Hokejová Sparta v Davosu válela, prvním českým vítězem Spengler Cupu po 40 letech se ale nestala

Bezstarostná cesta hokejové Sparty nejstarším turnajem na světě, tedy Spengelerovým pohárem ve švýcarském Davosu, se zastavila nakonec těsně pod vrcholem. Poté, co nejprve ve skupině dokázali její hráči porazit výběr Kanady i domácí Davos a v semifinále pak po obratu z 0:3 na 4:3 také švédské Örebro, v sobotním finále nestačili na švýcarský celek Ambri-Piotta. Zápas s ním Sparta dovedla po remíze 2:2 až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec neuspěla a prodloužila tak čekání na dalšího českého vítěze turnaje zase o další rok.

Přestože se svěřenci kouče Miloslava Hořavy snažili hrát od začátku opatrně a soupeře do ničeho většího pro jistotu nepouštět, inkasovanému gólu nakonec nezabránili. Už po šesti minutách hry se ukázal v dresu Ambri-Piotty Alex Formenton. Ten se postaral o první gól po přihrávkách českých spoluhráčů Michaela Špačka a Filipa Chlapíka. Radost z jednobrankového vedení však trvala jen 50 vteřin, za takovou krátkou chvíli totiž ukázal na sparťanské straně svou typickou práci s pukem a tvrdou střelu Tomášek - 1:1.

Ve druhé třetině se skóre měnilo jen jednou, a to na švýcarské straně, když u toho opět byl Formenton, jemuž se druhý gól podařilo dát ze samostatného úniku - 2:1. Ani tentokrát však Pražané nepřipustili, aby prohráli na tomto turnaji v základní hrací době. V 54. minutě se totiž na 2:2 podařilo srovnat zásluhou dorážejícího Horáka.

Následovalo tak prodloužení ve třech na obou stranách, které taktéž o vítězi nerozhodlo, přestože se dvakrát ukázal gólman Jakub Kovář po dvou únicích švýcarského celku, nejprve Formentona a poté Špačka. V prodloužení se zase na druhé straně mohl zapsat do listiny střelců Tomášek, kdyby se mu povedl bekhendový blafák.

Rozhodnout tak musely o vítězi až nájezdy, ve kterých se Pražanům vůbec nedařilo, jelikož se v nich prosadil pouze až poslední nájezdník Erik Thorell. Za to v týmu Ambbri-Piotta se našli hned dva úspěšní, Pestoni a Dario Bürgler. Radost tak u Ambri-Piotty mohla vypuknout naplno, stejně jako u švýcarských fanoušků v zaplněném davoském dřevěném stadionu. Sparta druhým místem navázala na stejné umístění na tomto turnaji z roku 2004.

Spenglerův pohár v Davosu – finále (31.12.2022):

Sparta Praha - Ambri-Piotta 2:3 po sam. nájezdech (1:1, 0:1, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 7. Tomášek (Moravčík, Tomek), 54. Horák (E. Thorell) - 6. Formenton (Chlapík, M. Špaček), 24. Formenton (Heed), rozhodující nájezd Pestoni

Sestava Sparty: Jakub Kovář - Krutil, Kempný, M. Jandus, Mikliš, Tomek, Moravčík, Böhm - Řepík, Sobotka, Forman - Tomášek, Horák, E. Thorell - Safin, D. Vitouch, Buchtele - Dvořáček, G. Thorell, Konečný - Přibyl. Trenéři: Hořava a Wallson

Související

Sparta hraje domácí zápasy v O2 aréně.

K hokejové Spartě se vrací Hořava. Z téměř dojednaného Varadi nakonec sešlo

Sága s názvem „hledání nového trenéra hokejové Sparty“ je po několika dnech konečně u konce.  Zápletku ale měla přímo shakespearovskou. Už v pondělí vyšla najevo zpráva o tom, že je dohoda mezi Spartou a bývalým koučem mistrovského Třince Václavem Varaďou na spadnutí a ještě v úterý dopoledne to vypadalo, že vše směřuje k podpisu. Během dne ale bylo rázem všechno jinak a nakonec si vedení Sparty pláclo s Miloslavem Hořavou. Ten sparťanské mužstvo vedl po boku Josefa Jandače v posledních třech sezónách s přestávkami až do konce té minulé.
HC Sparta Praha

Trápení hokejové Sparty dostálo svého vyvrcholení. Vedení odvolalo trenéry

Trápení hokejové Sparty dostálo svého vyvrcholení. Poté, co v pátek prohráli Pražané další duel v řadě, tentokrát ve Vítkovicích 2:3 a klesli tak v tabulce až na dvanácté místo, o víkendu tak už vedení Sparty nevidělo jinou možnost než odvolání trenérské dvojice Pavel Patera, Patrik Martinec. Prozatímně se tak na lavičku postaví netradičně sportovní ředitel se sportovním manažerem, tedy Petr Ton s Jaroslavem Hlinkou, přičemž jim bude ještě pomáhat další sparťanská legenda František Ptáček. Právě tato trojice se ukáže minimálně v nedělním zápase proti Pardubicím.

Více souvisejících

HC Sparta Praha hokej

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

včera

včera

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

včera

včera

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

včera

včera

včera

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy