Mečbol č. 1 nevyužit. Jaroslavl v nervy drásajícím prodloužení vyhrála a vynutila si pátý zápas

Jaroslavl - Lvi byli neskutečně blízko! Necelých sedm minut je dělilo od postupu do finále celé KHL, jenomže Jaroslavl stihla vyrovnat a v prvním prodloužení otočila zásluhou Plotnikova výsledek celého zápasu na svou stranu. Poprvé v sérii navíc překonala jinak výborného Petri Vehanena více než jednou. Celá série se tak přesouvá do Prahy, kde se budou lvi ve čtvrtek na druhý pokus pokoušet o postup.

Kouč Jalonen neměl po nedělním utkání žádný důvod hýbat zápasovou sestavou, proč taky. Lvi se tak ve stejném složení představili i v úterý. Na druhé straně trenér King svými formacemi pořádně zahýbal, po jednozápasové stopce za útok na Lukáše Cingela mohl opět počítat i s Igorem Musatovem.

A úvod zápasu se nesl ve stejném duchu jako ten předchozí. I tentokrát Jaroslavl na lvy vlétla. Dlouho je držela v obranném pásmu, dlouho ostřelovala Vehanena. Jenomže finský gólman likvidoval s neskutečnou jistotou jednu tutovku za druhou.

Především díky němu drželi lvi naději, že stejně jako ve všech předchozích zápasech půjdou do vedení jako první.

A naději nakonec Pražané přetavili ve skutečnost. Poprvé v novém složení se prosadila první lajna, jmenovitě Jiří Novotný. Ridderwall přihrával do mezikruží právě na kapitána Pražanů, který sice kotouč netrefil vůbec ideálně, ale s velkou pomocí domácího Petrova nakonec dostal puk až za Sanforda.

Petrov nejenže měl největší zásluhu na úvodní brance Lva, při svém nepovedeném obranném zákroku navíc nabruslil až do svého brankáře. Sanford se pěkně dlouho stavěl na nohy, nakonec ale svoji klec opouštět nemusel.

O chvíli později tak mohl zpovzdálí sledovat, jak Jegor Jakovlev odčarovává kouzlo Petri Vehanena. Ruský mladíček využil Němcovo zaváhání na útočné modré a ve vlastním oslabení prostřelil finského gólmana mezi rukou a tělem.

Vůbec poprvé v sérii tak Lokomotiv dokázal srovnat. Z nerozhodného stavu se ale dlouho radovat nemohl. Lvi dostali ještě těsně před koncem třetiny další šanci na skórování v podobě přesilovky. Z počátku ani tato početní výhoda nevypadala dobře, Lokomotiv často ujížděl Pražanům do přečíslení, ale právě jedna taková akce stála domácí nerozhodný stav.

Nathan Oystrick dostal od Vrány přihrávku na osu hřiště, kde chvilku puk přidržel a následně parádní ránou pod víko vstřelil svůj třetí gól ve třetím utkání za sebou. To ale není pro kanadského beka vše – svojí brankou potvrdil neuvěřitelnou fazonu, kterou si ve venkovních utkáních s Jaroslavlí drží. Proti Lokomotivu na jeho ledě skóroval ve všech třech utkáních, ke kterým kdy nastoupil.

Začátek třetí části ale opět patřil Jaroslavli, ta si hned dvakrát za sebou zahrála v početní výhodě. Ani jednu ale nevyužila.

Srovnání přišlo až necelých sedm minut před koncem. Hrdinou domácího publika, který vykřesal ještě poslední naději na zvrat, byl Sergej Koňkov. Vehanen inkasoval střelou mezi betony - vůbec poprvé ve finálové sérii obdržel dvě branky.

Zápas tak dospěl až do prodloužení, ve kterém se opakoval bratislavský scénář. Tedy alespoň co do počtu prodloužení. Hned v tom prvním totiž vstřelil rozhodující branku Sergej Plotnikov. Opora Jaroslavle si tak vynutila přesun série do Prahy. V české metropoli se bude pokračovat ve čtvrtek, postup se odkládá na neurčito.

Ohlasy trenérů:

Kari Jalonen (Lev Praha): "Zaprvé bych chtěl pogratulovat týmu a trenérovi vítězů. Nebyl jsem úplně šťastný z toho, jak jsme do utkání vstoupili. První třetina nebyla úplně podle našich představ. Pak už jsme hráli jako v předchozích zápasech a bylo to velmi těsné utkání, které musel rozhodnout jeden gól. Prodloužení je vždycky zrádné."

Zdroj: Karolína Antošová, Lev Praha

Související

KHL

Ruské invazi navzdory. Jaškin třetím českým hokejistou, který bude hrát KHL

Přestože většina západních hokejistů včetně těch z České republiky odmítá kvůli únorové ruské invazi na Ukrajinu hrát v Kontinentální hokejové lize, najdou se i tak výjimky. A to i v českých řadách. V předešlých měsících se hodně muvilo o obránci Liboru Šulákovi a útočníkovi Rudolfu Červeném (oba Vladivostok, přičemž Červeného přestup ještě nebyl potvrzen). Nyní se ke stejnému kroku rozhodl další český hokejista Dmitrij Jaškin. Tento devětadvacetiletý forvard původem z Omsku se totiž přesouvá do Petrohradu, který získal práva od Dynama Moskva. Hokejista se tam domluvil na roční spolupráci.
Tomáš Czernin

Tlak na české hokejisty v KHL. Opusťte ligu adorující Putina i národní tým, říká Czernin. Protestujte jako Čáslavská, radí Zdechovský

Místopředseda TOP 09 a senátor Tomáš Czernin ostře odsoudil působení pěti českých hokejistů v ruské KHL, jejíž vedení klubům nařídilo, aby během zápasů adorovaly prezidenta Vladimira Putina a otevřeně schvalovaly válečnou invazi na Ukrajině. „Jejich počínaní hraničí s prostitucí. Pokud jim nevadí hrát v lize, která propaguje zločinecký Putinův režim, neměli by už nikdy obléci dres národního týmu,“ říká pro EuroZprávy.cz Tomáš Czernin. Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský není tak radikální, ale podle něj by hokejisté měli oželet peníze z nedodržených kontaktů a vrátit se. „Anebo se zachovat hrdinsky jako gymnastka Věra Čáslavská, která během olympiády v Mexiku 1968 na protest proti okupaci naší země odvrátila na stupních vítězů při sovětské hymně hlavu od soupeřky. Měli by předvést podobné gesto,“ míní.

Více souvisejících

KHL LEV Praha Jiří Novotný (hokejista)

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 27 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Valné shromáždění doporučilo přijmout Palestinu do OSN. Česko bylo proti, Slovensko pro

Valné shromáždění OSN v pátek většinově schválilo rezoluci, která zlepšuje postavení Palestinců v rámci OSN a doporučuje přijmout je za plné členy v této organizaci. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy