Lvi poprvé v historii porazili Magnitogorsk a ve finálové sérii jdou do vedení

Magnitogorsk - Zodpovědný a obětavý výkon v podání lvů slaví první úspěch. A to pořádný. Pražané v úvodním zápase finále KHL eliminovali ofenzivní snahu domácích a po gólech Ševce, Vrány a Azeveda si připsali nejen první výhru nad tímto soupeřem, ale především vedení v sérii. Petri Vehanen navíc vychytal třetí čisté konto v play-off.

Ještě před začátkem finále si trenér Jalonen mohl mnout ruce – po hodně dlouhé době totiž mohl vybírat z kompletní soupisky. Do sestavy se tak vrátili uzdravený Topi Jaakola i David Ullström.Oba tudíž byli přítomni u úvodního tlaku Lva, který ale faulem přerušil Michal Řepík. Do akce se tak dostalo elitní komando Metallurgu. Jenomže Lev potvrdil tradici ze série s Jaroslavlí, kde svou precizní hrou v oslabení soupeře doslova deptal.

Na řadu tak přišel Lev, který dostal díky faulu Viktora Antipina hned pětiminutovou přesilovku. Antipin, jedna z obranných opor Metallurgu, navíc vyfasoval za tvrdý zákrok na Petra Vránu trest do konce zápasu. Pro Mikea Keenana rozhodně nemilá zpráva.

Ale pro lvy naopak. Právě dlouhá početní výhoda přinesla první gól finálové série. Lvi dlouho zkoušeli Košečkina od modré čáry, až se jedna ze střel ujala. Martin Ševc využil výborné Novotného clony před brankou a přesnou ranou propasíroval kotouč až do branky. Elitní bek, který byl v základní části zvyklý na velký přísun gólů, zaznamenal ve vyřazovacích bojích vůbec první zásah.

Do konce třetiny se ale za mohutného povzbuzování probudili i domácí. Především během Mataiova vyloučení a v závěrečných vteřinách před první sirénou bylo lvům ouvej. Svůj tým ale opět podržel Petri Vehanen.

Finský matador si důležité zákroky připsal i po přestávce. Na rozdíl od Košečkina, který inkasoval podruhé. Jiří Sekáč poslal šikovnou přihrávku na před brankou rozjetého Petra Vránu, který si i ve velkém presu počínal jako starý mazák. S pukem v klidu prokličkoval brankovištěm, Košečkina v klidu položil a ukázkovým backhandem zavěsil pod víko.

Psali jsme:
ROZHOVOR: Lvi budou hrát o Gagarin Cup. To na začátku sezony nikdo nečekal, ví Novotný  

Metallurg se sice snažil i nadále, jenomže jeho počínání připomínalo spíše bušení do zavřených vrat. V celé druhé třetině dostali domácí na Vehanena jen pět střel, o dalších šest se postaral obranný val před ním, který obětavě blokoval jeden pokus za druhým.

Lvům se navíc podařilo minimalizovat ofenzivní snažení první lajny Metallurgu – Mozjakin s Kovářem si připsali po jedné střele, Zaripov byl dokonce na nule. Ale ani obrana domácích nezahálela, když během prvním 40 minut zblokovala hned 17 pokusů lvů.

A v závěrečné třetině zůstal obraz hry téměř neměnný. Magnitogorsk vyvíjel neskutečný tlak, ze začátku Lva téměř k ničemu nepustil, jenomže obrana Pražanů pracovala stále velmi zodpovědně. Ani elitní komando Metallurgu si s defenzivou lvů nevědělo rady.

Lvi navíc hned poté, co Košečkin opustil svou klec, aby Metallurg mohl hrát s šesti hráči v poli, zpečetili stav utkání na 3:0. Po brance Justina Azeveda už nebylo co řešit. Lvi se po premérové výhře nad Metallurgem ujali v sérii vedení.

Zdroj: Karolína Antošová, Lev Praha

Související

KHL

Ruské invazi navzdory. Jaškin třetím českým hokejistou, který bude hrát KHL

Přestože většina západních hokejistů včetně těch z České republiky odmítá kvůli únorové ruské invazi na Ukrajinu hrát v Kontinentální hokejové lize, najdou se i tak výjimky. A to i v českých řadách. V předešlých měsících se hodně muvilo o obránci Liboru Šulákovi a útočníkovi Rudolfu Červeném (oba Vladivostok, přičemž Červeného přestup ještě nebyl potvrzen). Nyní se ke stejnému kroku rozhodl další český hokejista Dmitrij Jaškin. Tento devětadvacetiletý forvard původem z Omsku se totiž přesouvá do Petrohradu, který získal práva od Dynama Moskva. Hokejista se tam domluvil na roční spolupráci.
Tomáš Czernin

Tlak na české hokejisty v KHL. Opusťte ligu adorující Putina i národní tým, říká Czernin. Protestujte jako Čáslavská, radí Zdechovský

Místopředseda TOP 09 a senátor Tomáš Czernin ostře odsoudil působení pěti českých hokejistů v ruské KHL, jejíž vedení klubům nařídilo, aby během zápasů adorovaly prezidenta Vladimira Putina a otevřeně schvalovaly válečnou invazi na Ukrajině. „Jejich počínaní hraničí s prostitucí. Pokud jim nevadí hrát v lize, která propaguje zločinecký Putinův režim, neměli by už nikdy obléci dres národního týmu,“ říká pro EuroZprávy.cz Tomáš Czernin. Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský není tak radikální, ale podle něj by hokejisté měli oželet peníze z nedodržených kontaktů a vrátit se. „Anebo se zachovat hrdinsky jako gymnastka Věra Čáslavská, která během olympiády v Mexiku 1968 na protest proti okupaci naší země odvrátila na stupních vítězů při sovětské hymně hlavu od soupeřky. Měli by předvést podobné gesto,“ míní.

Více souvisejících

KHL LEV Praha Jiří Novotný (hokejista)

Aktuálně se děje

včera

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

Češi slaví druhou výhru. K obratu proti tvrdým Norům zavelel jubilant Červenka, jenž vyrovnal Jágra

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3. 

včera

včera

Senioři, ilustrační foto

Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.

včera

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Ukrajina posílí své vojáky v Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly zahájily ofenzivu

Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina posílí své vojáky k obraně Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly začaly nově útočit. Zelenskyj v pravidelném večerním hlášení uvedl, že Kyjev poskytuje vojákům veškerou potřebnou podporu k obraně svých pozic. Dále poděkoval za nově ohlášenou americkou pomoc ve výši 400 milionů dolarů a zdůraznil, že Kyjev se snaží zajistit co nejrychlejší dodání materiálu na frontu.

včera

včera

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

včera

včera

včera

včera

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

včera

včera

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

včera

včera

včera

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

včera

včera

včera

včera

včera

OSN: Izraelský pozemní útok na Rafah by způsobil humanitární katastrofu

Izraelský pozemní útok ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by způsobil humanitární katastrofu. Prohlásil to generální tajemník OSN António Guterres poté, co vyjednavači opustili mírová jednání v Káhiře bez uzavření dohody, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy