Pešán končí, Nedvěd zůstává. Český hokej bude mít nového trenéra národního týmu

Výkonný výbor Českého hokeje na svém čtvrtečním zasedání rozhodl o konci kouče Fliipa Pešána na pozici hlavního trenéra české hokejové reprezentace. Společně s ním pak ve svých funkcích končí i jeho asistenti Martin Straka, Jaroslav Špaček a Zdeněk Orct. Naopak generální manažer Petr Nedvěd ve své funkci zůstává. Kdo bude Pešánovým nástupcem, tak to bude známo do poloviny března, kdy svaz jeho jméno oznámí.

O konci Filipa Pešána u kormidla českého národního týmu se spekulovalo ještě před Zimními olympijskými hrami v Pekingu. Tehdy byl vzat na pškál především kvůli nevydařené přípravě na olympiádu, v rámci které český tým nevyhrál ani jeden zápas. Na olympiádě se pak nedostal národní tým poprvé v hstorii do čtvrtfinále turnaje a zaznamenal tak tedy svůj nejhorší výsledek pod pěti kruhy vůbec.

Svou funkci si před výkonným výborem udržel generální manažer Petr Nedvěd, jenž má od této sezóny hlavní zodpovědnost za to, jaké mužstvo se vyšle na vrcholné akce. Stejně tak i za jeho následné výsledky na turnajích. A právě osoba Petra Nedvěda má za úkol nyní vybrat nový trenérský tým. Je při tom na něm, jaká jména do něj nakonec vybere. Nad jeho finálním návrhem se pak sejde výkonný výbor 17. března.

Čtvrtečního jednání výkonného výboru se z jedenácti celkových členů nezúčastnil akorát Jiří Šindler, jenž řeší věci spojené s parahokejisty chystající se na paralympijské hry. I tak ale bylo všech deset přítomných členů jednoznačně pro odvolání Filipa Pešána z funkce. Co se týče hlasování o Petru Nedvědovi, tak tam vyslovilo pro jeho setrvání devět členů s tím, že jeden další byl proti a jeden se pak ještě zdržel. Mimochodem, pro Pešána neznamená dnešní rozhodnutí jeho konec ve funkci šéftrenéra svazu. V této funkci bude minimálně až do konce května, do kdy má smlouvu.

Mezi největšími kandidáty na nově uvolněný post jsou pak Miroslav Hořava, ale také i finský stratég Kari Jalonen, jehož možný nástup na lavičku umocňuje ten fakt, že je v současnosti v Praze. To potvrdil i sám Petr Nedvěd."Dnes večer nebo zítra se s ním mám potkat," uvedl k tomu. "Ten užší kruh čítá pět šest jmen. Mohu říct, že Miloš Hořava i Kari Jalonen jsou mezi kandidáty," prozradil pak ještě Nedvěd, s kým mimo jiné počítá. Nechal se i slyšet, že by byl pro někoho, kdo národní tým  ještě netrénoval.

"Vnímám to jako možnost pro takový čerstvý start, takže spíš bych raději, aby to byl někdo nový," sdělil dále Nedvěd na tiskové konferenci po jednání výkonného výboru. Mělo by se pak i jednat o takového trenéra, s nímž by se počítalo na delší dobu a nejen pro letošní MS ve Finsku. "Toho bych se rád vyvaroval, aby to bylo jen do šampionátu, i když i to se může stát. Raději bych ale našel trenéra, jenž by měl smlouvu na dva a půl roku do mistrovství světa v Praze," zakončil Nedvěd.

Související

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.
Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

Více souvisejících

hokej Hokej ČR

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

včera

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy