Skvělý výsledek pro Kolomého! Vyhrál poprvé v kariéře etapu na Rallye Dakar

San Salvador de Jujuy - Rallye Dakar se dočkala českého vítěze! Poprvé v kariéře se radoval z etapového vavřínu Martin Kolomý. Jezdec kamionu Tatra zvládl nejrychleji zkrácenou třetí etapu, do jejíhož cíle dojel s náskokem 17 sekund před Nizozemcem Hansem Staceym. Ten kraluje i celkovému pořadí. Kolomý je šestý, uškodila mu desetiminutová penalizace z pondělí.

"Je to fantastické! Máme historicky první etapové vítězství pro náš tým Tatra Buggyra Racing. Moc děkuji všem, protože toto je týmová práce. Samozřejmě lituji včerejší penalizace, ale z důvodu špatného počasí jsme měli problémy s příjmem satelitního signálu a jeli jsme na oči. Překročil jsem párkrát rychlost o 0,2 km/h. Teď je důležité soustředit se na další kilometry," uvedl Kolomý v tiskové zprávě.

Na sedmém místě figuruje Aleš Loprais, který dojel devátý a o tři minuty prohrál s Martinem Macíkem. Tomáš Vrátný byl v etapě devatenáctý, 32. skončil Jaroslav Valtr a 41. Robert Randýse

V úterý o sobě dali vědět i další čeští jezdci. Martin Prokop dokončil třetí etapu v kategorii automobilů na 15. místě a v celkovém pořadí klesl na dvanácté místo. Doplatil především na technické problémy.

Už před startem měřeného úseku měl potíže s diferenciálem, který ale dokázal i s pomocí týmových kolegů vyřešit. Stejně jako v pondělí se držel v elitní desítce, jenže zhruba 50 km před cílem měl defekt a za vítězným Sébastienem Loebem zaostal devět minut.

Devítinásobný světový šampion v rallye Loeb se tak dočkal druhého trumfu v řadě, zvýšil své vedení na více než pět minut a pasoval se do role hlavního favorita. Na paty mu v pondělí šlapal další bývalý jezdec MS v rallye Carlos Sainz, který o dvě sekundy vyhrál bitvu o druhou příčku s Násirem Attíjou z Kataru.

Těsně za ním je Aleš Loprais, který dojel v etapě devátý a o tři minuty prohrál s Martinem Macíkem.

Martin Prokop dojel v kategorii automobilů na 15. místě a v průběžném pořadí klesl na dvanáctou pozici. Znovu vyhrál Francouz Sébastien Loeb a celkově vede o více než pět minut.

Prokop měl již před startem měřeného úseku problém s diferenciálem své toyoty, který dokázal i s pomocí týmových mechaniků vyřešit. Stejně jako v pondělní etapě se držel v elitní desítce, zhruba 50 kilometrů před cílem měl ale defekt a zaostal za Loebem o devět minut.

Největším soupeřem devítinásobného mistra světa v automobilových soutěžích Loeba byl dnes Španěl Carlos Sainz, který o dvě sekundy vyhrál bitvu o druhou příčku s Násirem Attíjou z Kataru.

Nejrychlejším motocyklistou byl Španěl Joan Barreda, který se probojoval i do čela průběžného pořadí. Čtrnáct vteřin za ním je Slovák Štefan Svitko. Ondřej Klymčiw zajel v etapě 23. čas se ztrátou necelých pěti minut a tatáž pozice mu patří i celkově.

"Dnešní etapa byla super, jelo se mi výborně. Oproti včerejšku už byly kopce, jelo se nahoru dolů, v podobném terénu jsem několik měsíců trénoval v řeckých horách. První půlka etapy byla jednoduchá, ale trochu mi tam chyběl výkon motorky. Druhá půlka byla technická, tu jsem si parádně užíval," uvedl Klymčiw v tiskové zprávě.

Vadilo mu jen to, že se žádná z etap dosud nejela v plné délce. Rychlostní zkouška pro motocykly a auta dnes byla zkrácena na 190 kilometrů, kamiony jely pouze 142 km. "Už se strašně těším na zítřejší maratonskou etapu. Potřebuju, aby se jelo aspoň 400 kilometrů, to mi sedí, na to mám natrénováno. Zítra se dostaneme už do opravdu vysokých hor, budeme ve výšce přes čtyři tisíce metrů, to bude jízda," těšil se český závodník.

Motocyklista David Pabiška byl dnes 44., Milan Engel 49., Jan Veselý 67. a Rudolf Lhotský 76. Mezi auty figuruje Miroslav Zapletal v průběžných výsledcích etapy na 37. místě, Tomáš Ouředníček 49., Peter Jerie 53., Dušan Macháček 73. a Dušan Randýsek 90.

Související

Aleš Loprais

Smrt na Dakaru: Potáhne se to se mnou, řekl Loprais. Jeho kamion srazil diváka

Aleš Loprais potvrdil, že divák, který v úterý zemřel na Rallye Dakar, měl kolizi s jeho kamionem. Pořadatelé informaci o první tragické nehodě v deváté etapě 45. ročníku slavné soutěže zveřejnili v úterý večer. Vedoucí jezdec kategorie kamionů ve středu nad ránem na facebooku zveřejnil video i se záběry z nehody a potvrdil, že byl jejím nevědomým účastníkem.

Více souvisejících

Rally Dakar Martin Kolomý Buggyra

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy