OH 2016: Deblkanoisté i čtyřkajak v původní sestavě pojedou o medaile

Rio de Janeiro - Český čtyřkajak může po pátečním dni směle myslet na obhajobou londýnského bronzu. Nakonec se jelo v původně zamýšlené sestavě Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba. Hrozilo totiž, že (vzhledem k ne zrovna nejlepšímu zdravotnímu stavu Daniel Havla) česká posádka nastoupí v pozměněné sestavě a ne ta k v té, v které na minulých Hrách v anglické metropoli dojela ke zmiňovanému bronzu. Dopadlo to však dobře a tak nikterak nezměněný čtyřkajak uvidí čeští fanoušci ve finále. O medaile si to pak se soupeři rozdají i deblkanoisté Jaroslav Radoň, Filip Dvořák, kteří postoupili ze semifinále. Jediným českým reprezentantem, kterému se ve své discplíně K1 do finále postoupit nepodařilo, byl kajakář Filip Švád. Do cíle své rozjížďky totiž dopádloval na dvousetmetrové trati až sedmý.

S obavami se vzhlíželo k českému čtyřkajaku, jenž by chtěl v Riu de Janeiro na laguně Rodriga de Freitase obhájit čtyři roky starý bronzový úspěch, neboť nebylo vůbec jisté, zda nastoupí v původně zamýšleném složení, tedy i s Danielem Havlem. Tohoto reprezentanta totiž v posledních dnech trápily střevní potíže, které tak způsobily mimo jiné i nepostup českého deblkajaku, jehož byl Havel také součástí, do finálových bojů. Nyní tak tedy visel nad Havlem otazník, jestli bude vůbec starovat se čtyřkajakem.

Svou rozjížďku ale Češi i s Havlem zvládli výtečně, neboť po celou dobu tohoto závodu byli k vidění na prvním místě. Z počátku čeští reprezentanti měli náskok na druhou argentinskou posádku 2,65 sekundy, postupem času byl však jejich náskok čím dál větší. Dokonce si mohli v závěru této rozjížďky polevit z tempa a nakonec tak projeli cíle s více než třívteřinovým náskokem. "Domluvili jsme se, že vyzkoušíme jet rozjížďku naplno prvních šest set metrů, jestli má cenu jet o finále. Na šestistovce jsem se podívali, vedli jsem asi o loď, tak jsme se usnesli, že pojedeme do cíle dál. Povedl se nám start, ale i když to bylo takhle lehký, tak ve finále do toho budeme muset dát víc," okomentoval českou jízdu v této rozjížďce Josef Dostál, držitel stříbra z těchto Her ze singlkajaku a zároveň jeden ze členů čtyřkajaku.

Zdravotně už je na tom Daniel Havel lépe. "Je to o dvě stě procent lepší. Konečně je všechno tak, jak má být se zdravím," řekl konkrétně. "Důležitá je až sobota. Jsem rád, že se nám povedl postup a taktický boj. Díky tomu, že z nás soupeři mají pár let respekt, tak to zabalili dost rychle," pochvaluje si výkon českého čtyřkajaku v rozjížďce.

Zatímco čtyřkajak se do finále probojoval přímo, deblkanoisté museli po rozjížďce absolvovat i semifinále. V rozjížďce totiž skončili Jaroslav Radoň a Filip Dvořák na čtvrtém místě. V následném semifinále si pak celkem snadno v pohodovém tempu dojeli pro postup do finále, bylo to o to jedonodušší, že v semifinále byly celkem čtyři posádky, přičemž jedna z nich byla z Mosambiku. Ta nestačila výkonnostně na své soupeře a skončila tak jasně poslední, tedy na jediném nepostupovém místě.

Související

Box (ilustrační foto)

Některé boxerské zápasy na olympiádě v Riu byly zmanipulované, tvrdí McLaren

Vyšetřovatel Richard McLaren se ve čtvrtek nechal slyšet, že některé boxerské zápasy na Letních olympijských hrách v Riu de Janeiro před pěti lety byly zmanipulované. Tento kanadský vyšetřovatel byl letos v červnu pověřen Mezinárodní boxerskou organizací AIBA, aby možné ovlivňování výsledků boxerských zápasů z roku 2016 prošetřil.
XXXI. letní olympijské hry 2016 v Riu

Olympiáda byla podplacená. Bývalý guvernér přiznal korupci

Bývalý guvernér státu Rio de Janeiro Sérgio Cabral u soudu přiznal, že si kupoval hlasy členů Mezinárodního olympijského výboru před volbou dějiště her v roce 2016. Úplatky v celkové výši dva miliony dolarů podle něj byly pro devět členů MOV, mimo jiné pro legendárního ukrajinského tyčkaře Sergeje Bubku a ruského plavce Alexandera Popova. Oba obvinění odmítli a budou se bránit právní cestou.

Více souvisejících

Olympijské hry 2016

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Polsko zadrželo ruského zběha. Utíkal přímo z fronty na Ukrajině

Polská pohraniční stráž zadržela jednačtyřicetiletého ruského vojáka, který se do země pokusil nelegálně vstoupit z Běloruska. Úřady se domnívají, že zběhl z armády přímo z frontové linie. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy