Skokany do vody vyděsila v Riu zelená voda v bazénu

Rio de Janeiro - Diváky během dnešního programu olympijských soutěží skokanů do vody v Riu de Janeiro nezaujaly jen výkony sportovkyň, ale také nezvykle zelená barva vody v bazénu. Bronzový Brit z pondělní soutěže synchro z desetimetrové věže Thomas Daley se na twitteru podivil, jak moc se barva vody liší od té ve vedlejším bazénu na vodní pólo. Podle organizátorů není voda nebezpečná.

Voda v bazénu pro skokany během dnešního ženského synchra z deseti metrů kontrastovala nejen s vedlejším bazénem, ale i s odstínem, který měla o den dříve. "Ehm, co se stalo?" napsal na twitteru Daley. Organizátoři her uvedli, že podle testů nepředstavuje zelená voda žádné zdravotní riziko, příčinu změny barvy nadále zjišťují.

"Nevíme, co se přesně stalo. Kdyby byla voda žlutá a zelená, byla by to asi vlastenecká záležitost," vtipkoval mluvčí organizačního výboru Mario Andrada s odkazem na barvy brazilské vlajky. "Provedli jsme testy, které děláme každý den, a výsledky byly stejné jako v době, kdy byla voda modrá," dodal.

Barva vody není jen estetickou záležitostí, její odstín byl postupně čím dál tím víc tmavý, takže sportovkyně neviděly dno bazénu. "Vizuální vjemy jsou během skoků velice důležité, skokani jsou zvyklí vidět vodu určitým způsobem," řekl šéf kanadského týmu Mitch Geller. Podle něj se možná na vodě podepsalo horké a slunečné počasí.

Kvalita vody se v souvislosti s hrami v Riu už řešila, ale ne v bazénech. Hovořilo se především o zátoce Guanabara, určené pro soutěže jachtařů, veslařů či dálkových plavců. Studie tam odhalily množství nebezpečných virů i bakterií, včetně některých odolných vůči všem známým antibiotikům.

Související

Box (ilustrační foto)

Některé boxerské zápasy na olympiádě v Riu byly zmanipulované, tvrdí McLaren

Vyšetřovatel Richard McLaren se ve čtvrtek nechal slyšet, že některé boxerské zápasy na Letních olympijských hrách v Riu de Janeiro před pěti lety byly zmanipulované. Tento kanadský vyšetřovatel byl letos v červnu pověřen Mezinárodní boxerskou organizací AIBA, aby možné ovlivňování výsledků boxerských zápasů z roku 2016 prošetřil.
XXXI. letní olympijské hry 2016 v Riu

Olympiáda byla podplacená. Bývalý guvernér přiznal korupci

Bývalý guvernér státu Rio de Janeiro Sérgio Cabral u soudu přiznal, že si kupoval hlasy členů Mezinárodního olympijského výboru před volbou dějiště her v roce 2016. Úplatky v celkové výši dva miliony dolarů podle něj byly pro devět členů MOV, mimo jiné pro legendárního ukrajinského tyčkaře Sergeje Bubku a ruského plavce Alexandera Popova. Oba obvinění odmítli a budou se bránit právní cestou.

Více souvisejících

Olympijské hry 2016 olympiáda skoky do vody

Aktuálně se děje

před 20 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 5 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Vrtulník s Raísím našel turecký dron. Rusko zapojilo do pátrání desítky specialistů

Zdroj tepla pocházejícího z havarovaného vrtulníku, ve kterém zemřeli prezident Ebráhím Raísí a ministr zahraničních věcí Hosejn Amír Abdollahján, identifikoval turecký dron. Turecká strana jeho lokalitu poskytla íránským úřadům. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy