Běžecké lyžování v Česku na vzestupu. Na SP na Vysočině se dvě Češky dostaly do patnáctky

Do Nového Města na Moravě se opět vrátil Světový pohár v běhu na lyžích a hned první závodní den tohoto podniku nejen že navnadil české fanoušky na další závody, které se ještě o tomto víkendu ve Vysočina Areně budou konat, ale především potvrdil, že hlavně mezi ženami se začíná českému běžeckému lyžování opět dařit. Česká jednička mezi ženami Kateřina Razýmová v Novém Městě na Moravě pouze potvrdila, že tato sezóna ji zastihla ve velice slušné formě a nakonec taó tak byla ona, která uzavírala elitní desítku po závodě na 10 kilometrů volnou technikou. V první patnáctce to však nebylo jediné české jméno. Životní závod před domácím publikem totiž ještě zajela Kateřina Janatová, která se nakonec umístila na třináctém místě. Na čele závodu se žádné překvapení nekonalo. Nejlépe tento závod zvládla Norka Therese Johaugová, tedy dosavadní vedoucí žena seriálu Světového poháru. V cíli byla o půl minuty dříve než druhá Ruska Natalja Něprjajevová. Třetí pak sdkončila další norská reprezentantka Heidi Wengová.

Ve startovním poli se poprvé od svého odstoupení z Tour de Ski konajícího se na přelomu loňského a letošního roku představila největší česká hvězda současného běžeckého lyžování a tudíž i největší tahák pro české sprotovní fanoušky v Novém Městě na Moravě Kateřina Razýmová. Praktcky hned od startu se průběžně v závodě pohybovala kolem desátého místa a nakonec tedy i desáté místo obsadila. Počtvrté v sezóně se tak dokázala dostat do elitní desítky. "Kolem desátého místa je to skvělé," říkala po závodě očividně šťastná Razýmová, která před závodě cítila velkou nervozitu. "Neskutečně, až do druhého kilometru to bylo pekelné. Měla jsem svázané nohy, ale pak se to rozjelo a už se pocity jenom zlepšovaly," prozradila.

Také připomněla slušný počet fanoušků, který závodnice přišel podpořit a že jich přišlo dost, tak to bylo znát nejen v hledišti, ale především pak podél tratě. Ovšem právě to jí možná ze začátku brzdilo. "Řekla bych, že mi to paradoxně trošku uškodilo, ale od druhého kilometru jsem jela ve vlastním světě, jak jsem chtěla, a už to bylo dobré," řekla Razýmová.

To její mladší kolegyně Janatová naopak byla za takovou kulisu ráda už od samého počátku. "Není náhoda, že se mi to povedlo tady. Táhli mě a atmosféra byla úžasná," zářila po životním výsledku Janatová, která se sama sebe považuje spíše za sprinterku. "Proto jsem tohle nečekala a překvapilo mě to," uvedla teprve dvaadvacetiletá závodnice.

V bodované třicítce se pak žádné další Češky už ale neobjevily. Ani další česká běžecká naděje Barboře Havlíčkové, která i kvůli problémům s holeněmi, jež cítila hlavně při bruslařské technice, nakonec skončila až na šedesáté pozici.

Třiačtyřicátá pak skončila Petra Nováková, která stejně jako Razýmová odstoupila z letošní Tour de Ski a to kvůli nachlazení. "Trápila jsem se od začátku až do konce. Chtěla jsem to dojet, nevzdat, ale bylo to těžké," řekla pak po závodě.

Závody SP v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě (18.1.2020):

Ženy - 10 km volně:

1. Johaugová (Nor.) 23:51,62. Něprjajevová (Rus.) -32,73. H. Wengová (Nor.) -40,34. Digginsová (USA) -48,55. Hagaová -48,86. Östbergová (obě Nor.) -49,77. Pärmäkoskiová (Fin.) -51,08. Lundgrenová -58,19. Anderssonová (obě Švéd.) -1:04,310. Razýmová -1:07,6

...

13. Janatová -1:17,43. Nováková -2:34,149. Schützová -2:49,053. Hynčicová -3:24,854. Sixtová -3:29,358. Moravcová -3:55,560. Havlíčková -4:05,462. Holíková (všechny ČR) -4:52,3

Průběžné pořadí SP (po 18 z 38 závodů):

1. Johaugová 13092. H. Wengová 9023. Něprjajevová 8594. Jacobsenová (Nor.) 6995. Digginsová 6946. Maubetová Bjornsenová (USA) 611

...

26. Razýmová 18439. Janatová 9444. Nováková 6775. Beranová (ČR) 15

Související

ČEZ Jizerská 50

Jizerská padesátka se letos neuskuteční. Počasí je proti

Legendární závod v běžeckém lyžování Jizerská padesátka se letos neuskuteční. Proběhnout měl příští týden. Organizátoři v sobotu oznámili, že kvůli aktuálnímu teplému počasí a předpovědi na příští dny není možné závod uskutečnit. 

Více souvisejících

běžecké lyžování Lyžování

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 5 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

Na Václavském náměstí hořelo. Během rekonstrukce vzplála lepenka na střeše

Ve čtvrtek po poledni hořelo na Václavském náměstí v Praze. Ze střechy rekonstruovaného domu se valil hustý dým, který byl vidět i z jiných částí města. Hasiči zlikvidovali požár během několika desítek minut. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy