Velká cena v Brně: Abraham skončil v MotoGP třináctý, třídu Moto2 ovládl Švýcar Thomas Lüthi

Brno - Závod motocyklového mistrovství světa třídy Moto2 v Brně vyhrál Švýcar Thomas Lüthi před Španělem Alexem Márquezem. Český jezdec Karel Hanika obsadil 22. místo. Motocyklista Karel Abraham skončil v královské kategorii MotoGP ve Velké ceně ČR třináctý.

Závod suverénně ovládl obhájce titulu a lídr průběžného pořadí Španěl Marc Márquez, který si připsal třetí vítězství v sezoně a má stejný počet výher z Brna. Těžil na rychle osychající trati z rychlého přesednutí už po druhém kole na motocykl s hladkými pneumatikami. Také Abrahamův tým vsadil o kolo později na stroj s hladkými pneumatikami. 

Všechna tři místa na stupních vítězů obsadili Španělé. Za vítězným Márquezem dojel Dani Pedrosa a třetí byl Maverik Viňales. Na čtvrté místo se v závěru probojoval Ital Valentino Rossi.

V Moto3 Jakub Kornfeil obsadil na mokré trati 20. místo. Kornfeil nedokázal na domácí půdě navázat na loňské šesté místo. V úvodu závodu se propracoval na desátou pozici, postupně ale ztrácel a propadl se mimo bodované příčky. Čtyři kola před cílem byl čtyřiadvacátý, v závěru se ale posunul na dvacáté místo. V průběžné klasifikaci mu patří 26. místo.

Karel Hanika, jenž startoval poprvé v sezoně v Moto2 na divokou kartu, obsadil 22. místo. Hanika sice nezasáhl do bojů o body, se svým vystoupením byl ale spokojený. Prakticky až v pátečním tréninku se totiž začal seznamovat s motocyklem a pneumatikami pro MS. Závod Moto2 zdramatizovala dešťová přeháňka. 

Moto3: 1. Mir (Šp./Honda) 44:41,314, 2. Fenati (It./Honda) -0,350, 3. Canet (Šp./Honda) -3,078, 4. Bendsneyder (Niz./KTM) -4,598, 5. Guevara (Šp./KTM) -4,882, 6. McPhee (Brit./Honda) -8,343, ...20. Kornfeil (ČR/Peugeot) -23,680.

Moto2: 1. Lüthi (Švýc./Kalex) 13:39,036, 2. Á. Márquez (Šp./Kalex) -4,991, 3. Oliveira (Portug./KTM) -6,983, 4. Marini (It./Kalex) -9,190, 5. Vierge (Šp./Tech3) -11,064, 6. Corsi (It./Speed) -15,779, ...22. Hanika (ČR/Kalex) -28,167.

MotoGP: 1. M. Márquez 44:15,974, 2. Pedrosa (oba Šp./Honda) -12,438, 3. M. Viňales (Šp./Yamaha) -18,135, 4. Rossi (It./Yamaha) -20,466, 5. Crutchlow (Brit./Honda) -20,892, 6. Dovizioso (It./Ducati) -23,259, ...13. Abraham (ČR/Ducati) -34,697.

Související

Policie ČR, ilustrační foto

Policisté hlídající GP Brno našli kradená elektrokola za 140 tisíc

Policisté dohlížející v Brně na motocyklovou Grand Prix odhalili na dálnici D1 posádku vozu s kradenými elektrokoly za 140.000 korun, která zmizela v Praze. V tiskové zprávě to dnes uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb. Podle něj posádku tvořili dva cizinci, kteří tvrdili, že si kola pořídili v pražské zastavárně.
MotoGP

MotoGP v Brně bude letos bez diváků. V areálu platí přísná pravidla

Letošní MotoGP v Brně se uskuteční bez diváků. Po dohodě s promotérem nebude na okruh vpuštěn žádný fanoušek motocyklového sportu. Přibližně 22 tisíc prodaných vstupenek budou lidé moct uplatnit příští rok. Na konání plnohodnotného ročníku v roce 2021 se organizátoři dohodli s hlavním pořadatelem šampionátu. První trénink jezdců proběhne na Masarykově okruhu v pátek, kvalifikace se pojedou v sobotu.

Více souvisejících

MotoGP Brno Karel Hanika (motocyklový závodník) Jakub Kornfeil Karel Abraham

Aktuálně se děje

před 52 minutami

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

Írán popřel zprávy o útoku Izraele. Za výbuchy stály drony z vnitrozemí

Íránská média v pátek popřela tvrzení o napadení země ze zahraničí. Reagují tak na zprávy amerických médií o izraelském nočním útoku na Írán. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy