Podruhé to Lvu doma nevyšlo. Metallurg v závěru uhájil své vedení a vyrovnal sérii

Praha - Pražany opět hnala zaplněná O2 arena, ve které byl již potřetí překonán rekord v návštěvnosti KHL. 17 073 diváků se ale nemohlo radovat z výhry svých příznivců. Utkání ve třetí třetině rozhodly dvě branky Zaripova, na které lvi nenašli odpověď. Metallurg tedy dokázal vyrovnat celou finálovou sérii. Ta se nyní stěhuje do Magnitogorsku.

Lvům se nepodařilo napodobit vstup do utkání z prvního pražského finále. Během úvodních deseti minut domácí lehce ztráceli a z rychlé úvodní branky se radovali hosté z Magnitogorsku.

Z první části neuběhly ani čtyři minuty, když ruce nad hlavu zvedal Jaroslav Chabarov, který si vytvořil dostatek prostoru mezi kruhy a propálil Vehanena.

Na hře lvů bylo vidět, jak je soupeř vedením zaskočil. Pro obranu domácích to znamenalo jediné – finský gólman ve svém brankovišti musel řešit několik nepříjemných situací. Nejdříve v leže dokázal zakrýt puk, který kolem něj poskakoval, následně pak zvládl zastavit rychlým přesunem betonu soupeřovo přečíslení tří na jednoho.

Zákroky Fina v brance nakoply lvy a ti se začali více tlačit do zakončení. Úspěch v podobě vstřelené branky sklidil David Ullström. Švédský útočník naskočil do utkání namísto Birnera a hned v úvodu utkání udělal radost trenérovi a celé střídačce Lva. Na jeho individuální akci zakončenou přesnou střelou do horní části branky neměl Košečkin nárok.

Pražané najednou pookřáli, začali diktovat tempo hry, a dokonce se dostali i do vedení. Justin Azevedo z podobného místa jako jeho švédský spoluhráč zvolil střelu na vzdálenější tyč a také slavil úspěch. Kanaďan stejně jako v prvním pražském finále zaznamenal druhou branku svého týmu a poslal Lva do vedení 2:1.

Z něj se ale lvi moc dlouho neradovali, jelikož z následující akce musel Sekáč zamířit na trestnou lavici a Metallurg udeřil podruhé. Hosté lvy zamkli před Vehanenem a po přesilovkové kombinaci se mohl radovat Viktor Antipin.

Po na góly bohaté třetině se šlo do kabin za vyrovnaného stavu. V úvodu třetiny pak museli Novotný a spol. ubránit oslabení. Metallurg si sice vytvořil velký tlak, ale obrana v čele s Petri Vehanenem odolala.

Po ubráněném oslabení přišla také pro domácí šance zaútočit v přesilovce. Pražané ji sehráli podobně pohledně jako soupeř, ale navíc se dokázali prosadit. Hrdinou početní převahy byl Ondřej Němec. Český bek nejprve vypálil mimo branku a po odrazu jeho střely od mantinelu měl před sebou Kapanen odkrytou klec. Finský matador však minul a kotouč se znovu dostal na Němcovu hokejku. Podruhé již lvi mohli slavit, prudká střela z modré proletěla Košečkinovi mezi betony.

Psali jsme: Atmosféra byla fantastická, pochvaluje si dvougólový střelec Lva Azevedo
 

Pražané pak byli aktivnější a diváci v publiku, ve kterém se jen minimálně dalo najít volné místo, začínali své příznivce podporovat hlasitěji a hlasitěji. Obráncům Metallurgu zlepšená hra soupeře vytvořila vrásky na čele, jejich gólman se totiž v brankovišti musel hodně otáčet. Když ale přestál i přečíslení, které v oslabení nedokázal přesně zakončit Thörnberg, přišla pro lvy ledová sprcha.

Viktor Antipin šťastně protlačil puk pod Vehanenovou lapačkou a bylo opět vyrovnáno. Po čtyřiceti minutách opět nebylo jasné, kdo bude v dnešním utkání slavit úspěch, a tak se čekalo na rozhodnutí ve třetí třetině.

Hráči Magnitogorsku si asi jen těžko mohli představovat lepší vstup do třetí periody. Mozjakin našel na druhé straně přesně hokejku Danise Zaripova. Kapitán ruského celku neměl problém trefit poloprázdnou branku Pražanů.

Lvi ale slušně rozehraný zápas rozhodně nechtěli vzdát a šli za vyrovnáním. Podobně se snažil zakončovat Nakládal, ale nedostal tak ideální pas jako soupeř v předchozí akci. Když v dobré šanci neskóroval ani Azevedo, dostali se Pražané do nepříznivé situace. Novotný a spol. museli hrát ve třech proti čtyřem.

Bránit bez dvou hráčů v poli proti Maprotignitce nikdy není jednoduché. To se opět potvrdilo, když Danis Zaripov mohl po přesilovkové kombinaci opět poslat kotouč za bezmocného Vehanena.

Plná libeňská hala nicméně dále hnala lvy dále za srovnáním skóre. Když ale Thörnberg orazítkoval horní tyčku, více než sedmnáctitisícové publiku jen zklamaně vydechlo.

Vyrovnat se nepovedlo ani ve hře bez brankáře, a tak se série za vyrovnaného stavu stěhuje do Magnitogorsku.

Branky a nahrávky: 8. Ullström (Kapanen), 18. Azevedo (Zackrisson), 27. Němec (Azevedo, Kapanen) – 4. Chabarov (Timkin), 19. Antipin (Mozjakin, Zaripov), 35. Antipin (Mozjakin), 41. Zaripov (Mozjakin), 45. Zaripov (Mozjakin, Kovář). Vyloučení: 5:7. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 17 073. Střely na branku: 21:22. Průběh utkání: 0:1, 2:1 2:2, 3:2, 3:3, 3:5. Stav série: 2:2

HC LEV Praha: Vehanen (Engren) – Ševc, Mäenpää, Oystrick, Němec, Gragnani, O´Byrne, Jaakola, Nakládal – Zackrisson, Novotný, Azevedo – Sekáč, Vrána, Thörnberg – Ullström, Kapanen, Řepík – Ridderwall, Cingel, Matai.

Metallurg Magnitogorsk: Košečkin (Pechurskij) – Antipin, Birjukov, Chabarov, Těreščenko, Lee, Ibragimov, Maleňkich – Mozjakin, Kovář, Zaripov – Potěchin, Kazionov, Paré – Kosov, Junkov, Platonov – Osala, Brent, Timkin – Malinovskij.

Zdroj: David Soumar, Lev Praha

Související

KHL

Ruské invazi navzdory. Jaškin třetím českým hokejistou, který bude hrát KHL

Přestože většina západních hokejistů včetně těch z České republiky odmítá kvůli únorové ruské invazi na Ukrajinu hrát v Kontinentální hokejové lize, najdou se i tak výjimky. A to i v českých řadách. V předešlých měsících se hodně muvilo o obránci Liboru Šulákovi a útočníkovi Rudolfu Červeném (oba Vladivostok, přičemž Červeného přestup ještě nebyl potvrzen). Nyní se ke stejnému kroku rozhodl další český hokejista Dmitrij Jaškin. Tento devětadvacetiletý forvard původem z Omsku se totiž přesouvá do Petrohradu, který získal práva od Dynama Moskva. Hokejista se tam domluvil na roční spolupráci.
Tomáš Czernin

Tlak na české hokejisty v KHL. Opusťte ligu adorující Putina i národní tým, říká Czernin. Protestujte jako Čáslavská, radí Zdechovský

Místopředseda TOP 09 a senátor Tomáš Czernin ostře odsoudil působení pěti českých hokejistů v ruské KHL, jejíž vedení klubům nařídilo, aby během zápasů adorovaly prezidenta Vladimira Putina a otevřeně schvalovaly válečnou invazi na Ukrajině. „Jejich počínaní hraničí s prostitucí. Pokud jim nevadí hrát v lize, která propaguje zločinecký Putinův režim, neměli by už nikdy obléci dres národního týmu,“ říká pro EuroZprávy.cz Tomáš Czernin. Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský není tak radikální, ale podle něj by hokejisté měli oželet peníze z nedodržených kontaktů a vrátit se. „Anebo se zachovat hrdinsky jako gymnastka Věra Čáslavská, která během olympiády v Mexiku 1968 na protest proti okupaci naší země odvrátila na stupních vítězů při sovětské hymně hlavu od soupeřky. Měli by předvést podobné gesto,“ míní.

Více souvisejících

KHL LEV Praha Justin Azevedo (hokejista)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy