Češi vyhráli na Švédských hrách i druhý zápas. Po Švédech porazili i Finy

Čeští hokejoví reprezentanti zažívají podařený závěr přípravy na blížící se světový šampionát, který se bude od příštího pátku ve Finsku. Zatímco ve čtvrtek si na úvod Švédských hokejových her poradili s domácími Śvédy 2:1, nyní si poradili i s dalšími Seveřany a to s olympijskými vítězi Finy 3:1. Rozhodla druhá třetina, ve které Češi zaznamenalli dva slepené góly a přestože se Finové snažili následně duel zdramatizovat, otočit skóre se jim nakonec nepovedlo.

Jak se blíží hokejový svátek, tedy mistrovství světa, do národního týmu realizační tým v čele s Karim Jalonenem zabudovávají nejednu posilu z NHL. Poprvé po sedmi letech si tak reprezentační dres oblékl Tomáš Hertl, v kádru se oproti předešlým přípravným zápasům ukázal i útočník Dominik Simon, stejně tak jako obránce Radim Šimek. V brance se pak ocitl poprvé v národním týmu Karel Vejmelka, gólman Arizony.

A právě on si v úvodní třetině připsal jen dva zákroky a jakkoli střelecká potence Finů byla slabá, byli to právě Finové, kteří se jako první dostali do veliké příležitosti. V době, kdy sudí měl zdviženou pravici a signalizoval tak vyloučení z českých řad, Björninen nahrál puk do předbrankového prostoru Antillovi. Ten místo toho, aby trefil odrytou branku, zamířil k překvapení všech mimo.

Úvod zápasu vyšel o něco lépe Seveřanům, kteří se na kluzišti tehdy lépe pohybovali a byli tak proto častými návštěvníky českého obranného pásma. Jenže jejich veškeré pokusy končily nejedním zblokováním. Ke konci první dvacetiminutovky se pak do šancí dostali Blümel s Hertlem, v obou případech ale vyšel z toho všeho vítězně brankář Olkinuora. Ani během následné české přesilovky branka nepadla.

Postupem času to byli svěřenci kouče Kariho Jalonena, kteří začali mít na ledě čím dál více navrch, Finové se jen stěží dostávali do zakončení a když už, tak ztroskotali na Vejmelkovi. Češi mezitím sázeli na brejkové situace, v nichž byla nejčastěji spatřena druhá česká formace Smejkal – Hertl – Vrána. Dlouho se ale z toho Čechům skórovat nepodařilo, i kvůli nepřesným finálním přihrávkám.

Pak ale přišel konec druhé tetiny. V něm se několikrát podařilo Čechům dostat se do kombinací a vše to vyústilo dvěma rychlými přesnými trefami během 29 vteřin. Nejprve se po Šimkově střele v předbrankovém prostoru nejlépe zorientoval Blümel, za chvíli po spolupráci s Hertlem střelou do horního rohu zvýšil na 2:0 Smejkal.

V závěrečné třetině se podařilo Finům sice snížit, když se po chybě do brejku dostal Palmu a ten byl se svou forhendovou kličkou nakonec úspěšný, 2:1. A i když poté oba celky měly své příležitosti, trefil se až Krejčí v závěrečné finské power-play do prázdné branky.

Poprvé v této sezóně se tak Čechům podařilo porazit Finy, olympijské šampiony z Pekingu.

Švédské hokejové hry ve Stockholmu, turnaj Euro Hockey Tour (7.5.2022):

ČR - Finsko 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)Branky a nahrávky: 37. Blümel (Šimek), 38. Smejkal (Hertl), 60. Krejčí - 49. Palmu (Armia). Rozhodčí: Harnebring, Eriksson - Lundgren, Jonsson (všichni Švéd). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0.

Sestavy:

Česko: Vejmelka - Hronek, Šimek, Kundrátek, D. Musil, Krejčík, D. Sklenička, Ščotka, Jordán - Blümel, Krejčí, Červenka - J. Vrána, Hertl, Smejkal - M. Stránský, M. Špaček, Simon - H. Zohorna, Černoch, Flek. Trenér: Kari Jalonen

Finsko: Olkinuora - Pokka, Ohtamaa, Hietanen, M. Lehtonen, Vatanen, Friman, Saarijärvi, Seppälä - Anttila, Björninen, Mäenalanen - N. Ojamäki, M. Aaltonen, Nenonen - Armia, V. Filppula, Palmu - Nurmi, Lammikko, J. Sallinen.Trenér: Jukka Jalonen

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.
Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Více souvisejících

hokej Hokej ČR

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 37 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy