Palát se nakonec na MS nepředstaví. Do Rigy by mohl naopak přicestovat Kämpf

Stejně jako každý rok, tak i tentokrát se hokejový světový šampionát koná v době, kdy v  zámoří vrcholí NHL svým play-off. Proto tak i nyní český realizační tým sleduje, komu v zámoří skončila sezóna a kdo by si ji tak mohl z tamních českých legionářů prodloužit účastí na MS. V posledních hodinách se mluvilo především o Ondřeji Palátovi z New Jersey, jelikož právě jeho tým dohrál. Nakonec ale Palát reprezentovat na MS odmítl. Zraky generálního manažera národního týmu Martina Havláta se stočily na centra Davida Kämpfa, jehož Toronto vypadlo z play-off taktéž v noci na sobotu českého času. 

Ondřej Palát tak tedy v NHL letos nenaváže na roky 2020 a 2021, kdy s Tampou Bay ovládl boje o Stanley Cup. Po sobotě je jasné, že nenaváže ani na rok 2019, jelikož se rozhodl, že oproti tomuto roku nebude tentokrát na MS reprezentovat. Kromě zmiňovaného světového šampionátu v Bratislavě pak Palát oblékal reprezentační dres ještě na olympiádě v Soči 2014 a na Světovém poháru v roce 2016. 

"My jsme se spojili včera a bavili jsme se o tom, jestli by přijel nebo nepřijel. Ondra by moc rád jel, ale byl zraněný během roku, teď ho taky trápilo nějaké menší zranění během play-off a bohužel se k nám nepřipojí," prozradil v sobotu Havlát, jenž má na starosti kontakty se zámořím a pokračoval: "Ondra hrál poslední tři roky finále Stanley Cupu a je to jeden z našich nejvytíženějších a nejlepších hráčů, které v NHL máme. A jestli se dá u někoho pochopit, že tento rok nepřijede, tak u něho. Určitě si zaslouží odpočinek." 

Připomeňme, že Palát se objevil na kluzištích NHL až po 5. lednu letošního roku. Do té doby se od 24. října 2022 potýkal se zraněním třísel, kvůli kterým musel podstoupit operaci. Následně v základní části zaznamenal Palát osm gólů a 15 finálních přihrávek, v play-off pak vstřelil tři góly a na čtyři další přihrál. 

V roce 2020 skončila pro Paláta koronavirová sezóna NHL až v září, kdy se zámořská soutěž dohrávala v Edmontonu a kdy se jeho Tampě Bay podařilo vyhrát Stanley Cup. O téměř rok později, 8. července 2021, dokráčel k jeho obhajobě, v roce 2022 pak vypadl s Coloradem až na konci června. 

Dalším uvažovaným hráčem, který by mohl přijet ze zámoří na MS je David Kämpf, jenž už reprezentoval loni taktéž po vyřazení Toronta z play-off NHL. "Je to podobné, jako to bylo včera po vyřazení New Jersey. Dnes se s ním pokusím spojit a uvidíme, jaká bude situace tam,“ uvedl ke Kämpfovi Havlát. 

Ke Kämpfovi dodejme, že během základní části letošní sezóny NHL vstřelil za Toronto sedm gólů a k tomu přidal 20 asistencí, v play-off pak už zaznamenal jen tři přihrávky. Celkově pak má v NHL 111 bodů (35+76) za dosud odehraných 399 zápasů. 

Na zapsání na soupisku zatím stále čekají Martin Kaut a Daniel Voženílek, ovšem před nedělním duelem s Kazachstánem se bude doplnění týmu ještě řešit. "Je den po zápase (se Slovenskem), další máme až zítra. Určitě o tom budou nějaké debaty, ale bude záležet hlavně na trenérech, jak to dopadne," zakončil Havlát. 

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 
Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

Více souvisejících

hokej Hokej MS

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy