Pelé není v paliativní péči, uvedla rodina slavného hráče. On sám pak podpořil Brazílii

V neděli obletěla svět zpráva o tom, že legendární brazilský fotbalista Pelé už nereaguje na běžnou léčbu rakoviny a že v nemocnici Alberta Einsteina v Sao Paulu podstupuje paliativní péči. Den poté to ale odmítla samotná Pelého rodina, podle které není dvaaosmdesátiletý Brazilec v ohrožení života. Ještě více veřejnost uklidnil sám Pelé oznámením, že bude pondělní osmifinálový duel mezi Brazílií a Jižní Koreou sledovat a svým krajanům fandit z nemocničního lůžka.

Naposledy se dostal do nemocnice v Sao Paulu kvůli infekci dýchacích cest, přičemž zdravotnímu stavu Pelého rozhodně neprospěl ani covid-19, kterým si taktéž prošel. Kromě toho od loňského září dochází na chemoterapie kvůli rakovině tlustého střeva. Jak uvedla jeho rodina, nemocniční prostory opustí Pelé tehdy, až se stoprocentně zbaví zánětu dýchacích cest. "Je nemocný a je starý. Ale nyní je v nemocnici kvůli zánětu plic. Jakmile se bude cítit lépe, vrátí se domů. Rozhodně teď v nemocnici neříká sbohem," nechala se slyšet v rozhovoru pro TV Globo jedna z Pelého dcer Kely Nascimentová.

Její sestra Flavia pak dodala, že co se týče rakoviny, tu Pelé ještě nevyléčil. Odmítla tak prvotní informaci deník Folha o tom, že by snad Pelé už byl na paliativní péči, kam se stěhují pacienti s nevyléčitelnou chorobou v pokročilém nebo terminálním stadiu. "Je dost nefér, když lidé říkají, že je na konci života, v paliativní péči. Není to pravda, věřte nám. Není na jednotce intenzivní péče, je v normálním pokoji. Není v rizikovém stavu, léčí se," uvedl konkrétně Flavia Nascimentová.

Další z příbuzných, konkrétně vnuk Arthur Arantes, zase prozradil, že je Pelé plně při vědomí a že se s ním baví o aktuálním mistrovství světa v Kataru. Uvedl, že Pelému hodně chyběl v předešlých dvou duelech Brazílie zraněný Neymar. Ten se ale vrátil na hřištěvv zápase proti Koreji. "Lidé mi už kondolují, říkají 'odpočívej v pokoji' (za Pelého). Jednou k tomu dojde, ale ne dnes. Uzdraví se, je to jen otázka času. Uvidí, jak Brazílie získá šestý titul," řekl Pelého vnuk.

Na svém instagramovém účtu pak definitivně spekulace o svém zdraví utnul sám Pelé, když se vyjádřil k fotce z mistrovství světa 1958 ze Švédska, kde se stal poprvé mistrem světa s Brazílií, přičemž na tento triumf ještě navázal v letech 1962 a 1970. "Budu zápas sledovat odsud z nemocnice a budu fandit každému z vás. Jsme na této cestě společně, hodně štěstí," napsal Pelé.

Související

Více souvisejících

Pelé (bývalý brazilský fotbalista) MS ve fotbale Katar 2022

Aktuálně se děje

před 22 minutami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy