Lvi skolili Jaroslavl i podruhé, opět zářil Vehanen

Praha - Lvi ve finále Západní konference vedou už 2:0 na zápasy. Další vítězství urvali v pátek, kdy udolali Lokomotiv 2:1. Napínavou bitvu v O2 areně sledovalo skoro deset tisíc diváků. Opět zářil gólman Vehanen, který si připsal 34 úspěšných zákroků.

Do zápasu nemohl naskočit Cingel, kouč Kari Jalonen tudíž musel najít nového centra čtvrté lajny. Tím se stal Zackrisson, jehož místo v elitní formaci zaujal Ridderwall.

Kouč Lokomotivu Dave King zasáhnul do sestavy podstatně více. Nikdo mu sice nechyběl, ale (ne)produktivita mužstva z minulého duelu ho potrápila natolik, že přeházel všechny útoky.

Brzy se ale ukázalo, že hlavní překážkou nebyly špatně složené formace, ale brankář Vehanen. Zkušený Fin se ve druhém utkání série nadechl k dalšímu výjimečnému výkonu...

Když Pražané zkraje zápasu nevyužili přesilovku, přišla smršť ohromných příležitostí Jaroslavle. Nejdříve byl blízko gólu Ljubuškin, jenž proklouzl mezi dvěma hráči Lva a mířil sám na bránu. Zkusil kličku, ale Vehanen mu ji zneškodnil. Krátce nato před bránou domácích zkrachoval i Redlihs.

Lvi si na velkou šanci počkali do 12. minuty, kdy Vrána našel na pravém kruhu Nathana Oystricka, který okamžitě vypálil. Než se Sanford stačil přesunout, měl puk v síti. Pražané tak oslavili využitou přesilovku a vedení 1:0.

Hráči Lokomotivu hráli poprvé přesilovku až ke konci prvního dějství, kdy rozhodčí potrestali Ševce. Ten musel v půlce svého trestu pořádně znervóznět, neboť před Vehanenem se ve vyložené šanci zjevil Platt. Ani on ale nepřerušil Finovu neprůstřelnost.

Na startu druhé třetiny mohli Novotný a spol. zasadit do psychiky soupeře další ránu. Na trestnou lavici totiž krátce po sobě usedli Gorochov a Kronwall. Lvi měli k dispozici královsky dlouhou výhodou dvou mužů v poli, jenže za minutu a 19 vteřin se nezmohli na výraznější příležitost. Vázla jim kombinace a ještě víc střelba.

Jaroslavl však stále byla o gól pozadu a Vehanen stále působil velmi jistě. Musatov ho proto ve 36. minutě tvrdě atakoval. Jenže to neudělal nejlépe. Dostal trest do konce zápasu a navrch ještě dva dvouminutové tresty. Jeden za hrubost, druhý za nedovolené bránění. Lvi tak rozehráli netradiční přesilovku trvající sedm minut.

Po chvíli si ji trochu pokazili trestem za příliš mnoho hráčů na ledě, ale paradoxně právě při hře ve čtyřech zvýšili na 2:0. Sekáč zavezl kotouč do útočného pásma, jak to umí, a vypálil na Sanforda. Ten střelu vyrazil jen před sebe, kde pohotově dorážel Patrick Zackrisson.

Další gól mohl poté přidat Thörnberg, jenže ležící Sanford tentokrát brilantně zasáhl.

Ve třetí periodě se Pražané postupně dostali do velkých problémů. Nejdříve dopřáli Apalkovovi další obrovskou šanci a krátce nato doplatili na nedisciplinovanost. Azevedo jel na trestnou lavici za sekání, Kapanen za hákování. Lokomotiv následně rozehrál dvojnásobnou přesilovku, která mohla trvat 51 vteřin...

Nakonec tak dlouho skutečně trvala, jenže krátce po návratu Azeveda skóroval Jegor Averin. Na mladého Rusa zívala u bližší tyčky prázdná brána. Neprůstřelnost Lva, která překročila 200 minut, skončila.

Ve zbytku třetiny hýřil aktivitou zejména Lokomotiv, který otevřel hru a chtěl vyrovnat. Především kvůli dalším výtečným zákrokům Vehanena se mu to ale nepovedlo.

Ohlasy trenérů:Kari Jalonen (Lev Praha): „Odehráli jsme dobrých 60 minut. Všichni hráči odvedli skvělý výkon. To budeme potřebovat i v příštím utkání v Jaroslavli."

Dave King (Lokomotiv Jaroslavl): „Velice těžký zápas. Hráli jsme nejlépe, jak dokážeme, ale bohužel jsme nevyužili naše šance. Lev má velmi dobrý tým. I když jsme hráli lépe než ve středu, nestačilo to."

Zdroj: Daniel Poláček, Lev Praha

Související

KHL

Ruské invazi navzdory. Jaškin třetím českým hokejistou, který bude hrát KHL

Přestože většina západních hokejistů včetně těch z České republiky odmítá kvůli únorové ruské invazi na Ukrajinu hrát v Kontinentální hokejové lize, najdou se i tak výjimky. A to i v českých řadách. V předešlých měsících se hodně muvilo o obránci Liboru Šulákovi a útočníkovi Rudolfu Červeném (oba Vladivostok, přičemž Červeného přestup ještě nebyl potvrzen). Nyní se ke stejnému kroku rozhodl další český hokejista Dmitrij Jaškin. Tento devětadvacetiletý forvard původem z Omsku se totiž přesouvá do Petrohradu, který získal práva od Dynama Moskva. Hokejista se tam domluvil na roční spolupráci.
Tomáš Czernin

Tlak na české hokejisty v KHL. Opusťte ligu adorující Putina i národní tým, říká Czernin. Protestujte jako Čáslavská, radí Zdechovský

Místopředseda TOP 09 a senátor Tomáš Czernin ostře odsoudil působení pěti českých hokejistů v ruské KHL, jejíž vedení klubům nařídilo, aby během zápasů adorovaly prezidenta Vladimira Putina a otevřeně schvalovaly válečnou invazi na Ukrajině. „Jejich počínaní hraničí s prostitucí. Pokud jim nevadí hrát v lize, která propaguje zločinecký Putinův režim, neměli by už nikdy obléci dres národního týmu,“ říká pro EuroZprávy.cz Tomáš Czernin. Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský není tak radikální, ale podle něj by hokejisté měli oželet peníze z nedodržených kontaktů a vrátit se. „Anebo se zachovat hrdinsky jako gymnastka Věra Čáslavská, která během olympiády v Mexiku 1968 na protest proti okupaci naší země odvrátila na stupních vítězů při sovětské hymně hlavu od soupeřky. Měli by předvést podobné gesto,“ míní.

Více souvisejících

KHL LEV Praha Jiří Novotný (hokejista)

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 40 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Policie pátrá po pachateli vraždy v Jevíčku. (5.6.2024) Prohlédněte si galerii

Vražda v Jevíčku: Policie stanovila hlavního podezřelého

Policie od úterního večera vyšetřuje vraždu ženy v Jevíčku na Svitavsku v Pardubickém kraji. Kriminalisté již stanovili hlavního podezřelého ze závažného trestného činu, pachatel je pro tuto chvíli na útěku. Pátrání se soustředí na oblast brněnské přehrady.

před 1 hodinou

Ruská policie, ilustrační fotografie

Ruská policie překazila pietní setkání na počest Navalného

Ruské jednotky zvláštního určení v úterý v Moskvě ukončily setkání mládežnických aktivistů, kteří se sešli, aby společně sledovali online přenos koncertu na počest nedožitých 48. narozenin ruského opozičního politika Alexeje Navalného. Koncert nazvaný "Ahoj, zde Navalnyj" se konal v úterý v Berlíně.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

německá policie v akci

Další útok na politika: V Německu nožem napadli člena AfD

Na komunálního politika z krajně pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD) v úterý večer zaútočili nožem v jihoněmeckém městě Mannheim. Politik utrpěl zranění a pachatele zadrželi, informuje agentura DPA s odvoláním na nejmenované zdroje.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Joe Biden a Volodymyr Zelenskyj v USA (13. prosince 2023).

Biden se na oslavách výročí Dne D setká se Zelenským

Americký prezident Joe Biden se setká s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským během oslav 80. výročí Dne D ve francouzské Normandii a na setkání skupiny G7 v Itálii. Diskutovat budou o situaci Kyjeva v boji proti Rusku, uvedl ve středu Bílý dům. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR)

Vedení ÚSTR: Čelíme obviněním z vyprázdněnosti, ústav přitom vstává jako Fénix z popela

Vedení Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) v reakci na komentář historika Matěje Bílého ze začátku května požádalo o možnost poskytnout pro EuroZprávy.cz rozhovor s tím, že si přeje uvést věci na pravou míru. Odpovědi poskytl ředitel ÚSTR Ladislav Kudrna a jeho náměstek Kamil Nedvědický. Oba reagovali na obvinění z netransparentního rozdělování prémií či odborné ostrakizace, ředitel Kudrna se navíc obhajoval, že jeho habilitační práce nebyla plagiátem.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

Záporožská jaderná elektrárna

Situace okolo Záporožské jaderné elektrárny zůstává nejistá

Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA) Rafael Mariano Grossi při úvodním projevu před Radou guvernérů IAEA varoval před situací v Záporožské jaderné elektrárně, největší svého druhu na Ukrajině a desáté největší na světě. 

včera

včera

včera

včera

Dezinformační sítě napadají volby do europarlamentu. Taktik mají nespočet, EU vyzývá čtenáře k opatrnosti

Volby do Evropského parlamentu jsou terčem dezinformátorů. Zaměřují se na citlivá témata a za pomoci lákavých a pobuřujících titulků nutí čtenáře svůj obsah sdílet. Výjimkou nejsou ani klonované stránky vydávající se za známé deníky.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy