OH 2016: Černý den stolních tenistů, po pěti zápasech všichni končí

Rio de Janeiro - Těžko říci, zda tohle někdo čekal, ale už první soutěžní den rozhodl o tom, že stolní tenis se obejde bez českého zastoupení.

Jako první zasáhla do bojů za zeleným stolem a s malým míčkem Hana Matelová, která změřila síly s Kanaďanskou čínského původu Mo Zhang. Šlo o tuhý boj, ve kterém rozhodovaly drobnosti a individuální chyby. Kanaďanka vyhrála první set a určila tím ráz zápasu - Matelová musela dotahovat, ale vždy se jí zdařilo najít odpověď. Až v poslední sedmé řadě jí utekl začátek a dlouho nevzdorovala, tato sada byla nejkratší, trvala pouhé 4 minuty a znamenala pro šestadvacetiletou Češku konec.

Matelová - Zhang  3:4 (12:14, 16:14, 8:11, 11:6, 6:11, 11:9, 3:11)

V poledne místního času nastoupila v Riocentru v pavilonu 3 ke svému zápasu Iveta Vacenovská. Ta si dokázala s Kolumbijkou Lady Ruano poradit velice rychle, samotný zápas trval 20 minut a třicetiletá Češka nepovolila své soupeřce získat víc než 25 míčků.

Vacenovská - Ruano  4:0  (11:8, 11:2, 11:7, 11:8)

Nadějně začal svůj zápas Lubomír Jančařík, který dle papírových předpokladů neměl mít s Uzbekem Kenjajevem příliš mnoho práce. Jenže od druhého setu se mu přestalo dařit a nechybělo mnoho, aby mu Zochid nadělil potupného kanára. Jančařík ještě našel sílu zpřesněnou hrou v pátém setu zdramatizovat zápas, ale příliš mnoho individuálních chyb znamenalo po 43 minutách pro našeho osmadvacetiletého stolního tenistu loučení s OH.

Jančařík - Kenjajev  2:4  (11:8, 2:11, 11:13, 6:11, 11:8, 9:11)

Zhruba stejně dlouho pobyl za olympijským pingpongovým stolem i druhý český mužský zástupce Dmitrij Prokopcov. Proti němu stál nigerijský veterán Segun Toriola a oba hráči vsadili na nevídanou pravidelnost, prakticky všechny sety trvaly stejně dlouho - v těsném rozmezí šesti a sedmi minut. Také Prokopcov začal lépe, ale na rozdíl od Jančaříka nepustil soupeře do přílišného brejku. Jenže jeho snaha vynutit si převahu vedla k riskování a toho dokázal zkušený soupeř využít. Po 41 minutách bylo jasné, že na OH končí mužské zastoupení v této kategorii.

Prokopcov - Toriola  2:4  (11:8, 6:11, 8:11, 11:9, 8:11, 8:11)

Jediná naše zástupkyně, která dokázala vyhrát na letošní olympiádě zápas nastoupila pro nás už v nočních hodinách (20:30 místního času) k utkání s Ukrajinkou Tetjanou Bilenko. Tato dvaatřicetiletá obranářka drtila svými údery naší hráčku a prakticky jí nedala žádnou šanci se nějak prosadit. Krize dostoupila vrcholu ve třetí sadě, kdy zoufalá Iveta nevěděla, co vlastně hrát. Až v samotném závěru se dokázala sebrat, odvrátila čtyři mečboly a dokonce si vypracovala sama dva setboly. Bohužel své sehrály nervy a v některých případech i snaha uspěchat zakončení. Lze si jenom povzdechnout, že hrát všechny sady jako závěr té poslední, nezůstala by Iveta za stolem jen 32 minut... ale na kdyby se nehraje. Hned první soutěžní den tak rozhodl, že se všichni naši stolní tenisté mohou s dějištěm OH rozloučit.

Vacenovská - Bilenko  0:4  (9:11, 8:11, 3:11, 15:17)

Související

Box (ilustrační foto)

Některé boxerské zápasy na olympiádě v Riu byly zmanipulované, tvrdí McLaren

Vyšetřovatel Richard McLaren se ve čtvrtek nechal slyšet, že některé boxerské zápasy na Letních olympijských hrách v Riu de Janeiro před pěti lety byly zmanipulované. Tento kanadský vyšetřovatel byl letos v červnu pověřen Mezinárodní boxerskou organizací AIBA, aby možné ovlivňování výsledků boxerských zápasů z roku 2016 prošetřil.
XXXI. letní olympijské hry 2016 v Riu

Olympiáda byla podplacená. Bývalý guvernér přiznal korupci

Bývalý guvernér státu Rio de Janeiro Sérgio Cabral u soudu přiznal, že si kupoval hlasy členů Mezinárodního olympijského výboru před volbou dějiště her v roce 2016. Úplatky v celkové výši dva miliony dolarů podle něj byly pro devět členů MOV, mimo jiné pro legendárního ukrajinského tyčkaře Sergeje Bubku a ruského plavce Alexandera Popova. Oba obvinění odmítli a budou se bránit právní cestou.

Více souvisejících

Olympijské hry 2016 stolní tenis Rio de Janeiro

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 30 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy