Tlak na české hokejisty v KHL. Opusťte ligu adorující Putina i národní tým, říká Czernin. Protestujte jako Čáslavská, radí Zdechovský

Místopředseda TOP 09 a senátor Tomáš Czernin ostře odsoudil působení pěti českých hokejistů v ruské KHL, jejíž vedení klubům nařídilo, aby během zápasů adorovaly prezidenta Vladimira Putina a otevřeně schvalovaly válečnou invazi na Ukrajině. „Jejich počínaní hraničí s prostitucí. Pokud jim nevadí hrát v lize, která propaguje zločinecký Putinův režim, neměli by už nikdy obléci dres národního týmu,“ říká pro EuroZprávy.cz Tomáš Czernin. Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský není tak radikální, ale podle něj by hokejisté měli oželet peníze z nedodržených kontaktů a vrátit se. „Anebo se zachovat hrdinsky jako gymnastka Věra Čáslavská, která během olympiády v Mexiku 1968 na protest proti okupaci naší země odvrátila na stupních vítězů při sovětské hymně hlavu od soupeřky. Měli by předvést podobné gesto,“ míní.

Stali se součástí ruské propagandy, která schvaluje válku na Ukrajině a z prezidenta Vladimira Putina dělá nedotknutelného národního hrdinu. Pětice českých hokejových reprezentantů i olympioniků z Pekingu, brankáři  Šimon Hrubec (Omsk), Roman Will a útočníci Lukáš Sedlák, Tomáš Hyka (všichni Čeljbaninsk) s obráncem Jakubem Jeřábkem ze Spartaku Moskva budí kontroverzi tím, že i tři týdny po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu působí v KHL oslavující válečného agresora.

Tlak na jejich působení v nepřátelské soutěži sílí i od českých politiků, které zpravodajský web EuroZprávy.cz oslovil. „Přítomnost českých hráčů v kontextu s aktuálním dění na Ukrajině považuji za krajně nevhodné a špatné. Za současné situace by v Rusku neměli hrát,“ má jasno český europoslanec a předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil.

Lidovec Výborný by obětoval štědré kontrakty

Zatímco český premiér Petr Fiala (ODS) podnikl odvážnou cestu do rozstříleného Kyjeva, aby osobně podpořil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, pětici legionářů nevadí, že si ve 2.kole play off o Gagarinův pohár z ledové plochy čte oslavné transparenty na zločince Putina či nápisy oslavující vražednou Rudou armáda. Některé jsou vylepeny i přímo na střídačce týmů. Ideologickou atmosféru podtrhuje zářící písmeno Z na reklamní kostce zavěšené pod střechou hal jako symbol vychvalující ukrajinskou okupaci a vzdávání holdu ruským vojákům. „Jde o osobní rozhodnutí hráčů, ale na jejich místě bych se sbalil, obětoval bych štědré kontrakty a vrátil bych se domů, Vždyť už tak učinila řada severských kluků a dokonce kluby jako Jokerit Helsinky či Dinamo Riga na protest proti okupaci ze soutěže odstoupily,“ tvrdí předseda Poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný. Okamžitý odjezd ze země okupantů schvaluje i I. místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin. „Myslet nyní na peníze, o které bych nedodržením kontraktu přišel, je silně nemorální, zvláště, když Rusové vraždí nevinné lidi, včetně malých dětí. Jsou chvíle, kdy finance prostě nejsou a nemohou být primární,“ podotýká 1. místopředseda Senátorského klubu ODS a TOP 09.

Kluby tamní KHL dostaly oficiální žádost od hokejového svazu o podporu ruské armády a jejího útoku na Ukrajinu, jak informoval ruský server sports.ru. Zveřejnil i následující dopis adresovaný klubům. „Dnes všichni procházíme těžkým obdobím. Každou minutu je ve všech informačních zdrojích zveřejněno mnoho informací a bohužel velmi často jde o nevěrohodné zprávy a nepravdy. Žádáme vás o podporu této akce a spolupráci s fanoušky v otázce podpory naší armády," stojí podle serveru v dopise. V dokumentu se dále praví: „Zasíláme koordinované propagandistické plakáty. Mohou být vytištěny a distribuovány ve formě letáků, vlajek, vítány jsou také audio a video výzvy v kostce,“ píše se dále. Výraz „žádost“ se ale zdá být klasickým ruským eufemismem pro něco docela jiného, protože vzápětí autoři dopisu dodávají: „Upozorňujeme, že tato akce je povinná a podléhá nahlášení.“

Následující den po zápase totiž mají být všechny reportovací informace včetně fotoreportáží, videoreportáží a stručného popisu provedených propagandistických akcí zaslány na svaz do 10 hodin. Čeští hokejisté odmítají o nynějším dění v KHL veřejně hovořit, většinou se omlouvají, anebo promluví jen pod příslibem anonymity s tím, že vůbec nevědí, co by se s nimi stalo, kdyby utekli a upozorňují, že opustit nyní Ruskou federaci není vůbec snadné.

Opatrnou rétoriku na adresu českých hokejistů v ruské KHL volí předseda Poslaneckého klubu ODS Marek Benda. „Odsoudit je by bylo velmi laciné, je zapotřebí si uvědomit, že jsou pod smlouvami a z žádné práce se jen tak lehce neodchází. Navíc hráči nejsou jedinými českými občany, kteří v Ruské federaci zůstali pracovat. S nějakým drakonickým odsuzováním bych byl velmi opatrný a už vůbec si nedovoluji je moralizovat tady z Prahy.“ Situace podle šéfa pražské ODS není jednoduchá. „Podívejte se na Němce, kteří i za této situace odebírají od Rusů plyn, aby jim nebyla zima. Samozřejmě mě netěší, že se čeští hráči stali nástrojem ruské propagandy, ale na celou problematiku je zapotřebí se podívat v širším kontextu,“ dodává Benda.

Janda by po bombardování divadla odešel

Také předseda sněmovního podvýboru pro sport a bývalý reprezentant ve skocích na lyžích Jakub Janda z ODS, nechce tuzemské reprezentanty veřejně pranýřovat, ale sám by postupoval jinak. „Je na každém jednotlivci, jak se rozhodnou. Pokud bych se ocitl na jejich místě a viděl jsem, jak Rusové bombardují divadlo v Mariupolu, pod nímž se v krytech ukrývají děti a jejich maminky či babičky, tak bych se snažil okamžitě zemi opustit, navzdory štědrým smlouvám a přemlouvání jejich agentů. Neváhal bych ani minutu.“ Vítěz Světového poháru i první muž z Turné čtyř můstků z roku 2006 si nedovede představit, že by si za současné situace vydělával v Rusku. „Jeden čas Japonci prosazovali návrh, aby skokani kromě své země reprezentovali i vybrané týmy jako je tomu ve formuli 1. Nikdy se tak nestalo, ale pokud by se myšlenka realizovala a já by skákal teď za ruský tým, odešel bych. Nemohl bych působit v zemi, jejíž vojáci vraždí i malé děti,“ praví dvojnásobný medailista z mistrovství světa v Oberstdorfu v roce 2005. Janda naprosto schvaluje, že ruští sportovci jsou vyloučeni ze všech vrcholných akcí a Národní sportovní agentura (NSA) dbá, aby si nikdo s jejich reprezentacemi neměřil své síly. „Proto by bylo asi vhodné, aby Češi, kteří nyní hrají v ruské KHL, nereprezentovali na nadcházejícím mistrovství světa,“ soudí poslanec.

Ještě radikálnější než Jakub Janda je senátor za TOP 09 Tomáš Czernin. „Jejich počínaní hraničí s prostitucí. Pokud jim nevadí hrát v lize, která propaguje zločinecký Putinův režim, neměli by už nikdy obléci dres národního týmu.“ Příbuzný krále Karla IV. by byl alespoň trochu tolerantnější, pokud pětice v probíhajících bojích o Gagarinův pohár projevila nějaké hrdinské gesto. „Například by nenastoupili k zápasu a poukázali by, že jako občané demokratické a svobodné země nebudou hrát pod propagandistickými symboly adorující válku a Vladimira Putina.“ Návod, jak odsoudit ruskou agresi, nabízí místopředseda KDU-ČSL a europoslanec Tomáš Zdechovský. „Bylo by sympatické, kdyby si vzali příklad z gymnastky Věry Čáslavské, která během olympiády v Mexiku 1968 na protest proti okupaci naší země odvrátila na stupních vítězů při sovětské hymně hlavu od druhé vítězky Larisy Petrikovové, s níž se v prostných cvičení dělila o zlato. Po celou dobu ceremoniálu hleděla do země,“ připomíná symbol vzdoru týkající se sovětské okupace někdejšího Československa.

Měli by předvést podobné gesto. „Vždy se vymezovala proti komunistům, neváhala podepsat ani Dva tisíce slov kritizující minulý režim.“ Podle Zdechovského je zapotřebí ukázat, že Češi souzní s Ukrajinou na všech frontách. „Pokud by se čeští hráči vyjádřili proti invazi na sociálních platformách, velmi bych si jejich odhodlání vážil. Ovšem takový krok je o osobní statečnosti.“ Sám však upozorňuje, že by hráčům reprezentační dres neodebíral. „Hodně kluků, kteří hrají ruskou KHL osobně znám, a jsou to slušní lidé. Ocitli se v těžké situaci, kdy vědí, že pokud nedodrží smlouvu, přijdou o miliony, na druhou stranu je nutné nějaký vzdor ukázat, zvláště když umírají děti.“

Stát nemůže hráčům zakázat práci v Rusku

Zdechovského stranický kolega Marek Výborný se zdráhá o krajanech hovořit jako o zrádcích či dokonce o kolaborantech. „To jsou silná slova, ti kluci žádný zločin nespáchali. Měli by ale přehodnotit priority a obětovat štědré kontrakty. Není ale vhodné, aby byli součástí ruské propagace. Všichni ze současné pětice jsou vynikajícími hokejisty a nepochybuji, že by po návratu z Ruska nesehnali v Evropě lukrativní angažmá.“

Tomáš Czernin se ale nemůže s působením českých hokejistů v ruské KHL během války na Ukrajině v žádném případě smířit. „Do celého případu by měl vstoupit český stát a udělat taková opatření, aby hráči nemohli působit v soutěži, která oslavuje válečného zločince. Je nepřijatelné, aby se reprezentanti prodali v době, kdy Rusové vyvražďují Ukrajinu. Naše exekutiva by měla konat.“ Marek Výborný ale se senátorem nesouzní. „Nedovedu si představit, jakým právním nástrojem by náš stát donutil české hokejisty z KHL odejít či jim dokonce zakázal v Ruské federaci pracovat. Tady bych se už obával, že by byl zasažen princip svobody v osobním rozhodování,“ říká člen ústavně-právního výboru ve Sněmovně. Upozorňuje, že řada nadnárodních společností v Rusku nadále působí. „Pokud se nepletu, tak oděvní gigant Marks & Spencer se z Ruské federace doposud nestáhl. Opravdu není možné firmám či jednotlivcům nakazovat, jak se mají rozhodnout. Každý musí konat podle svého nejlepšího svědomí,“ apeluje Výborný.

Tomáši Zdechovskému se rovněž příčí představa, že by stát hokejistům, anebo komukoli jinému přikazoval, že musí okamžitě opustit území Ruské federace a ihned zde přestat pracovat. „Stát by měl pouze doporučit, že není vhodné, aby se čeští občané na území okupantů zdržovali. Uměl bych si představit, že takové silné doporučení by vydalo ministerstvo zahraničí.“ Europoslanec ale znovu zdůrazňuje, aby se na české hokejisty hrající v KHL nepohlíželo jako na lidi, kteří ignorují zásadní morální principy. „Nejsou to žádní zločinci, jsem přesvědčen, že se v klucích vše bije a nad situací citlivě přemýšlejí,“ uzavírá pro EuroZprávy.cz Tomáš Zdechovský.

Související

KHL

Ruské invazi navzdory. Jaškin třetím českým hokejistou, který bude hrát KHL

Přestože většina západních hokejistů včetně těch z České republiky odmítá kvůli únorové ruské invazi na Ukrajinu hrát v Kontinentální hokejové lize, najdou se i tak výjimky. A to i v českých řadách. V předešlých měsících se hodně muvilo o obránci Liboru Šulákovi a útočníkovi Rudolfu Červeném (oba Vladivostok, přičemž Červeného přestup ještě nebyl potvrzen). Nyní se ke stejnému kroku rozhodl další český hokejista Dmitrij Jaškin. Tento devětadvacetiletý forvard původem z Omsku se totiž přesouvá do Petrohradu, který získal práva od Dynama Moskva. Hokejista se tam domluvil na roční spolupráci.

Více souvisejících

KHL hokej Roman Will (hokejista) Lukáš Sedlák (hokejista) Tomáš Czernin

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

Bývalý prezident Donald Trump mluví s médii, když opouští soudní síň poté, co byli v jeho trestním procesu u Manhattanského trestního soudu v New Yorku v pátek 19. dubna 2024 vybráni poslední porotci.

Donald Trump otáčí: Přežití Ukrajiny je pro USA důležité

Donald Trump sdělil, že přežití Ukrajiny je pro USA důležité. Agentura  Reuters tuto změnu popisuje jako posun v tónu pár dní předtím, než budou republikáni hlasovat o balíčku pomoci ve výši 61 miliard dolarů ve Sněmovně reprezentantů USA. Informuje deník The Guardian.

před 1 hodinou

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti.

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

před 2 hodinami

Předseda sněmovny Mike Johnson (R-La.) v Kapitolu USA poté, co sněmovna v pátek 19. dubna 2024 schválila pravidlo o balíčku zahraniční pomoci.

Jste Chamberlain nebo Churchill? Napětí v americkém Kongresu roste

Dnes, v sobotu čeká celý svět na to, jak američtí kongresmani rozhodnou o soudu Ukrajiny, a tím i celé Evropy při hlasování o pomoci napadené země před ruským agresorem. V americkém Kongresu atmosféra houstne, protože dnešní odpoledne amerického času se vše rozhodne.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Andrzej Duda

Polsko je připraveno hostit jaderné zbraně, varuje Duda Moskvu

Polský prezident Andrzej Duda deklaroval připravenost své země se podílet na programu NATO spočívajícím ve sdílení jaderných zbraní. Varšava o zařazení do programu požádala loni v červnu. Duda vysvětlil, že Polsko projevilo ochotu kvůli sílící hrozbě z Ruska. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Nigerijci při demonstraci v hlavním městě Niamey, kde požadují stažení amerického vojenského personálu (13. dubna).

USA stahují vojáky z Nigeru. Země směřuje k Rusku

Spojené státy v pátek informovaly vládu Nigeru, že souhlasí s její žádostí o stažení amerických jednotek ze západoafrické země, kde měly vybudovanou velkou základnu bezpilotních letadel, uvedl Washington Post.

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

před 5 hodinami

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

včera

Spor o "sestřelený" bombardér: Letadlo útočilo na Dnipro a Kryvyj Rih, tvrdí Kyjev

Ukrajina tvrdí, že ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se v pátek zřítil na jihozápadě Ruska, údajně v noci na pátek provedl útok na ukrajinská města Dnipro a Kryvyj Rih.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy