Rezignace dvou členů ve vedení i samotného šéfa. Česká házená provedla noční vyúčtování

Český házenkářský svaz se rozhodl na svém jednání, jež se protáhlo až do hluboké noci, že odvolá oba dosavadní trenéry českého mužského házenkářského národního týmu. A to několik dní poté, co tento tým kvůli vysokému počtu nakažaných covidem-19 nakonec neodcestoval na letošní mistrovství světa v hazéné do Egypta. Kromě toho rezignovali tři členové exekutivy a to včetně samotného předsedy českého házenkářského svazu Jaroslava Chvalného. O těchto svých krocích rozhodl svaz po jednání na svých webových stránkách.

Vedení Českého házenskářského svazu rozhodlo oba trenéry mužského národního týmu Jana Filipa a Daniela Kubeše a učinilo tak poté, co vyhodnotilo předložené zprávy a vyslechlo nejen zástupce reprezentace včetně samotných hráčů, ale i zaměstnance sekretariátu nebo lékaře. Nakonec tedy došlo k závěru, že národní tým pochybil, ovšem bližší podrobnosti k tomu ještě neuvedlo. Až během středečního jednání bude svaz na tuto situaci reagovat.

Připomeňme, že se měl podle původního plánu právě probíhajícího světového šampionátu v hazéné konajícího se v Egyptě český národní tým zúčastnit, jenže v týmu se nakonec ocitlo hned 12 nakažených hráčů koronavirem, přičemž už před tím trápily pěti hráčů jiné zdraviotní problémy. Kronavirus se pak objevil i u obou trenérů národního týmu. Realizační tým tak tedy navrhl házenkářskému svazu, aby účast českého týmu na MS odřekl, což taky nakonec učinila. Na MS v Egyptě tak zastoupila české mužstvo Severní Makedonie.

Poprvé se mužský národní tým sešel před letošním MS na konci loňského roku, kdy mu sice ještě chybělo několik opor, i tak ale absolvoval přípravné utkání na Slovensku. Koronavirus se v týmu začal objevovat od začátku nového roku a výrazně tak poznamenal závěrečnou přípravu na mistrovství. V rámci ní se třeba neuskutečnily původně plánové kvaliikační zápasy na mistrovství Evropy s Faerskými ostrovy. Následně trenéři  do mužstva povolali náhradníky, ovšem i u nich se začal objevovat koronavirus. A protože svazové vedení nechtělo vysílat do Egypta B-tým, kývla tedy na odřeknutí účasti.

"Příprava byla nestandardní, absolutně extrémní. Navíc se nám u těch hráčů, kteří trénovali v menším počtu, začaly objevovat zdravotní problémy. Přestože jsme dělali maximum, abychom odletěli, dospěli jsme k tomu, že už nevidíme světlo na konci tunelu," nechal se slyšet během minulého týdne jeden z trenérů Jan Filip.

Toho pak dopnil i samotný předseda svazu Chvalný. "Nechtěli jsme sestavit tým jen tak hala bala. Vyhodnotili jsme si to tak, že by to byl hazard ze sportovního hlediska. Nechtěli jsme účastí za každou cenu znevážit českou házenou. Jeli bychom tam na výlet, to jsme nechtěli podstoupit," řekl.

Právě Chvalný už dál šéfovat české házené po nočním jednání svazu nebude. Stejně tak spolu s ním ve svazu skončili další dva členové a to předseda reprezentační komise Daniel Čurda a předsedkyně metodické komise Ilona Hapková. Prvně jmenovaný se navíc nechal slyšet, že se stahuje z původně plánované své kandidatury do následujících voleb, které byly kvůli koronaviru přesunuty na červen. Původně se s nimi počítalo už loni v listopadu. Od loňského léta totiž exekutiva působí v tzv. provizoriu.

Co se týče nyní ojiž odvolaných trenérů, tak pánové Filip a Kubeš působili na lavičce mužského národního týmu už od roku 2014, přičemž před rokem s nimi svaz prodloužil smlouvu na další tři roky. Jejich největším úspěchem bylo šesté místo na evropském mistrovství v roce 2018.

Od dubna roku 2018 pak v čele svazu působil Jaroslav Chvalný, přičemž se tehdy do této funkce vrátil po pětileté pauze. České házené totiž šéfoval už mezi lety 2001 a 2013.

Související

Házená (ilustrační foto)

Rána pro český sport! Kvůli koronaviru házenkáři odřekli účast na MS

Na první velké akci kolektivního sportu tohoto roku to bude bez české účasti, i když tomu tak původně být nemělo. Jedná se o blížící se mistrovství světa v házené, které se od středy uskuteční v Egyptě. Čeští reprezentanti doplatili na stále se objevující koronavirus v týmu, kvůli kterému se hodlali přesunout do dějiště šampionátu až v jeho první hrací den. Nakonec Český házenkářský svaz schválil, že se letošní MS uskuteční bez českých reprezentantů.

Více souvisejících

Házená

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy