Finále nekončí! Lvi vybojovali vítězství v prodloužení a vynutili si sedmý zápas

Praha - Pražané museli v šestém duelu uspět, aby se mohli vrátit do Ruska a zabojovat v rozhodujícím duelu o Gagarin Cup. Sice ještě necelé tři minuty před koncem třetí části prohrávali, naději jim ale vykřesal Mäenpää, jenž poslal utkání do prodloužení. V nastaveném čase rozhodl Oystrick, který dokázal dopravit puk za Košečkina. Série se tedy musí ještě jednou přestěhovat do Magnitogorsku, kde padne definitivní rozhodnutí.

Lvi do utkání vstupovali s vědomím, že dnešní duel je může připravit o naděje na zisk Gagarin Cupu. Pražané se možné situace chtěli od prvních minut jednoznačně vyvarovat, vstříc úvodní brance je navíc opět hnala do bíla oděná O2 arena. Svěřenci trenéra Jalonena tedy neztráceli čas a v úvodních minutách chtěli svým příznivcům udělat radost. Když ale Košečkin odolal oběma nadějným pokusům Zackrissona, začali se do útoku dostávat i hosté.

Za ně se dokázal prosadit Sergej Mozjakin. Stačilo mu zase jen malinko prostoru na ledu, přebruslil Mäenpääho a bekhendem prostřelil Vehanena mezi betony.

Jestli je Mozjakin nejúspěšnějším střelcem Metallurgu, hrdinou z druhé strany kluziště nebude nikdo jiný než Justin Azevedo. Kanadský šikula se prosadil ve všech duelech finále a ani v posledním domácím utkání nezklamal. Jeho tvrdá rána z mezikruží Košečkinovi propadla do branky a plná O2 arena se poprvé začala otřásat v základech.

První útok hostů překvapivě i po inkasované brance Pražanům dále nabízel početní převahy. Po vyloučeném Mozjakinovi musel pykat i Kovář, a hosté z Magnitogorsku tak museli znovu do čtyř. Svěřenci trenéra Jalonena šancí na vstřelení další přesilovkové branky nepohrdli. Poté, co si téměř celá útočná pětice vyměnila puk, dostal ho na hůl Ondřej Němec. Český bek naznačil střelu, čímž ruského obra v brance dokonale zmátl. Pak poslal kotouč Martinu Ševcovi, který dokázal prostřelit dezorientovaného Košečkina.

Do kabin tedy šli šťastnější domácí, nástup do následující třetiny se ale povedl více Metallurgu. Neuběhly ani celé tři minuty, když se Keenanova střídačka dočkala vyrovnání. Zpoza branky skvěle nahrával Oskar Osala a Jaroslav Junkov z prostoru mezi kruhy trefil přesně.

Pak přišla další smolná chvilka pro Lva. Nikým nepokrytý zůstal Chris Lee, který střílel z prostoru nad pravým kruhem. Vehanen měl opravdu obrovskou smůlu, když se od lapačky kotouč odrazil do vzduchu a skončil za jeho zády.

Pak ale lvi pookřáli a myšlenkami se z kabiny rychle vrátili zase na led. Do nadějné pozice se protlačil Thörnberg, tváří v tvář ruskému gólmanovi však neuspěl. Když puk do sítě nedopravil v další slibné šanci Birner, chopil se ho Ryan O'Byrne. Kanadský tvrďák dostal dostatek prostoru, aby mohl zápas vyrovnat.

Parádní hokejová podívaná pokračovala dále. Z hlediště libeňského stánku se ozvalo několikrát zklamané vydechnutí, Pražané byli totiž dále aktivní, Košečkin svůj tým ale držel. Ani Vehanen se rozhodně v závěru prostřední části nenudil. Plné ruce práce měl především v přítomnosti elitní pětky Magnitogorsku. Jeho zákrok, kterým vleže zabránil téměř jisté brance, mohl lvy nabudit. Nepodařilo se. Hosté se ještě v průběhu druhých dvaceti minut dostali do vedení.

Krátce po návratu vyloučeného Thörnberga dostal znovu Mozjakin více prostoru, než si domácí přáli. Ruský střelec tentokrát vymyslel přesnou nahrávku na Francise Parého, jenž střelou do odkryté části branky zajistil Metallurgu vedení. Pro Pražany to znamenalo jediné – ve třetí třetině museli otočit skóre, jinak by bylo nadějích na celkový úspěch ve finálové sérii.

Již v úvodu třetí periody mohl Pražanům cestu za vyrovnáním pořádně zkomplikovat Potěchin, který jel na finského gólmana Lva zcela osamocen. Vehanen odolal, a jeho spoluhráči se tak mohli dále soustředit na zvrácení nepříznivého stavu.

V polovině třetí části již část haly začala oslavovat Nathana Oystricka jako střelce gólu, který šestý duel vyrovná. Ovšem kanadský bek orazítkoval jen tyčku. Novotný a spol., aby odvrátili konec série, museli zakládat nové útočné akce. Když v další dobré šanci zlomil O'Byrne hůl, vypadla to, že to jedinému českému zástupci v KHL není přáno zdramatizovat utkání.

S tím se ale nepochybně nechtěl smířit Miko Mäenpää. Ofenzivně laděný obránce dvě a půl minuty před koncem základní hrací doby ukořistil kotouč v prostoru levého kruhu. Bleskově vystřelil a v zaplněné hale odstartoval obrovskou euforii. Mexické vlny a další oslavy vyprovodily lvy do kabin před v pořadí druhým prodloužením této série.

V něm jednoznačně ani jeden z týmů nechtěl udělat chybu, a tak se hrálo opatrně. V nastaveném čase byl blízko rozhodnutí Zackrisson, který nabral rychlost a hnal se Košečkina téměř sám. Puk ale skončil těsně před brankovou čárou. V následující akci dokázal ovšem protlačit puk vedle tyčky Nathan Oystrick.

Lvi si tedy vynutili sedmý zápas, který se odehraje v Magnitogorsku. V Rusku padne i definitivní rozhodnutí.

Lev Praha - Metallurg Magnitogorsk 5:4 v prodloužení

Branky a nahrávky: 14. Azevedo (Ševc, Němec), 20. Ševc (Němec, Azevedo), 28. O´Byrne (Birner, Řepík), 58. Mäenpää, 64. Oystrick (Zackrisson) – 10. Mozjakin (Zaripov, Kovář), 23. Junkov (Osala, Těreščenko), 25. Lee (Brent, Timkin), 39. Paré (Mozjakin, Junkov). Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 16 894. Střely na branku: 32:30. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3, 3:3, 3:4, 4:4, 5:4. Stav série: 3:3

HC LEV Praha: Vehanen (Engren) – Ševc, Mäenpää, Oystrick, Němec, Gragnani, O´Byrne, Jaakola, Nakládal – Zackrisson, Novotný, Azevedo –Sekáš, Vrána, Thörnberg – Birner, Kapanen, Řepík – Ridderwall, Cingel, Matai.

Metallurg Magnitogorsk: Košečkin (Pechurskij) – Antipin, Birjukov, Chabarov, Těreščenko, Lee, Ibragimov, Metljuk, Malinovskij – Mozjakin, Kovář, Zaripov – Potěchin, Kazionov, Paré – Kosov, Junkov, Platonov – Osala, Brent, Timkin.

Zdroj: David Soumar, Lev Praha

Související

KHL

Ruské invazi navzdory. Jaškin třetím českým hokejistou, který bude hrát KHL

Přestože většina západních hokejistů včetně těch z České republiky odmítá kvůli únorové ruské invazi na Ukrajinu hrát v Kontinentální hokejové lize, najdou se i tak výjimky. A to i v českých řadách. V předešlých měsících se hodně muvilo o obránci Liboru Šulákovi a útočníkovi Rudolfu Červeném (oba Vladivostok, přičemž Červeného přestup ještě nebyl potvrzen). Nyní se ke stejnému kroku rozhodl další český hokejista Dmitrij Jaškin. Tento devětadvacetiletý forvard původem z Omsku se totiž přesouvá do Petrohradu, který získal práva od Dynama Moskva. Hokejista se tam domluvil na roční spolupráci.
Tomáš Czernin

Tlak na české hokejisty v KHL. Opusťte ligu adorující Putina i národní tým, říká Czernin. Protestujte jako Čáslavská, radí Zdechovský

Místopředseda TOP 09 a senátor Tomáš Czernin ostře odsoudil působení pěti českých hokejistů v ruské KHL, jejíž vedení klubům nařídilo, aby během zápasů adorovaly prezidenta Vladimira Putina a otevřeně schvalovaly válečnou invazi na Ukrajině. „Jejich počínaní hraničí s prostitucí. Pokud jim nevadí hrát v lize, která propaguje zločinecký Putinův režim, neměli by už nikdy obléci dres národního týmu,“ říká pro EuroZprávy.cz Tomáš Czernin. Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský není tak radikální, ale podle něj by hokejisté měli oželet peníze z nedodržených kontaktů a vrátit se. „Anebo se zachovat hrdinsky jako gymnastka Věra Čáslavská, která během olympiády v Mexiku 1968 na protest proti okupaci naší země odvrátila na stupních vítězů při sovětské hymně hlavu od soupeřky. Měli by předvést podobné gesto,“ míní.

Více souvisejících

KHL LEV Praha Justin Azevedo (hokejista)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy