MOV pod palbou kritiky za rozhodnutí o účasti Rusů na olympiádě. Ukrajina zvažuje její bojkot

Ukrajina zkritizovala rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru (MOV), který povolil ruským a běloruským sportovcům soutěžit na příštích olympijských hrách v Paříži.

Rozhodnutí MOV vyvolalo kritiku ze strany mnoha zemí, sportovních federací, ukrajinských představitelů i Ruska. Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba vyjádřil na sociální síti X už v pátek zásadní nesouhlas s verdiktem a v sobotu se vyjádřil oficiálně i resort.

"Členové výkonného výboru Mezinárodního olympijského výboru, kteří přijali toto rozhodnutí, nesou odpovědnost za povzbuzení Ruska a Běloruska, aby pokračovali v ozbrojené agresi proti Ukrajině," uvedlo ukrajinské ministerstvo zahraničních věcí. 

Podle serveru Yahoo Ukrajina nyní zvažuje bojkot olympijských her v Paříži. Uvedl to úřadující ministr sportu Matviy Bidnyi v národní televizi. "Pokud MOV umožní účast příznivcům krvavého ruského režimu, pak bude prakticky nemožné zúčastnit se olympiády v Paříži," řekl Bidnyi.

MOV minulý týden schválil účast ruských a běloruských reprezentantů na olympijských hrách v roce 2024 v Paříži pod vlajkou neutrálních sportovců. Toto rozhodnutí umožňuje jednotlivcům z těchto zemí soutěžit, ne však reprezentovat dané země.

Doporučené články

Do soutěží se dosud kvalifikovalo jedenáct "neutrálních" sportovců, z toho osm z Ruska a tři z Běloruska. Ti budou moci startovat pod neutrální vlajkou, bez státní hymny nebo symbolů. MOV uvedl, že sportovci s vazbami na vojenské nebo policejní složky budou nadále vyloučeni, stejně jako ti, kteří aktivně podporují válku na Ukrajině.

Týmy z obou zemí nebudou mít povolení soutěžit na olympijských hrách. Rozhodnutí bylo přijato poté, co se zástupci mezinárodních federací a národních olympijských výborů vyslovili pro přijetí neutrálních sportovců na 12. olympijském summitu v Lausanne.

Ruský ministr sportu Oleg Matycin označil už na jaře výzvu 35 zemí k vyloučení Ruska a Běloruska kvůli invazi na Ukrajinu z olympijských her v roce 2024 za nepřijatelný.  Podle návrhu MOV by Rusové a Bělorusové mohli v Paříži startovat jako neutrální atleti. Jejich návrat do soutěží zdůvodnil prohlášením Organizace spojených národů, která vyloučení Rusů a Bělorusů označila za diskriminaci.

Prezident MOV Thomas Bach už na jaře při návštěvě mistrovství světa ve sjezdovém lyžování hájil záměr dostat na olympijské hry 2024 v Paříži sportovce z Ruska a Běloruska, proti kterému se v Evropě i v dalších zemích zvedla velká vlna nevole. 

Doporučené články

Argumentoval tím, že sport musí respektovat lidská práva všech sportovců. Odmítl, že by se MOV kvůli svému přístupu ocitl na "špatné straně historie". Krátce po ruské invazi na Ukrajinu, která začala takřka před rokem, ale drtivá většina mezinárodních sportovních organizací vyloučila ze svých soutěží sportovce z Ruska i jeho spojence Běloruska.

Tehdy to doporučoval i MOV a sankce platí dosud. Vedení světového olympismu ale nedávno uvedlo, že uvažuje o tom, že by na OH připustil start neutrálních sportovců z Ruska a Běloruska, kteří se vymezí proti válce na Ukrajině.

Bach už dříve vyzval Ukrajinu, aby upustila od výzev k bojkotu. Zatím nenaznačil, že by pod tlakem měnil postoj. A nemyslí si, že by na plánech MOV bylo něco špatného. "Historie ukáže, kdo dělá víc pro mír. Jestli ti, kteří se snaží držet cesty otevřené, komunikovat, nebo ti, kteří chtějí izolovat a rozdělovat," uvedl.

Související

Více souvisejících

Ukrajina olympiáda

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy