Lev Praha porazil Jaroslavl 3:2 a dobyl finále KHL!

Praha - Lvi ve čtvrtečním duelu v O2 areně udolali Lokomotiv 3:2 a postoupili do finále Kontinentální ligy. Když po utkání kroužili podél mantinelů, tleskalo jim skoro deset tisíc fanoušků. Ve velkém finále čeká Pražany buď Magnitogorsk, nebo Ufa.

Do utkání naskočili stejní hokejisté jako v úterním duelu v Jaroslavli. Kouč Lokomotivu Dave King pouze drobně přeskupil některé formace.

I když první velkou šanci měl Sekáč, který z mezikruží pálil vedle, nerozhodné skóre mohlo mrzet spíš hosty. Novotný totiž v sedmé minutě ztratil puk přímo před vlastní bránou, čehož chtěl využít Galimov. Padající Vehanen střelu zbrzdil, ale málo, neboť kotouč pomalu klouzal za čáru. Finského gólmana však na poslední chvíli zastoupil Ševc.

O čtyři minuty později se do opakovaných záběrů dostal další bek Lva. Nakládal převzal na modré čáře nahrávku od Kapanena a vypálil na bránu. Tam zabojoval Michal Řepík, který odolal kupě ran a tečoval kotouč za Sanforda.

Krátce nato Pražané rozehráli první přesilovku. Naději na vedení 2:0 však brzy vystřídal strach z inkasovaného gólu. Jakovlev totiž ujel do protiútoku, na pravém kruhu obehrál Oystricka a vyslal nebezpečnou střelu. Hodně vyjetý Vehanen ale přesilovkovou blamáž odvrátil.

Lvi nemohli zatlačit protivníka ani poté. Gól Justina Azeveda proto mnohé zaskočil. Bezvýchodně vyhlížející střela z levého kruhu ale zapadla do sítě. Sanford totiž nemohl zareagovat včas, protože přes příkladně clonícího Novotného nic neviděl.

Euforie z vedení 2:0 ale lehce otupila pozornost Pražanů. Ti si zhruba tři minuty před první sirénou špatně pokryli hned dva hráče. Redlihs dostal za bránou královský prostor, který využil k přihrávce na Geoffa Platta. Ten se na chvíli zbavil Birnera a pak přesně vystřelil.Na startu druhého dějství dělily Jaroslavl od vyrovnání jen centimetry: Koňkov po vyjetí zpoza brány napálil tyčku.

Hráči Lokomotivu dotírali na nerozhodné skóre i poté, jenže Pražané houževnatě bránili a ve 26. minutě připravili soupeři bolestný protiútok. Řepík se prohnal podél levého mantinelu a poslal puk Michalu Birnerovi na druhou stranu. Český forvard sice s ranou z první neuspěl, ale následná dorážka už mu vyšla. Tím ze sebe setřásl vinu na prvním gólu hostů.

O chvíli později se až k Sanfordovi prohnal Sekáč, ale nedostal prostor k důraznějšímu zakončení. Jinak toho druhá třetina tolik nepřinesla: brankáři v ní dohromady čelili pouze 11 střelám.

Jedna z nich se ale vešla i do sítě Vehanena, kterého ke konci periody znovu přelstil Geoff Platt. Zručný Kanaďan se tentokrát nespokojil s konvenční střelou. Na 2:3 snížil baseballovým úderem, který si sám nachystal při průniku do brankoviště.

Ve třetí třetině mohl lvy uklidnit Thörnberg, jenže jeho tvrdou střelu z 51. minuty efektně schoval do lapačky Sanford.

Atmosféra v O2 areně tak stále houstla, byť se ji diváci snažili uvolnit mexickými vlnami. Když ale rozhodčí sedm minut před třetí sirénou vyloučili Thörnberga, všichni napjatě usedli.

Novotný a spol. poté obětavě padali do střel a obrovskému tlaku se ubránili. Větší příležitost na vyrovnání už Lokomotiv neměl: při závěrečné hře bez gólmana narazil na neprostupnou defenzivu domácích.

Lvi tudíž vyhráli v O2 areně potřetí v řadě a postoupili do finále Kontinentální ligy.

Branky a nahrávky: 1. Řepík (Nakládal, Kapanen), 16. Azevedo (Němec), 26. Birner (Birner, Kapanen) – 17. Platt (Redlihs, Kapustin), 38. Platt (Plotnikov, Vasiljev)Konečný stav série: 4:1.

HC LEV Praha: Vehanen (Engren) – Ševc, Mäenpää, Oystrick, Němec, Gragnani, O´Byrne, Nakládal – Ridderwall, Novotný (C), Azevedo – Sekáč, Vrána, Thörnberg – Birner, Kapanen, Řepík – Matai, Zackrisson, Kubalík.

Lokomotiv Jaroslavl: Sanford (Kolesnik) – Jakovlev, Kronwall, Višnejvskij, Holos, Vasiljev, Ljubuškin, Gorochov – Averin, Apalkov, Plotnikov – Platt, Petrov, Redlihs – Koňkov, Kartajev, Galimov – Musatov, Kapustin, Černikov – Sprukts.

Zdroj: Daniel Poláček, Lev Praha

Související

KHL

Ruské invazi navzdory. Jaškin třetím českým hokejistou, který bude hrát KHL

Přestože většina západních hokejistů včetně těch z České republiky odmítá kvůli únorové ruské invazi na Ukrajinu hrát v Kontinentální hokejové lize, najdou se i tak výjimky. A to i v českých řadách. V předešlých měsících se hodně muvilo o obránci Liboru Šulákovi a útočníkovi Rudolfu Červeném (oba Vladivostok, přičemž Červeného přestup ještě nebyl potvrzen). Nyní se ke stejnému kroku rozhodl další český hokejista Dmitrij Jaškin. Tento devětadvacetiletý forvard původem z Omsku se totiž přesouvá do Petrohradu, který získal práva od Dynama Moskva. Hokejista se tam domluvil na roční spolupráci.
Tomáš Czernin

Tlak na české hokejisty v KHL. Opusťte ligu adorující Putina i národní tým, říká Czernin. Protestujte jako Čáslavská, radí Zdechovský

Místopředseda TOP 09 a senátor Tomáš Czernin ostře odsoudil působení pěti českých hokejistů v ruské KHL, jejíž vedení klubům nařídilo, aby během zápasů adorovaly prezidenta Vladimira Putina a otevřeně schvalovaly válečnou invazi na Ukrajině. „Jejich počínaní hraničí s prostitucí. Pokud jim nevadí hrát v lize, která propaguje zločinecký Putinův režim, neměli by už nikdy obléci dres národního týmu,“ říká pro EuroZprávy.cz Tomáš Czernin. Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský není tak radikální, ale podle něj by hokejisté měli oželet peníze z nedodržených kontaktů a vrátit se. „Anebo se zachovat hrdinsky jako gymnastka Věra Čáslavská, která během olympiády v Mexiku 1968 na protest proti okupaci naší země odvrátila na stupních vítězů při sovětské hymně hlavu od soupeřky. Měli by předvést podobné gesto,“ míní.

Více souvisejících

KHL LEV Praha Justin Azevedo (hokejista)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 7 hodinami

před 13 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

Ukrajina by mohla dostat první stíhačky F-16 už v červnu a červenci

Ukrajina očekává, že první stíhačky F-16 jí budou dodány v červnu a červenci. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na vysoce postavený zdroj z ukrajinské armády. Zdroj však nekonkretizoval, které země letadla poskytnou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy