MotoGP v Brně zachráněno, závody se pojednou i v dalších pěti letech

Brno - Ministryně školství Kateřina Valachová dnes oznámila, že se dohodla s promotérem motocyklové Velké ceny České republiky. Známý brněnský šampionát se pojede i v dalších pěti letech.

"Velká cena se znovu pojede v roce 2016 a mělo by se jet i v následujících letech, protože (promotérská společnost MS) Dorna Sport počítá, že by po dobu dalších pěti let Masarykův okruh hostil MotoGP," uvedla Valachová na setkání s novináři po jednání s výkonným ředitelem společnosti Dorna Sports Carmelem Ezpeletou.

Není ale zatím jasné, kdo a jakým způsobem zaplatí dluhy organizátorů vůči Dorně. Automotodrom Brno aktuálně promotérovi dluží přibližně 110 milionů korun za takzvaný zalistovací poplatek za loňskou a letošní Velkou cenu.

Závod seriálu mistrovství světa bude pořádat nově vytvořený spolek, jehož vznik ve čtvrtek schválili zastupitelé Jihomoravského kraje a města Brna.

"Schválení založení spolku je pouze prvním krokem, je třeba dořešit ještě spoustu dalších otázek," uvedla Valachová v předešlém prohlášení. Po jednání s Ezpeletou sdělila, že spolek, jehož zakladateli budou kraj a město a budou v něm také jihomoravská Centrála cestovního ruchu a Turistické informační centrum města Brna, vznikne nejpozději v září.

Dnešní dohodu ocenil i Ezpeleta. "Myslím si, že je to významný den, protože můžeme zaručit budoucnost MotoGP v Brně minimálně po dobu pěti let," řekl Ezpeleta.

"Touto dohodou teprve všechno začne. Teď si to musíme všechno odpracovat a dokázat, že v příštím roce Grand Prix uspořádáme. Jsem velice rád, že k této dohodě došlo. Díky paní ministryni za to, že úsilí, které jsme celé akci věnovali, se podařilo dotavit ke konečnému úspěchu. Jsem velice rád, že se tato dohoda podařila," prohlásil primátor Brna Petr Vokřál.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek konstatoval, že dnešní rozhodnutí je tím nejlepším dárkem k padesátému výročí prvního závodu mistrovství světa na Masarykově okruhu.

"Pro nás je důležité, že všechny strany respektují roli Automotodromu Brno jako provozovatele Masarykova okruhu. Dnešní dohodu považuji za základ pro další jednání. Součástí komplexního řešení budoucnosti Grand Prix bude i diskuze se společností Dorna o vypořádání závazků za letošní závod," uvedla výkonná ředitelka Automotodromu Brno Ivana Ulmanová.

Související

Policie ČR, ilustrační foto

Policisté hlídající GP Brno našli kradená elektrokola za 140 tisíc

Policisté dohlížející v Brně na motocyklovou Grand Prix odhalili na dálnici D1 posádku vozu s kradenými elektrokoly za 140.000 korun, která zmizela v Praze. V tiskové zprávě to dnes uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb. Podle něj posádku tvořili dva cizinci, kteří tvrdili, že si kola pořídili v pražské zastavárně.
MotoGP

MotoGP v Brně bude letos bez diváků. V areálu platí přísná pravidla

Letošní MotoGP v Brně se uskuteční bez diváků. Po dohodě s promotérem nebude na okruh vpuštěn žádný fanoušek motocyklového sportu. Přibližně 22 tisíc prodaných vstupenek budou lidé moct uplatnit příští rok. Na konání plnohodnotného ročníku v roce 2021 se organizátoři dohodli s hlavním pořadatelem šampionátu. První trénink jezdců proběhne na Masarykově okruhu v pátek, kvalifikace se pojedou v sobotu.

Více souvisejících

MotoGP Kateřina Valachová Brno

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy