinentální hokejové lize, najdou se i tak výjimky. A to i v českých řadách. V předešlých měsících se hodně muvilo o obránci Liboru Šulákovi a útočníkovi Rudolfu Červeném (oba Vladivostok, přičemž Červeného přestup ještě nebyl potvrzen). Nyní se ke stejnému kroku rozhodl další český hokejista Dmitrij Jaškin. Tento devětadvacetiletý forvard původem z Omsku se totiž přesouvá do Petrohradu, který získal práva od Dynama Moskva. Hokejista se tam domluvil na roční spolupráci.
Tomáš Czernin

Tlak na české hokejisty v KHL. Opusťte ligu adorující Putina i národní tým, říká Czernin. Protestujte jako Čáslavská, radí Zdechovský

Místopředseda TOP 09 a senátor Tomáš Czernin ostře odsoudil působení pěti českých hokejistů v ruské KHL, jejíž vedení klubům nařídilo, aby během zápasů adorovaly prezidenta Vladimira Putina a otevřeně schvalovaly válečnou invazi na Ukrajině. „Jejich počínaní hraničí s prostitucí. Pokud jim nevadí hrát v lize, která propaguje zločinecký Putinův režim, neměli by už nikdy obléci dres národního týmu,“ říká pro EuroZprávy.cz Tomáš Czernin. Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský není tak radikální, ale podle něj by hokejisté měli oželet peníze z nedodržených kontaktů a vrátit se. „Anebo se zachovat hrdinsky jako gymnastka Věra Čáslavská, která během olympiády v Mexiku 1968 na protest proti okupaci naší země odvrátila na stupních vítězů při sovětské hymně hlavu od soupeřky. Měli by předvést podobné gesto,“ míní.

Více souvisejících

KHL LEV Praha Justin Azevedo (hokejista)

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

Počasí

Počasí: V Česku udeří silné bouřky, varovali meteorologové

Česko v pátek opět zasáhnou silné bouřky, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek na sociální síti. Doprovázet je budou zejména přívalové srážky, napršet může kolem 50 milimetrů. Meteorologové také rovnou varovali, že bouřky udeří také o víkendu.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Ptačí chřipka se dál šíří na lidi. Austrálie hlásí první případ, USA druhý

Ve Spojených státech byl od konce března potvrzen druhý případ ptačí chřipky u člověka po kontaktu s infikovanými dojnicemi. Oznámilo to ve středu americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), píše agentura Reuters. V Austrálii potvrdili první případ přenosu subtypu viru ptačí chřipky A(H5N1) na člověka. Došlo k němu v nejmenším a nejhustěji obydleném státě Viktorie, informovala ve středu televize ABC News

před 3 hodinami

před 3 hodinami

V Praze 4 se srazil autobus s nákladním vozidlem. (23.5.2024) Prohlédněte si galerii

Nehoda autobusu MHD v Praze. Dvanáct zraněných, vyhlášen traumaplán

K vážné nehodě autobusu městské hromadné dopravy došlo ve čtvrtek ráno v Praze. Několik lidí utrpělo zranění při srážce autobusu s nákladním autem. Na místě zasahují všechny složky integrovaného záchranného systému, vyhlášen byl traumaplán prvního stupně. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Adriana Mašková a Filip Blažek Prohlédněte si galerii

StarDance 2024: Česká televize oficiálně představila soutěžní páry

Třináctá řada populární televizní show StarDance odstartuje v říjnu. Česká televize ve čtvrtek představila taneční páry, které budou usilovat o titul krále či královny tanečního parketu. ČT už dříve odhalila, že v nové řadě se představí například herec Filip Blažek či zpěvačka Lucie Vondráčková. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

Rusko, Kreml

Rusko z vládního webu vymazalo změnu hranic v Baltském moři

Návrh ruského ministerstva obrany na revizi námořních hranic Ruska na východě Baltského moře byl ve středu odstraněn z vládního portálu, kde byl zveřejněn. Tento návrh vyvolal zmatek a obavy mezi členskými zeměmi NATO, jako jsou Finsko, Švédsko, Litva a Estonsko, uvedla agentura Reuters.

včera

včera

včera

Volby ve Velké Británii

Britské parlamentní volby mohou být už za pár týdnů, tvrdí média

Britové si budou volit nové složení parlamentu už v červenci, píší dnes tamní média. Uvedl to například deník Guardian. Podle informací televize ITV se má hlasovat 4. července. Očekávalo se přitom, že volby proběhnou nejdříve na podzim. Premiér Rishi Sunak ve středu řekl, že volby budou v druhé polovině roku.  

včera

včera

včera

včera

včera

Švýcaři výhrou nad Finy rozhodli o čtvrtfinálovém soupeři pro Česko. Jsou jím USA

V úterý se odehrály poslední zápasy v rámci skupin na letošním hokejovém světovém šampionátu v Praze a Ostravě. Ty tak rozhodly o tom, s kým se kdo utká ve čtvrtfinále, což zajímalo především českou reprezentaci. Ta se nakonec utká ve čtvrtek od 20:20 v Praze s neoblíbenými Američany, přičemž o tom rozhodl úterní večerní duel Švýcarska s Finskem, kde země helvétského kříže vyhrála 3:1 zásluhou Kevina Fialy, jenž nejen dvakrát skóroval, ale i jednou asistoval.

Zdroj: David Holub

Další zprávy