Pagenaud v Ohiu zvítězil po úchvatné bitvě s Powerem

Ohio - Lídr šampionátu Simon Pagenaud předvedl strhující bitvu se svým hlavním konkurentem v boji o titul Willem Powerem a vyhrál závod v Ohiu! Díky tomu navýšil svůj náskok v čele šampionátu na 58 bodů. Velkou smůlu měl Rus Aljošin, který mohl vyhrát nebýt chyby týmu při zastávce v boxech.

Pagenaud do závodu dobře odstartoval a Powerovi nedal šanci, aby jej na startu ohrozil. Ten naopak musel bránit druhé místo. V úvodní fázi se závod zvrhnul ve strategickou bitvu. Piloti v druhé polovině startovního pole zamířili brzo do boxů a doufali v brzký výjezd zpomalovacího vozu, který by je posunul dopředu.

Brzo stavěl také pětinásobný vítěz závodu Scott Dixon. O kolo později než on zamířil k mechanikům také Castroneves. Když se vrátil na trať, Dixon na něj zaútočil. Castroneves, který je známý tím, že na trati rozhodně neuhne ani o centimetr, nenechal Dixonovi žádné místo. Loňský šampion ve 2. zatáčce najel na obrubník a vrazil o Castronevese zlomil zavěšení levého předního kola. Castroneves sám utrpěl poškození zadního křídla, do boxů nezajel, zůstal na trati a po restartu, když se pokoušel předjíždět, skončil v trávě a ztratil mnohem více, než když by do boxů zajel během výjezdu zpomalovacího vozu.

Na nehodě Castronevese a Dixona vydělal Rus Aljošin, který na tom byl nejlépe z jezdců, kteří už byli v boxech. Na čele závodu si budoval komfortní náskok, zatímco Pagenauda a Powera brzdil vzájemný souboj. Power využil druhých pit stopů, aby se před svého konkurenta dostal. Ten se mu na trati snažil předjetí vrátit, Aljošin mezitím mohl pilotům týmu Penske ujíždět.

Jenže, jak mu první žlutá fáze vynesla vedení v závodu, tak díky druhé nehodě o ní přišel. V 61. kole, jen jedno kolo před tím, než se otevřelo okno pro poslední zastávku v boxech, totiž udělal chybu Jack Hawksworth, vyletěl v první zatáčce z dráhy a prudce vrazil do zdi.

Celé pole se tak seřadilo za zpomalovacím vozem a až pak všichni zamířili do boxů. Až na Conora Dalyho, který absolvoval pit stop jen o pět kol dříve, což mu ale k dokončení závodu nemohlo stačit. V boxech udělal velkou chybu Aljošinův tým, respektive hlavní mechanik, který si nevšiml, že do boxů se řítí Josef Newgarden, který měl boxové stání jen o dvě místa před Aljošinem, a svého jezdce poslal přímo do cesty přijíždějícímu Newgardenovi.

Vozy se v boxech srazily a ještě smetli jednoho z mechaniků Juana Pabla Montoyi, který měl boxové stání mezi nimi v místech, kde k nehodě došlo. Montoyův hlavní mechanik ale naštěstí vyvázl jen s lehkým zraněním nohy. Aljošin o Newgardena poškodil přední křídlo a ještě dostal od INDYCAR dvě penalizace – za sražení mechanika a nebezpečné vypuštění z boxového stání. Naděje na dobrý výsledek byly pryč a Rus se ještě dlouho v kokpitu rozčiloval.

Power sice vyjel z boxů první, po restartu ale přišel nádherný souboj s Pagenaudem. Power totiž zaspal při restartu. Pagenaud jej sice nestihl předjet ve 4. zatáčce, nejlepším místě k předjíždění, ale Powera si vychutnal v následujících zatáčkách, přinutil jej vyjet z ideální stopy do nečistot a v poslední zatáčce se před něj protáhl.

Conor Daly musel 6 kol před koncem skutečně k mechanikům pro palivo. Ani jeho pit stop nebyl ideální a Daly ztratil několik vteřin a minimálně dvě místa na trati. Nakonec ale dojel na 6. místě, protože 4 kola před koncem zezadu postrčil Sebastien Bourdais Takumu Satóa, oba skončili mimo trať. Bourdais se už z písku nedostal, Sató se propadl na konec první desítky.

Pagenaud si v klidu dojel pro své 4. letošní vítězství a náskok v čele šampionátu navýšil na 58. bodů právě před Powerem. Další piloty bojující o titul postihly různé trable. Castroneves a Dixon spolu havarovali a Newgarden v úvodu závodu přišel o zadní křídlo a pak se v boxech srazil s Aljošinem.

Na stupně vítězů se tak překvapivě dostal Kolumbijec Carlos Muňoz, který těžil ze stejné strategie, jakou jel Aljošin, v průběhu závodu ale nestačil na vedoucí dvojici. Domácí miláček Graham Rahal, vítěz loňského závodu, nakonec obsadil čtvrtou příčku.

Pořadí v cíli závodu:1. Simon Pagenaud (Team Penske)2. Will Power (Team Penske)3. Carlos Muňoz (Andretti Autosport)4. Graham Rahal (Rahal Letterman Lanigan Racing)5. James Hinchcliffe (Schmidt Peterson Motorsports)6. Conor Daly (Dale Coyne Racing)7. Spencer Pigot (Ed Carpenter Racing)8. Charlie Kimball (Chip Ganassi Racing)9. Takuma Sató (A.J. Foyt Enterprises)10. Josef Newgarden (Ed Carpenter Racing)11. Juan Pablo Montoya (Team Penske)12. Tony Kanaan (Chip Ganassi Racing)13. Marco Andretti (Andretti Autosport)14. Alexander Rossi (Andretti Herta Autosport)15. Hélio Castroneves (Team Penske)16. Max Chilton (Chip Ganassi Racing)17. Michajl Aljošin (Schmidt Peterson Motorsports)18. Ryan Hunter-Reay (Andretti Autosport)19. RC Enerson (Dale Coyne Racing)20. Sebastien Bourdais (KVSH Racing)21. Jack Hawksworth (A.J. Foyt Enterprises)22. Scott Dixon (Chip Ganassi Racing)

Související

Box (ilustrační foto)

Některé boxerské zápasy na olympiádě v Riu byly zmanipulované, tvrdí McLaren

Vyšetřovatel Richard McLaren se ve čtvrtek nechal slyšet, že některé boxerské zápasy na Letních olympijských hrách v Riu de Janeiro před pěti lety byly zmanipulované. Tento kanadský vyšetřovatel byl letos v červnu pověřen Mezinárodní boxerskou organizací AIBA, aby možné ovlivňování výsledků boxerských zápasů z roku 2016 prošetřil.

Více souvisejících

Box USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

Jednotky izraelské armády porušují lidská práva, tvrdí USA. Zvažují sankce

Americké ministerstvo zahraničních věcí zjistilo, že pět izraelských bezpečnostních jednotek hrubě porušilo lidská práva Palestinců na Západním břehu Jordánu, ještě před vypuknutím války Izraele s palestinským radikálním hnutím Hamás v Pásmu Gazy v říjnu 2023.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy