Češi na OH podlehli Švýcarsku a jedou domů s nejhorším výsledkem v historii ČR

Čeští hokejisté prohráli v předkole play off na olympijských hrách v Pekingu se Švýcarskem 2:4, poprvé v historii nepostoupili do čtvrtfinále a připsali si nejhorší výsledek na turnaji pod pěti kruhy od rozdělení Československa. Po gólu Lukáše Kloka v 11. minutě sice vedli, ale pak se čtyřikrát prosadili Švýcaři. Čtyři minuty před koncem ještě snížil Roman Červenka, více zdramatizovat duel ale český tým nedokázal.

Svěřenci trenéra Filipa Pešána se s olympiádou rozloučili s bilancí dvou výher - po nájezdech a v prodloužení - a dvou porážek. Zatímco po český výběr olympiáda končí, Švýcaři se ve středu utkají ve čtvrtfinále s Finskem.

Opakování vzájemného souboje ze základní skupiny bylo v úvodu opatrné. V 7. minutě dokázal Sedlák dorazit puk za brankovou čáru po Krejčího akci, rozhodčí však přerušili hru dříve, než stihl český útočník zakončit.

O čtyři minuty později Češi vedli, Genoniho ve švýcarské brance prostřelil od modré Klok. Ve 14. minutě byl ale vyloučen Kovář, který při vstřelené brance vzorově bránil gólmanovi soupeře ve výhledu, a Švýcaři v přesilové hře vyrovnali. Po šťastné přihrávce Thürkaufa zakončoval do prázdné branky Ambühl.

Jen o třináct sekund později Švýcarsko vedlo. K Hollensteinově zblokované střele se nejrychleji dostal Mottet a překonal Hrubce podruhé.

Český tým mohl vyrovnat v početní výhodě, faul Fory ale nepotrestal. Pešánův výběr se tlačil do útoku, obětavě hrající Švýcaři spoléhali na rychlé protiútoky. A na přesilové hry. Ve 28. minutě byl vyloučen Jeřábek a Malgin přiblížil své mužstvo k postupu mezi osmičku nejlepších týmů turnaje.

Snížit se snažit individuálně Smejkal, Genoniho však nepřekonal. Pešán do hry zapojil sedmého obránce Skleničku i třináctého útočníka Lence, od třetí třetiny se navíc rozhodl změnit složení elitních dvou formací. I proto, že ze hry vypadl zraněný Sobotka.

Švýcaři ale podpořeni dvoubrankovým vedením pozorně bránili a nepouštěli soupeře do výraznějších příležitostí. Genoni navíc chytal spolehlivě. Definitivu na české vyřazení a švýcarský postup dal pět minut před koncem kapitán Diaz, jenž prostřelil Hrubce od mantinelu.

Češi následně riskovali bez brankáře a při hře šest na čtyři kapitán Červenka snížil, i přes pokračující power play ale další gól přidat nedokázali.

Související

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.
Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

Více souvisejících

hokej Hokej ČR

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Zelenského chtěli zabít. Ukrajina odhalila ruské agenty, byli i v ochrance

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj byl opět v ohrožení. Civilní kontrarozvědka SBU v úterý uvedla, že odhalila skupina agentů ruské FSB, kteří chtěli zabít jeho i další ukrajinské představitele u příležitosti dnešní inaugurace ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy