Thörnberg nalezl ztracenou formu a dvěma zásahy vystřelil lvům mečbol

Jaroslavl - Lvi jsou krok od finále KHL. Ani ve třetím utkání série nenašla Jaroslavl recept, jak výrazněji prorazit tvrdou defenzivu Pražanů, a prohrála 0:3. U všech tří zásahů byla druhá lajna s Thörnbergem. Ten našel ztracenou formu a dvakrát skóroval. Brankář Vehanen si připsal druhé čisté konto v sérii.

Na Lokomotivu bylo hned od začátku zápasu znát, jak moc velkou vzpruhou pro něj domácí publikum je. Vyjma prvního střídání, ve kterém se po Novotného přihrávce snažil před brankou několika dorážkami prosadit Ridderwall, patřil úvod utkání právě domácím.

Jaroslavl přichystala lvům několik velmi krušných chvilek, přičemž ta nejhorší přišla v polovině první třetiny. Pod velký tlak se dostala čtvrtá lví lajna, nově i s Kubalíkem. Lokomotiv Pražany dlouho svíral, stahoval zámek kolem Vehanena. Když už se Vrána dostal pukem do útočné třetiny, rozhodčí mu v souboji za brankou odpískali podražení.

Lvům se ale v této sérii oslabení daří a to potvrdili i tentokrát. Navíc hned pár desítek vteřin po konci oslabení si zahráli přesilovku i lvi. A to rovnou dvojnásobnou.

Téměř minutu a půl měli Pražané výhodu dvou mužů v poli. Tu ale nevyužili. Prosadit se dokázali až při normální přesilovce. Za brankou Sanforda si parádně počínal Michal Řepík, který se zbavil bránících hráčů a poslal puk do mezikruží na Martina Thörnberga. Na jeho střelu z první nedokázal kanadský gólman zareagovat.

Švédský kanonýr tak opět nalezl munici. Na gól čekal celých devět zápasů. Naposledy se prosadil ve třetím zápase první série na ledě Záhřebu. Sérií s Doněckem se doslova protrápil – v šesti zápasech si připsal jen dvě asistence. Až na ledě Jaroslavle pálil opět ostrými.

Psali jsme:
Naše hra je teď perfektní, těší Thörnberga, kterého probralo Rusko  

V prvním venkovním utkání finále Západní konference navíc neřekl Martin Thörnberg svojí úvodní brankou poslední slovo. I ve druhé třetině se totiž dokázal prosadit.

Do zvuku druhé sirény zbývalo jen 40 vteřin, když si 30letý Švéd připsal druhý přesilovkový zásah. Po poněkud kuriózní situaci a několika odrazech doletěl puk vzduchem až k levé tyčce Sanfordovy branky, odkud ho Thörnberg doklepl až za Kanaďana. Rozhodčí v první chvíli sice jasně ukázali, že gól platí, poté se ale radši jeli upřesnit ke kolegovi u videa, zda puk netrefil tyč. To se nakonec nepotvrdilo, a lvi si tak do kabiny odnesli už dvoubrankové vedení.

A ani po příchodu na led lvi na gól moc dlouho nečekali. Opět u toho byla Thörnbergova lajna. Tentokrát to ale nebyl sám švédský kanonýr, kdo se prosadil, gólovou radost tentokrát zažil Nathan Oystrick. Kanadský bek napřáhl na modré a puk poté, co ještě lehce změnil směr po teči Kronwalla, zapadl až k levé tyči Sanfordovy branky.

Jaroslavl se na srovnání nezmohla. Petri Vehanen korunoval svůj výkon dalším čistým kontem, proti Jaroslavli již druhým. Lvi jsou tak krok od velkého úspěchu – od finále KHL je dělí poslední výhra.

Zdroj: Karolína Antošová, Lev Praha

Související

KHL

Ruské invazi navzdory. Jaškin třetím českým hokejistou, který bude hrát KHL

Přestože většina západních hokejistů včetně těch z České republiky odmítá kvůli únorové ruské invazi na Ukrajinu hrát v Kontinentální hokejové lize, najdou se i tak výjimky. A to i v českých řadách. V předešlých měsících se hodně muvilo o obránci Liboru Šulákovi a útočníkovi Rudolfu Červeném (oba Vladivostok, přičemž Červeného přestup ještě nebyl potvrzen). Nyní se ke stejnému kroku rozhodl další český hokejista Dmitrij Jaškin. Tento devětadvacetiletý forvard původem z Omsku se totiž přesouvá do Petrohradu, který získal práva od Dynama Moskva. Hokejista se tam domluvil na roční spolupráci.
Tomáš Czernin

Tlak na české hokejisty v KHL. Opusťte ligu adorující Putina i národní tým, říká Czernin. Protestujte jako Čáslavská, radí Zdechovský

Místopředseda TOP 09 a senátor Tomáš Czernin ostře odsoudil působení pěti českých hokejistů v ruské KHL, jejíž vedení klubům nařídilo, aby během zápasů adorovaly prezidenta Vladimira Putina a otevřeně schvalovaly válečnou invazi na Ukrajině. „Jejich počínaní hraničí s prostitucí. Pokud jim nevadí hrát v lize, která propaguje zločinecký Putinův režim, neměli by už nikdy obléci dres národního týmu,“ říká pro EuroZprávy.cz Tomáš Czernin. Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský není tak radikální, ale podle něj by hokejisté měli oželet peníze z nedodržených kontaktů a vrátit se. „Anebo se zachovat hrdinsky jako gymnastka Věra Čáslavská, která během olympiády v Mexiku 1968 na protest proti okupaci naší země odvrátila na stupních vítězů při sovětské hymně hlavu od soupeřky. Měli by předvést podobné gesto,“ míní.

Více souvisejících

KHL LEV Praha Martin Thornberg

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 51 minutami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 2 hodinami

před 8 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno včera

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

včera

včera

včera

UNRWA po žhářských útocích zavírá pobočku v Jeruzalémě

Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) oznámil, že dočasně uzavřel svou pobočku ve východním Jeruzalémě kvůli sérii útoků židovských osadníků. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy