Rána pro český sport! Kvůli koronaviru házenkáři odřekli účast na MS

Na první velké akci kolektivního sportu tohoto roku to bude bez české účasti, i když tomu tak původně být nemělo. Jedná se o blížící se mistrovství světa v házené, které se od středy uskuteční v Egyptě. Čeští reprezentanti doplatili na stále se objevující koronavirus v týmu, kvůli kterému se hodlali přesunout do dějiště šampionátu až v jeho první hrací den. Nakonec Český házenkářský svaz schválil, že se letošní MS uskuteční bez českých reprezentantů.

Přiletět tedy chtěli čeští házenkáři do Egypta ve středu, přičemž ve čtvrtek měli na programu svůj úvodní duel na MS se Švédskem. Proti tomuto plánu byla ale nákaza covidem, jenž se objevvl hned u 12 hráčů. Kromě nich se s nákazou potýkali i oba trenéři Jan Filip a Daniel Kubeš. Protože už před tím bylo jasné, že se světového šampionátu nezúčastní pět házenkářů kvůli zdravotním potížím, odcestovali by tak na sever Afriky pouze čtyři reprezentanti. Soupiska českého týmu pro MS totiž čítá celkem 21 jmen za normálních okolností.

Poprvé se v českém házenkářském týmu objevil covid začátkem letošního roku, tedy v době, kdy se mužstvo připravovalo v Plzni. Kvůli koronavirové nákaze se v minulých dnech nekonaly ani dva zápasy s Faerskými ostrovy v rámci kvalifikace na házenkářské mistrovství Evropy. Tehdy se u obou trenérů Filipa a Kubeše objevil covid, stejně jako pak u několik hráčů. I když se pak v pátek a o posledním víkendu připojili k mužstvu náhradníci, nakonec mu to nikterak nepomohlo.

"Za současného stavu přišel realizační tým s doporučením, že ze zdravotního a sportovního hlediska je účast velmi na pováženou. Exekutiva po zvážení toho doporučení v podstatě zaujala stejné stanovisko," nechal se slyšet v prohlášení k zrušení české účasti na MS samotný šéf českého svazu Jaroslav Chvalný a pokračoval: "I kdybychom odcestovali, bylo by to s hráči, kteří covid ještě neměli. Takže je riziko, že by se mohli nakazit na šampionátu. Ze sportovního hlediska se o tom nemusíme bavit. Z těch 21 hráčů, o které se národní tým opírá, je 17, kteří odjet nemohou, navíc i oba trenéři. Vyhodnotili jsme si to tak, že by to byl hazard ze sportovního hlediska. Nechceme účastí za každou cenu znevážit českou házenou. Zvažovali bychom to, kdyby byla nějaká sankce za neúčast, nebo diskriminace v další kvalifikaci. Nehodláme podstupovat riziko, že bychom tam jeli na výlet."

Chvalný ujistil, že za tento krok české házené nehrozí ze strany světové federeace IHF žádné sankce. Místo České republiky by se měla podle zákulisních informací házenského MS nově zúčastnit Makedonie.

Úterním rozhodnutím českého svazu tak házenkáři přišli o první úřast na MS od roku 2015. Tehdy v Kataru český tým skončil na 17. místě. Nyní byl nalosován do skupiny se Švédskem, domácím Egyptem a Chile.

Jen málokdy se v české (potažmo československé) sportovní historii stalo, aby český kolektivní tým odřekl svou účast na velké sportovní akci jakou je mistrovství světa. Naposledy se tak událo 1953 v případě československých hokejistů, kteří se na MS  neukázali kvůli úmrtí prezidenta Klementa Gottwalda. V letech 1950 a 1951 pak českoslolovenští hokejisté nebyli na šampionátech z politických důvodů.

Související

Házená (ilustrační foto)

Rezignace dvou členů ve vedení i samotného šéfa. Česká házená provedla noční vyúčtování

Český házenkářský svaz se rozhodl na svém jednání, jež se protáhlo až do hluboké noci, že odvolá oba dosavadní trenéry českého mužského házenkářského národního týmu. A to několik dní poté, co tento tým kvůli vysokému počtu nakažaných covidem-19 nakonec neodcestoval na letošní mistrovství světa v hazéné do Egypta. Kromě toho rezignovali tři členové exekutivy a to včetně samotného předsedy českého házenkářského svazu Jaroslava Chvalného. O těchto svých krocích rozhodl svaz po jednání na svých webových stránkách.

Více souvisejících

Házená Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 32 minutami

před 32 minutami

před 33 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy