Naše hra je teď perfektní, těší Thörnberga, kterého probralo Rusko

Jaroslavl - Pokud se chce Jaroslavl dostat do finále Kontinentální ligy na úkor Lva, musí zvítězit čtyřikrát v řadě. O svízelné situaci ruského klubu v neděli rozhodl Martin Thörnberg, který při výhře 3:0 dvakrát skóroval, pokaždé v přesilovce.

Po osmifinále se Záhřebem byl 30letý forvard hlavním trumfem Lva. Vždyť ve čtyřech duelech nasázel čtyři góly, k nimž přidal dvě nahrávky. Poté, co od klubu přebíral cenu pro nejlepšího hráče série, hlásil do diktafonu: „Cítím, že nějaké rezervy ještě mám, takže snad v příští sérii budu hrát ještě líp."

Jenže Doněck mu v šesti utkáních povolil jen dvě asistence, gól žádný. Dohromady 20 úspěšnými zákroky se o to postarali brankáři Laco a Leighton. Při zápasech v O2 areně proti Lokomotivu na ně navázal Sanford, který Thörnberga vychytal čtyřikrát. Šňůra střeleckého zmaru se protáhla na devět zápasů.

Když ale rodák z Jönköpingu poprvé v letošním play-off zamířil do Ruska, z jeho hole zase začaly létat gólové střely.

V domácím stánku Jaroslavle se Thörnberg poprvé zaskvěl v přesilovce ke konci první třetiny, kdy uklidil do sítě Řepíkovu nahrávku zpoza brány, i když na něj v mezikruží dotíral Plotnikov.I další gól vsítil zdatný Švéd v přesilovce, tentokrát se mu ke konci druhé třetiny podařilo při dorážce z úhlu trefit vnitřní konstrukci brány. „Vůbec jsem neměl tušení, jestli je to gól, nebo není," přiznal Thörnberg, který v danou chvíli nesměle zvedal ruce nad hlavu.

Psali jsme:
Thörnberg nalezl ztracenou formu a dvěma zásahy vystřelil lvům mečbol
 

Pořádně se mohl zaradovat až po chvíli, kdy rozhodčí trefu potvrdil. Vedení 2:0 už Pražané nepustili, naopak přidali ještě jednu branku. Opět u toho byl Thörnberg, jenž sledoval, jak se Oystrickova tečovaná rána nese do sítě.

Pražané tak pokračují v neskutečné jízdě. Ve vyřazovacích bojích vyhráli 11 z 13 zápasů a momentálně drží šňůru pěti výher v řadě s výmluvným skóre 12:2!

„Řekl bych, že jsme dobře vyvážení," hledá Thörnberg příčiny úspěchu. „Máme dobrou obranu i útok. Nepouštíme soupeře do mnoha šancí. A když už nám vzadu něco uteče, je tam ještě Veha. Naše hra je teď perfektní. Pro hráče Jaroslavle je tedy těžké se prosadit. Je ale vidět, že dřou. Někdy jim možná chybí trochu štěstí."

Už v úterý se lvi můžou stát finalisty Kontinentální ligy a čekat, koho z dvojice Magnitogorsk – Ufa jim osud přidělí. „O tom ale nepřemýšlím," říká Thörnberg, který se vrátil do role nejproduktivnějšího hráče Lva v play-off. „V hlavě mám jen příští zápas v Jaroslavli. Budeme hrát, jak nejlépe umíme, a uvidíme, co z toho bude. Snad dokážeme vyhrát. Chceme jít do finále."

Zdroj: Daniel Poláček, Lev Praha

Související

KHL

Ruské invazi navzdory. Jaškin třetím českým hokejistou, který bude hrát KHL

Přestože většina západních hokejistů včetně těch z České republiky odmítá kvůli únorové ruské invazi na Ukrajinu hrát v Kontinentální hokejové lize, najdou se i tak výjimky. A to i v českých řadách. V předešlých měsících se hodně muvilo o obránci Liboru Šulákovi a útočníkovi Rudolfu Červeném (oba Vladivostok, přičemž Červeného přestup ještě nebyl potvrzen). Nyní se ke stejnému kroku rozhodl další český hokejista Dmitrij Jaškin. Tento devětadvacetiletý forvard původem z Omsku se totiž přesouvá do Petrohradu, který získal práva od Dynama Moskva. Hokejista se tam domluvil na roční spolupráci.
Tomáš Czernin

Tlak na české hokejisty v KHL. Opusťte ligu adorující Putina i národní tým, říká Czernin. Protestujte jako Čáslavská, radí Zdechovský

Místopředseda TOP 09 a senátor Tomáš Czernin ostře odsoudil působení pěti českých hokejistů v ruské KHL, jejíž vedení klubům nařídilo, aby během zápasů adorovaly prezidenta Vladimira Putina a otevřeně schvalovaly válečnou invazi na Ukrajině. „Jejich počínaní hraničí s prostitucí. Pokud jim nevadí hrát v lize, která propaguje zločinecký Putinův režim, neměli by už nikdy obléci dres národního týmu,“ říká pro EuroZprávy.cz Tomáš Czernin. Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský není tak radikální, ale podle něj by hokejisté měli oželet peníze z nedodržených kontaktů a vrátit se. „Anebo se zachovat hrdinsky jako gymnastka Věra Čáslavská, která během olympiády v Mexiku 1968 na protest proti okupaci naší země odvrátila na stupních vítězů při sovětské hymně hlavu od soupeřky. Měli by předvést podobné gesto,“ míní.

Více souvisejících

KHL LEV Praha Martin Thornberg

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 6 hodinami

před 12 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

Ukrajina by mohla dostat první stíhačky F-16 už v červnu a červenci

Ukrajina očekává, že první stíhačky F-16 jí budou dodány v červnu a červenci. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na vysoce postavený zdroj z ukrajinské armády. Zdroj však nekonkretizoval, které země letadla poskytnou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy