OH 2016: Celkem deset medailí pro Česko! Stříbro získal biker Kulhavý

Rio de Janeiro - V rámci posledního dne letošních Letních olympijských her v brazilském Riu de Janeiro získala Česká republika svou poslední, celkem desátou medaili. Postaral se o ni horský cyklista Jaroslav Kulhavý, jemuž se sice nepodařilo obhajit čtyři roky staré zlato z Londýna, ale získal stříbro. Oproti posledním Hrám nestačil na Švýcara Nina Schurtera. Bronz pak získal Carols Coloma, který tak zařídil pro Špěnělsko jedinou medaili z cyklistických závodů pod pěti ruhy v Riu.

Závodu se zúčastnil i jinak silničář Peter Sagan, jenž ovšem v minulosti na horských kolech taktéž závodil, nyní se k této disciplíně pod pšti kruhy po delší době vrátil. Začátek mu sice vyšel, když se po výtečném startu pohyboval v popředí startovního pole. Postupem času už se mu ale přestávalo dařit a mimo to u něj navíc nastal defekt předního kola a protože se v době vzniku tohoto technického problému nacházelo depo daleko, bylo tak jasné, že na solidní umístění může slovenský reprezentant zapomenout. Nakonec ani tento závod nedokončil.

A zatímco Sagan mohl mluvit o úspěšném startu, olympijský šampion z Londýna Jaroslav Kulhavý to měl přesně naopak. Zanedlouho se ale dostal do popředí a p většinu závodu byl k vidění na čele závodu ve dvojici s jeho největším soupeřem, se kterým o prvneství pod pěti kruhy bojoval i před čtyřmi lety, Švýcarem NInem Schurterem. Dlouhou dobu se pouze mezi sebou střídali ve vedení a udávali tak tempo závodu. Za nimi se nacházela španělsko-francouzská dvojice Carlos Coloma, Maxim Marotte, u které bylo jasné, že tady půjde spíše o bronzovou medaili. Co se týče zbývajících dvou českých reprezentantů Ondřeje Cinka a Jana Škarnitzla, tak ti postupně ztráceli (i dyž ze začátku to vypadalo nadějně i pro Cinka, jenž atakoval první desítku). Na Rio pak nebude v nejlepším vzpomínat ani dvojnásobný olympijský vítěz Julien Absolon.

V čele závodu pak přišla změna až v šestém předposledním okruhu. Právě na jeho začátku se rozhodl švýcarský reprezentant Schurter k nástupu a odjel tak Kulhavému, na nějž si dokázal nakonec vytvořit náskok 45 vteřin. Švýcar si tak celkem s přehledem dojel pro zlatou medaili, za ním pak dojel Kulhavý, který tak pro Česko vybojoval desátý cenný kov z těchto Her. Z bronzu se nakonec radoval Španěl Carlos Coloma.

Související

Box (ilustrační foto)

Některé boxerské zápasy na olympiádě v Riu byly zmanipulované, tvrdí McLaren

Vyšetřovatel Richard McLaren se ve čtvrtek nechal slyšet, že některé boxerské zápasy na Letních olympijských hrách v Riu de Janeiro před pěti lety byly zmanipulované. Tento kanadský vyšetřovatel byl letos v červnu pověřen Mezinárodní boxerskou organizací AIBA, aby možné ovlivňování výsledků boxerských zápasů z roku 2016 prošetřil.
XXXI. letní olympijské hry 2016 v Riu

Olympiáda byla podplacená. Bývalý guvernér přiznal korupci

Bývalý guvernér státu Rio de Janeiro Sérgio Cabral u soudu přiznal, že si kupoval hlasy členů Mezinárodního olympijského výboru před volbou dějiště her v roce 2016. Úplatky v celkové výši dva miliony dolarů podle něj byly pro devět členů MOV, mimo jiné pro legendárního ukrajinského tyčkaře Sergeje Bubku a ruského plavce Alexandera Popova. Oba obvinění odmítli a budou se bránit právní cestou.

Více souvisejících

Olympijské hry 2016

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

Extrémní počasí spaluje Asii. Kvůli vedrům umírají desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy