French Open: Velké trápení Petry Kvitové! Na Roland Garros měla štěstí

Paříž - Petra Kvitová vybojovala na tenisovém Roland Garros postup do 2. kola. Světová čtyřka se trápila skoro dvě a půl hodiny s Marinou Erakovicovou z Nového Zélandu a vyhrála až ve třech setech 6:4, 3:6 a 6:4.

"Bylo to velice těsné a byl to náročný zápas, ale to jsem věděla, protože začátky turnajů jsou pro mě vždy těžké. Naštěstí to dobře dopadlo," uvedla Kvitová na kurtu. V utkání si prohrála šestkrát servis, udělala 47 nevynucených chyb a dokonce získala méně míčů než soupeřka, ale výhru nakonec vydřela.

V prvním setu Kvitová otočila z 2:4 na 6:4. Ve druhém příliš chybovala, ale ve třetí sadě šla vždy první do brejku. Dvakrát o něj přišla, ale potřetí už ne.

"Bylo tam hodně nervů a důležité je dobře zrelaxovat," řekla vítězka letošních turnajů v Sydney a Madridu na otázku, co bude dělat ve středu o volném dnu. Do dalšího zápasu, v kterém narazí na Španělku Silvii Solerovou nebo na domácí Pauline Parmentierovou, se chce zlepšit. "Myslím, že musím ve všem," uvedla Kvitová.

Při své premiéře v Paříži uspěla Tereza Smitková, která porazila Američanku Taylor Townsendovou za hodinu a 12 minut 6:3, 6:4.

Smitková, jež grandslamovou kariéru zahájila vloni ve Wimbledonu překvapivou účastí v osmifinále, uhrála alespoň jedno kolo i na lednovém Australian Open. Jen na US Open vloni vypadla hned po prvním zápase.

Proti o rok mladší Townsendové, která v Paříži obhajovala loňské třetí kolo, zvládla duel s přehledem a oplatila Američance prohru z předchozího vzájemného duelu v loňském roce. Ve druhém setu sice za stavu 4:1 ztratila podání, další šanci už ale soupeřce nenabídla. "Musím říct, že jsem to měla pod kontrolou. Čekala jsem to horší, ale moc jsem se tím nestresovala a zvládla jsem to," řekla Smitková.

Související

Lucie Havlíčková

Turnaj juniorek na Roland Garros ovládla sedmnáctiletá Lucie Havlíčková

Veliký úspěch si na letošním ročníku French Open připsala teprve sedmnáctiletá česká tenistka Lucie Havlíčková. Zatímco ženám-seniorkám se letos na pařížské antuce příliš nedařilo a nikam daleko nepostoupily, to českým juniorkám se dařilo náramně. Vše to pak vyvrcholilo sobotním finále, ve kterém zmiňovaná Havlíčková vyhrála dvakrát 6:3 nad Argentinkou Solanou Sierraovou a navázala tak na loňský pařížský triumf Lindy Noskové.
Tenis, ilustrační fotografie

French Open bude letos bez Vondroušové. Do Paříže jí nepustí zranění

Český tenis bude mít v nadcházejícím grandslamu v Paříži o další zástupkyni méně. Nba French Open se totiž nepředstaví finalistka tohoto turnaje z roku 2019 Markéta Vondroušová, kterou trápí nadále zranění, kvůli kterému se naposledy na kurtu objevila před třemi týdny. Pro dvaadvacetiletou reprezentantku tak tedy předčasně končí letošní antuokovbá sezóna.

Více souvisejících

French Open Petra Kvitová

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj přirovnal Putina k Hitlerovi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek odmítl podmínky ruského prezidenta Vladimira Putina pro okamžité příměří a zahájení jednání o ukončení války na Ukrajině. Tyto podmínky označil za ultimáta a přirovnal Putinovy návrhy k politice nacistického vůdce Adolfa Hitlera, uvedl server Ukrajinska pravda.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Návštěva Jense Stoltenberga u Zelenského v Kyjevě (29. dubna 2024).

Stoltenberg se vysmál Putinovu návrhu na mír. Podle Kyjeva je absurdní

Ukrajina označila podmínky pro ukončení války, které v pátek představil ruský prezident Vladimir Putin, za absurdní. Podle Ukrajiny se Putin snaží zavádět mezinárodní společenství a oslabovat skutečné diplomatické úsilí zaměřené na dosažení míru, uvedl server Ukrajinska pravda.

před 5 hodinami

EU

Kormidlo zelené politiky EU se neotočí, míní expertka. Nové složení EP ale zřejmě způsobí složitější schvalovací proces

Volby do Evropského parlamentu zasadily nepříjemnou ránu frakci Zelených. Ti oproti volbám z roku 2019 ztratili 18 křesel, letos dosáhli pouze na zisk celkových 7,4 % a 53 mandátů. Expertka na politiku Evropské unie Veronika Velička Zapletalová z Masarykovy univerzity v Brně pro EuroZprávy.cz ale vysvětlila, že ústředním bodem ve schvalovacím procesu je koalice Evropské lidové strany (EPP) a Socialistů a demokratů (S&D)., „Pro Evropskou unii je po technické stránce reálné být do roku 2050 neutrální,“ uvedla. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Robert Šlachta

Přísaha a Motoristé jednají o budoucí spolupráci. Proč bořit něco, co funguje, ptá se Šlachta v rozhovoru pro EZ

Koalice Přísahy a Motoristé ve volbách do Evropského parlamentu získala dva mandáty. EuroZprávy.cz v této souvislosti oslovily předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu. Odmítl, že by jeho hnutí upozadilo svůj program kvůli spolupráci s Motoristy sobě. „Nikola Bartůšek a Filip Turek spolu skvěle fungují jako tým. Nikola jako odbornice na migraci a Filip jako odborník na Green Deal a průmysl. A to jsou dvě základní témata, o které dalších pět let v Evropě půjde,“ říká. 

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Soukup přišel o TV Barrandov. Valná hromada ho odvolala z představenstva

Podnikatel Jan Čermák nahradil Jaromíra Soukupa v jednočlenném představenstvu společnosti Barrandov Televizní Studio, jak rozhodla před měsícem valná hromada firmy. Tato změna byla dnes oficiálně zapsána ve Sbírce listin. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy