Po Finech se před domácím publikem nedařilo ani Lotyšům. Švédové udolali Němce

Hokejisté Lotyšska, spolupořadatelské země letošního světového šampionátu, navázali na Finy z odpoledního zápasu a ani pobaltský celek před domácím publikem na úvod turnaje neuspěl. Proti němu stál jeden z největších favoritů turnaje Kanada, která tentokrát nedopustila žádné překvapení, jak tomu bylo ve vzájemném zápase před dvěma lety. Po pěti minutách hry vyhnala z lotyšské branky gólmana Punnenovse, Lotyši se pak do zápasu vůbec nedostali, a byli to naopak Kanaďané, kteří hru bez problémů kontrolovali a vyhráli tak jasně 6:0.

Pouhý jeden gól byl naopak viděn v utkání skupiny A mezi Švédskem a Německem, které mnoho atraktivity nepobralo. Na začátku třetí třetiny se trefil Oscar Lindberg. 

Že bude duel mezi Lotyšskem a Kanadou jasnou záležitostí, to bylo jasné už po pěti minutách hry. Nejdříve se trefil za „javorové listy“ po 52 vteřinách od úvodního vhazování Crouse, na 2:0 pak zvýšil Laughton. 

Pobaltskému soupeři tak nezbývalo nic jiného, než zavelet k impulsu. Došlo ke změně gólmana. Jenže ani tento krok nevylepšil lotyšskou hru, navíc náhradní brankář Šilovs dostal kuriózní gól z rohu kluziště po nahození Blaise, to už bylo na ukazateli skóre 4:0. Hlavní postavou kanadského úspěchu v tomto zápase však byl MacKenzie Weegar, jenž se postaral o třetí gól, na další dvě branky pak přihrál. O poslední dvě kanadské přesné trefy se postarali Veleno a McBain. 

Zkorigovat výsledek se pak nepodařilo Andrisi Džerinšovi, který po přihrávce Robertse Bukartse zamířil pouze do břevna. 

Nudu v Tampere rozhodla jediná trefa na začátku třetí třetiny 

Zatímco fanoušci v Rize si večer přišli na šest branek, v Tampere se dlouho čekalo alespoň na jednu jedinou v zápase mezi Švédskem a Německem. Většina zápasu opravdu příliš ke koukání nebyla, o první třetině se dá říct, že v ní byli střelecky lepší Němci, kteří ale nedokázali ani využít přesilovku. 

Prostřední část už byla naopak lepší z pohledu Švédů, jenže ani jejich osm posil z NHL nepřispělo takovou měrou, jak by si Seveřané představovali. Z letargie, do které se tak mohli klidně oba gólmani dostat, dostal německého muže s  maskou Niederberga Libndberg. Ten ve 25. minutě z otočky v předbrankovém prostoru trefil tyčku. Následně proti Niederbergovi neuspěli ani Petersson, ani Raymond. 

A tak kýžený gólový úspěch v zápase přišel až v úvodu třetí třetiny, kdy Švédové hráli přesilovku. Až jednu vteřinu před jejím vypršením ji dokázal využít po přihrávce zpoza branky inberg, jehož střelu ještě tečoval Berggren. I když se pak naši západní sousedé snažili dostat se do vyšších otáček, přičemž ve 49. minutě byl blízko k vyrovnání Wagner, stejně tak jako následně Peterka, skóre už se nezměnilo. A nepomohla k tomu Němcům ani závěrečná hra bez brankáře.  

Mistrovství světa v ledním hokeji 2023 (12.5.2023): 

Skupina A (Tampere) 

Švédsko - Německo 1:0 (0:0, 0:0, 1:0) 

Branka a nahrávky: 42. O. Lindberg (Berggren, A. Petersson). Rozhodčí: Kaukokari (Fin.), Štolc - Cattaneo (oba Švýc.), Wyonzek (Kan.). Vyloučení: 4:3. Využití: 1:0. Diváci: 9179 

Švédsko: L. Johansson - Sandin, Tömmernes, Pudas, A. Lindholm, L. Bengtsson, Nemeth - A. Nylander, Raymond, Carlsson - Berggren, A. Petersson, P. Lindholm - Grundström, Silfverberg, O. Lindberg - J. de la Rose, Sörensen, Everberg. Trenér: Hallam 

Německo: Niederberger - M. Müller, Seider, J. Müller, Wissmann, Hüttl, Wagner, Szuber - Tiffels, Kahun, Peterka - Sturm, Ehl, Soramies - Noebels, Fischbuch, Kastner - Schütz, Tuomie, Stachowiak. Trenér: Kreis 

Skupina B (Riga) 

Lotyšsko – Kanada 0:6 (0:2, 0:2, 0:2) 

Branky a nahrávky: 1. Crouse (Glass, Krebs), 5. Laughton (Weegar, Middleton), 29. Weegar (Quinn, Toffoli), 36. Blais (Krebs, Hunt), 54. Veleno (Weegar), 56. McBain (Carcone, Fantilli). Rozhodčí: Hribik (ČR), Heikkinen (Fin.) - Hofer (Něm.), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 4:2. Využití: 0:1. Diváci: 9260 

Lotyšsko: Punnenovs (5. Šilovs) - Balinskis, Zile, Mamčics, Jaks, Čukste, Freibergs, Cibulskis - Daugavinš, Abols, Andersons - Roberts Bukarts, Indrašis, Batna - Balcers, Ločmelis, Keninš - Rihards Bukarts, Džerinš, Dzierkals - od 41. navíc Smirnovs. Trenér: Vitolinš

Kanada: Montembeault - Weegar, Middleton, Barron, Bear, Joseph, Myers, Hunt - Blais, Veleno, Lucic - Carcone, McBain, Fantilli - Quinn, Laughton, Toffoli - Crouse, Glass, Krebs - Neighbours. Trenér: Tourigny 

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 
Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

Více souvisejících

hokej Hokej MS

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 8 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy