Australian Open: Překvapení! Končí Nadal i Venus Williamsová. Dál jdou Štěpánek s Rosolem i Karolína Plíšková

Melbourne - Stejně tak, jak se to povedlo o prvním hracím dnu Kristýně Plíškové, se nyní raduje z postupu do druhého kola její úspěšnější setra Karolína. Ta se v rámci 1. kola utkala s australskou tenistkou Kimberly Birrellovou. Dokázala ji porazit ve dvou setech 6:4 a 6:4. Dál jdou i další české tenistky. Například Barbora Strýcová, která se střetla s Francouzkou Caroline Garciaovou, jíž nakonec porazila 6:2 a 6:4. Raduje se i Denisa Allertová, ta pro změnu vyřadila po třech setech Bethanii Mattekovou-Sandsovou a to konkrétně výsledkem 6:4, 6:7 a 6:3. V mužské části turnaje se na konci svého duelu radoval Radek Štěpánek, který Japonce Tacuma Ita porazil 6:4, 6:3, 6:7 a 6:2. Vítězství si na své konto připsal i Lukáš Rosol, proti němuž se postavil taktéž hráč pocházející z Japonska, konkrétně jde o Tara Daniela. Toho český hráč porazil v pětisetovém zápase 7:6, 7:5, 5:7, 6:7 a 6:1. Překvapením v úterý bylo to, že skončila některá veliká jména světového tenisu. Španěl Rafael Nadal nestačil ve svém souboji na krajana Verdasca, který svého slavnějšího kolegu trápil v pěti setech a nakonec na něj vyzrál a porazil ho výsledkem 7:6, 4:6, 3:6, 7:6 a 6:2. V ženské části tohoto turnaje je už venku Venus Williamsová. Té se vůbec vstup do turnaje nevydařil a nakonec nestačiila na Britku Johannu Kontaovou, se kterou prohrála 4:6 a 2:6.

Karolína Plíšková rozhodně chtěla napodobit úspěch své sestry Kristýny, která v pondělí nečekaně vyřadila hned v 1. kole australskou tenisovou hvězdu Samanthu Stosurovou. Zvlášť pikantní bylo, že právě i Karolína Plíšková měla jako první za soupeřku taktéž Australanku, tentokrát se však jednalo o teprve sedmnáctiletou Kimberly Birrellovou. Pro ni to byl vůbec první start na nějakém z grandslamových turnajů. Připomeňme, že se na tento turnaj dostala tato Australanka díky divoké kartě a rozhodně svým výkon (i když nakonec prohrála) australské diváky nezklamala.

Samotný duel pro ni nezačal zrovna nejlépe, neboť jí hned v úvodu sebrala Karolína Plíšková díky čisté hře podání, ovšem během osmého gamu první sady i Plíšková přišla o svůj servis a díky tomu tak hráčka, která se aktuálně nachází až na 296. místě žebříčku WTA, srovnala stav první sady na 4:4. Jenže to bylo, co se týče dramatičnosti tohoto duelu, všechno. Dvanáctá hráčka v tom samém žebříčku Karolína Plíšková to totiž dotáhla na vítězství v této sadě v poměru 6:4. Na rozdíl od prvního setu, ten druhý začal pro Australanku lépe, když nad Češkou dokonce vedla 2:0, pak už si ale body na své konto připisovala jen a pouze rodačka z Loun. Ve třetí hře této sady si Plíšková vytvořila hned tři brejkboly, při čemž právě ten třetí dokázala proměnit. Když za stavu 2:2 již podruhé v této sadě ztratila Birrellová své podání, bylo už v podstatě jasné, jak tento duel dopadne. Po 81 minutách se tak Karolína Plíšková mohla v klidu radovat z postupu do 2. kola a to poté co Birrellovou porazila 6:4 a 6:2. Další soupeřkou české hráčky bude Němka Julia Görgesová, která do dalšího kola prošla přes Rumunku Andreeou Mituovou, se kterou si poradila 6:3 a 6:4.

Dál v soutěži nebude pokračovat mimo jiné ani Francouzka Caroline Garciaová, se kterou se pro změnu střetla v rámci 1. kola Barbora Strýcová. Té se podařilo tuto francouzskou reprezentantku porazit potřetí v řadě. Češka v tomto duelu neztratila ani jednou své podání, naopak soupeřka ztratila hned tři své servisy, což dokumentuje, jak výtečně si vedla v tomto zápase Strýcová. Pro Češku hovořila i statistika nevynucených chyb. Zatímco rodačka z Plzně jich udělala pouze 15, Francouza jich nadělala ještě o 15 víc. V dalším kole, ve kterém se utká s 349. hráčkou světového žebříčku Američankou Vaniou Kingovou, se pokusí o vyrovnání svého maxima z let 2011 a 2015, kdy se v Melbourne dostala nejdál do 3. kola.

Ve 2. kole se v Melbourne představí i Denisa Allertová. Ta se utkala s Mattekovou-Sandersovou a utkání bylo nakonec třísetové. Při tom duel mohl skončit o dost dříve, ovšem za stavu 6:4 a 6:4, kdy Češka podávala na vítězství, přišla nakonec o své podání a celý set si tak vzala na svou stranu Francouzka a to až v tie-breaku. Třetí sadu pak ale Češka vyhrála 6:3. Ve 3. kole se mohla utkat Allertová s krajankou Petrou Cetkovskou, jenže ta ve svém zápase nestačila na Sabinu Lisickou z Německa. S tou Cetkovská totiž prohrála dvakrát 6:4. Komu se z českých hráček nepodařilo probojovat se do 2. kola, tak to můžeme mluvit o Siniakové, která pro změnu nestačila na Švýcarku okupující 11. příčku světového žebříčku Bascinszká. Ta nakonec vyhrála 6:3 a 7:5.

Štěpánek s Rosolem jdou dál, s turnajem se loučí hvězdy Nadal a Venus Williamsová

Druhého kola se zúčastní, pokud se podíváme na pavouk mužské části tohoto turnaje, i Radek Štěpánek společně s Lukášem Rosolem. Zatímco první jmenovaný, jenž se musel do hlavní části tohoto grandslamu probojovat z kvalifikace, se utkal s Japoncem Item, se kterým nakonec vyhrál 6:4, 6:4, 6:7 a 6:2, soupeřem Lukáše Rosola byl na úvod turnaje taktéž Japonec, ovšem byl jím Daniel. Tento duel nabídl všech pět setů, při čemž na konci všeho byl úspěšnější Čech. Konkrétně ho vyhrál výsledkem 7:6, 7:5, 5:7, 6:7 a 6:1. Štěpánek narazí v dalším kole na Wawrinku, Rosol zase na Američana Socka.

Pokud se podíváme na výsledky dalších zápasů, tak nás zaujmou nejvíce duely, kde se udála nečekaná překvapení. O jedno z nich se postaral Španěl Rafael Nadal, jenž dostal v 1. kole za soupeře svého krajana Fernanda Verdasca. V zápase trvající čtyři hodiny a 41 minut slavnější Španěl dokonce vedl a to 2:1 na sety, pak ale přišly chvíle Verdasca, který v páté sadě sice prohrával 0:2, pak ale nedovolil Nadalovi ani jeden gam a i když nadělal 91 nevynucených chyb, mohl se Verdasco nakonec radovat z cenného skalpu, když zvítězil nad Nadalem 7:6, 4:6, 3:6, 7:6 a 6:2.

Pětinásobná wimbledonská vítězka Venus Williamsová se pak postarala o to druhé překvapení tohoto turnaje. Díky několika chybám z její strany, které dokumentovaly to, že se Američance skutečně vůbec nedařilo, nakonec podlehla Britce Kontaové 4:6 a 2:6. Kromě Venus Williamsové se nedařilo ani dalšímu celkem zvučnému jménu a to Rumunce Simoně Halepové. Ta totiž prohrála s Číňankou Čang Šuaj 6:4 a 6:3.

Výsledky českých tenistů v 1. kole Australian Open 2016 (19.1.2016):

Muži (dvouhra):

Štěpánek (ČR) - Ito (Jap.) 6:4, 6:3, 6:7 (5:7), 6:2Rosol (ČR) - Daniel (Jap.) 7:6 (7:2), 7:5, 5:7, 6:7 (5:7), 6:1

Ženy (dvouhra):

Kar. Plíšková (9-ČR) - Birrellová (Austr.) 6:4, 6:4Bacsinszká (11-Švýc.) - Siniaková (ČR) 6:3, 7:5Lisická (30-Něm.) - Cetkovská (ČR) 6:4, 6:4Strýcová (ČR) - Garciaová (32-Fr.) 6:2, 6:4Allertová (ČR) - Matteková-Sandsová (USA) 6:4, 6:7 (5:7), 6:3

Ostatní výsledky 1. kola Australian Open 2016:

Muži:

Verdasco (Šp.) - Nadal (5-Šp.) 7:6 (8:6), 4:6, 3:6, 7:6 (7:4), 6:2

Ženy:

Čang Šuaj (Čína) - Halepová (2-Rum.) 6:4, 6:3Kontaová (Brit.) - V. Williamsová (8-USA) 6:4, 6:2

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.
Novak Djoković

Djokovič vyrovnal Nadala v počtu grandslamových titulů. Zanechal však po sobě pachuť

Mužský turnaj ve dvouhře v australském Melbourne v rámci Australian Open ovládl srbský tenista Novak Djokovič, jehož finálovým soupeřem byl v neděli Řek Stefanos Tsisipas, přemožitel Jiřího Lehečky ze čtvrtfinále. Řeckého tenistu porazil 6:3, 7:6 a 7:6 a mohl se tak radovat ze svého rekordního jubilejního desátého vítězství v Melbourne, díky čemuž se tak stal opět světovým hráčem číslo jedna. Na prvním grandslamovém turnaji však Djokovič nezanechal nejen dojem ze svého bezesporu dobrého tenisu, ale i pachuť z toho, že jeho okolí nikterak neskrývalo svou přilnavost k Rusku.

Více souvisejících

Australian Open Rafael Nadal tenis

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy