Pele odešel, král brazilského fotbalu i světová ikona, píše tisk o úmrtí slavného fotbalisty

Řada novin a zpravodajských webů si dnes ráno připomíná slavného brazilského fotbalistu Pelého, který ve zemřel ve čtvrtek ve věku 82 let. Vedle krále brazilského fotbalu odešla také světová ikona sportu, píší dnes noviny o úmrtí trojnásobného mistra světa ve fotbale. 

Podle francouzského deníku Le Monde odešel absolutní monarcha fotbalu a španělský deník El País mluví o Brazilci jako o Cervantesovi kopané. Server BBC News píše, že Pelé dokázal sjednotit Brazílii, kterou v posledních letech rozdělují silné politické spory.

Jako o králi fotbalu a nejlepšímu hráči v historii píší o Pelém brazilské noviny. Server G1 označuje Pelého za "největšího hráče v historii, který dokázal geniálně znovu vynalézt fotbal". Podle stanice CNN Brasil se Pelému podařilo se proslavit po celé planetě v době, kdy "se globalizace zdála možná jen v příbězích o budoucnosti a platy hráčů měly ještě pozemský rozměr". Argentinský list Clarín o Pelém rovněž píše jako o "první hvězdě fotbalu". "Ponecháme-li stranou tradiční rivalitu mezi Argentinou a Brazílie, tak nikdo nemůže být pochyby, že Pelé byl jedním z největších fotbalistů v dějinách a v očích mnohých lidí překonal i Diega Maradonu či Lionela Messiho," píše argentinský sportovní deník Olé.

Podle francouzského sportovního deníku L´Equipe Pelé zanechal v dějinách fotbalu "nesmazatelnou stopu". "Za smutkem se skrývá radost, že jsme ho, třeba na starých snímcích, mohli viděli hrát, tancovat, a dát jiný smysl nejuniverzálnější hře na planetě," píše deník . "Byl absolutním monarchou kulatého míče," napsal deník Le Monde, který připomíná i mnohé události z Pelého života mimo fotbalové hřiště a kritiky, kterým fotbalista čelil za příliš velkou náklonnost k vládnoucím politikům či nevýraznou kritiku rasismu v Brazílii.

Podle serveru BBC News však Pelé dokázal Brazílii, která je čím dál silněji rozdělená politickými spory, sjednotit. "V zemi, kde stále dominují rasismus a třídní diskriminace, byl Pelé, černošský fotbalista z chudinských poměrů, neuvěřitelným příběhem úspěchu," píše server. "Vždy zdůrazňoval schopnost fotbalu spojit národ a poskytnou příležitost i těm nejchudším Brazilcům," dodává BBC News.

Španělský deník El País označuje Pelého za Miguela de Cervantese, známého španělského romanopisce, který "vynalezl novou myšlenku příběhu na posvátných hřištích fotbalu". Barcelonský deník La Vanguardia považuje Brazilce za "poslední legendu fotbalu". "Žádný jiný sportovec neměl tolik diváků a jeho obličej patří i po mnoha letech po ukončení kariéry mezi nejznámější na světě," dodává italský deník La Stampa.

"Král jako on už nikdy nebude," míní zase německý magazín Spiegel, podle něhož byl Pelé už v 17 letech legendou. Připomíná i přípravný zápas Pelého týmu Santos v Nigérii v roce 1967, kvůli němuž byla přerušena občanská válka v této zemi. "Pozastavit válku jen vlastní přítomností; více se toho pravděpodobně v životě dosáhnout nedá," tvrdí Spiegel.

Stejně jako mnoho dalších novin po celém světě si dnes brazilského fotbalistu na titulní straně připomíná i britský The Guardian, konkrétně velkou černobílou fotografií, na níž slavícího Pelého nesou na ramenou spoluhráči po vítězství na mistrovství světa v roce 1970. Další britské listy - The Times a The Sun - mají na titulní straně pro změnu barevnou fotografii zachycující stejné okamžiky. Jednoduchý titulek v kombinaci se stejným snímkem pak zvolil list Daily Mail. "Ten nejlepší," stojí na něm.

Pelé bude pohřben na nejvyšším hřbitově na světě

Místo posledního odpočinku Pelého se stejně jako rekordy tohoto legendárního brazilského fotbalisty dostalo do Guinessovy knihy rekordů. Jediný trojnásobný mistr světa fotbalové historie bude v úterý pohřben v Santosu v devátém patře vertikálního hřbitova Memorial Necrópole Ecumenica, oficiálně nejvyššího hřbitova na světě. Pelé zemřel ve čtvrtek ve věku 82 let.

Slavný fotbalista koupil hrobku na unikátním hřbitově už před devatenácti lety. "Je to místo, z něhož vyzařuje duchovní klid a mír a kde se nikdo necítí deprimován," uvedl tehdy podle agentury SID. Deváté patro má být odkaz na číslo, s nímž hrál Pelého otec, také profesionální fotbalista.

Z Pelého krypty je symbolicky výhled na Estádio Urbano Caldeira, stadion klubu FC Santos. Jeho dres fenomenální kanonýr oblékal v letech 1956 a 1974 a vstřelil v něm většinu ze svých 1281 gólů.

Na stadionu přezdívaném Vila Belmiro bude také v pondělí na 24 hodin ve středovém kruhu vystavena rakev s Pelého ostatky, aby svému idolu mohli projevit poslední poctu fanoušci. V úterý v 10:00 místního času se pak vydá pohřební procesí na cestu městem, během níž bude míjet i dům, v němž žije Pelého stoletá matka Celeste. Podle posledních zpráv brazilských médií je dlouhodobě upoutána na lůžko a není při smyslech. Samotný pohřeb se pak uskuteční pouze v rodinném kruhu.

Související

Pelé (bývalý brazilský fotbalista)

Pelé zůstává v péči lékařů. Ti vyvrací mýty o jeho zdravotním stavu

Do éteru se opět mezi fotbalové fanoušky po celém světě dostala opět zpráva o prudce zhoršeném stavu brazilské fotbalové legendy Pelého. Ten totiž už od konce listopadu leží v nemocnici Alberta Einsteina v Sao Paulu, přičemž od loňského září bojuje s rakovinou tlustého střeva. Ta, že se nejenom zhoršuje, nově totiž lékaři u dvaaosmdesátiletého Pelého diagnostikovali srdeční a ledvinovou dysfunkci.

Více souvisejících

Pelé (bývalý brazilský fotbalista) Brazílie Fotbal

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 30 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy