Australian Open: Skvěle. Tomáš Berdych se představí ve čtvrtfinále a čeká ho Federer! Ten si poradil s Goffinem

Melbourne - Český tenista Tomáš Berdych dále pokračuje v úspěšném tažení prvním letošním grandslamem Australian Open. V sobotu totiž zvítězil v osmifinále nad španělským hráčem Bautistem. Duel nabídl publiku v australském Melbourne pět setů a konečný výsledek byl tedy následující: 4:6, 6:4, 6:3, 1:6 a 6:3. Ve čtvrtfinále se tak Berdych utká se švýcarskou hvězdou Rogerem Federerem, jenž si ve svém sobotním duelu poradil s Belgičanem Goffinem. Dalšími čtvrtfinalisty jsou pak Japonec Kei Nišikori, který vyřadil Jo-Wilfrieda Tsongu, a také Novak Djokovič, jenž i přes sto nevynucených chyb, kterých se během duelu s Francouzem Gillesem Simonem dopustil, svého soka nakonec porazil. Čtvrtfinálová fáze nabídne velmi zajímavý duel ženská část turnaje, jelikož se v ní spolu střetnou dvě hvězdy Maria Šarapovová a Serena Williamsová.

Z počátku duelu s Bautistou se Tomáši Berdychovi nedařilo úplně podle jeho představ, několikrát se během prvního setu dohadoval s rozhodčím, nakonec úvodní sadu prohrál poměrem 4:6. Ani druhý set nezačal pro rodáka z Valašského Meziříčí nejlépe, až při svém podání za stavu 0:40 se vzpamatoval a začal hrát svůj tradiční tenis, od té doby se už lépe koncentroval na utkání a i díky tomu tak vyhrál jak druhý, tak i třetí sadu. Co českému tenistovi příliš v tomto zápase nešlo, tak to bylo proměnování brejkbolů. Konktétně jich proměnil celkem 4 ovšem z dvacetidvou. Jinak ale zaznamenal 18 es a hned 66 vítězných míčů. Zatímco čtvrtou sadu ještě dokázal Španěl Bautista uhrát na svou stranu, v pátém setu už zase hrál Tomáš Berdych a po proměněném druhém mečbolu se tak v hledišti radovali jak jeho manželka Ester, tak i jeho kolega z Davis Cupu Radek Štěpánek.

"Byla to velká výzva, protože Robert je skvělý hráč, což v posledních měsících potvrdil. Byl to výborný test. Jsem rád, že jsem postoupil," okomentoval tento duel přímo na kurtu Berdych, jenž tak pošesté za sebou postoupil v Melbourne do čtvrtfinále. "Jsem nadšený, užívám si v Melbourne Parku každý zápas."

Berdych se tak ve čtvrtfinále utká s velmi těžkým soupeřem a to Švýcarem Rogerem Federerem. Se sedmnáctinásobným grandslamovým vítězem má český tenista nepříznivou bilanci 6:15, poslední čtyři vzájemné duely skončily Berdychovou prohrou. V Melbourne se spolu střetli v minulosti dvakrát (2008 a 2009) a vždy byl úspěšnější Švýcar. "Je to jeden z nejlepších hráčů a tohle je přesně ta scéna, na které se s ním chci utkat, ale uvidíme, kdo vyhraje. Podívám se na pár míčů," řekl Berdych.

Venku z turnaje je Francouz Tsonga, Djokovič natropil 100 chyb

Roger Federer v osmifinále narazil na Belgičana Davida Goffina, právě tohoto hráče bývalá světová jednička porazila celkem jasně 6:2, 6:1 a 6:4, při čemž Belgičan se během celého zápasu dostal k pouze jedinému brejkbolu a Švýcar nakonectaké jednou svůj servis ztratil. Stalo se tak v šesté hře třetího setu, pak už ale set Švýcar v klidu dohrál a nakonec tak porazil svého soka.

Další osmifinále mezi Srbem Novakem Djokovičem a Francouzem Gillesem Simonem trvalo čtyři a půl hodiny. Pro favorizovaného srbského tenistu to nebyl vůbec jednoduchý zápas, jelikož během tohoto duelu vyrobil celkem 100 nevynucených chyb, ovšem i přesto tak dokázal postoupit do čtvrtfinále, které je mimochodem jeho sedmadvacáté grandslamové, čímž tak vyrovnal rekord americkho tenisty Jimma Connorse. "Udělal jsem mraky chyb, nicméně on bojoval. Hrál výborně. Fyzicky to bylo vyčerpávající a jsem šťastný, že jsem prošel dál," okomentoval osmifinále Djokovič v rozhovoru na kurtu po skončení tohoto duelu, během kterého také uhrál 62 vítězných míčů, což bylo dvakrát více, než u francouzského soupeře.

Srb také kazil především kraťasy, čehož si všimli samozejmě i v hledišti a jeden z fanoušků na něj dokonce během zápasu křičel, ať už se o žádné kraťasy nepokouší. Tenista mu za tato slova poté poděkoval a uznal, že měl pravdu. Esem se dostal Srb k třetímu mečbolu, jenž pak proměnil bekhendovým úderem po lajně a že to bylo velmi vysilující utkání s Gillesem, tak to bylo vidět na Djokovičovi po zápase, který se šel po potřesení rukou se soupeřem ihned vydýchat na lavičku. "S Gillesem jsou to vždycky předlouhé výměny, protože on je v tom snad nejlepší a soupeře nutí hrát míče navíc," řekl Djokovič.

Ten tak narazí ve čtvrtfinále s Japoncem Nišikorim, jenž z turnaje vyřadil francouzského reprezentanta Jo-Wilfrieda Tsongu výsledkem 6:4, 6:2 a 6:4.

Konečné výsledky Australian Open 2016 (24.1.2016):

Muži (dvouhra) - 4. kolo:

Berdych (6-ČR) - Bautista (24-Šp.) 4:6, 6:4, 6:3, 1:6, 6:3Nišikori (7-Jap.) - Tsonga (9-Fr.) 6:4, 6:2, 6:4Djokovič (1-Srb.) - Simon (14-Fr.) 6:3, 6:7 (1:7), 6:4, 4:6, 6:3Federer (3-Švýc.) - Goffin (15-Belg.) 6:2, 6:1, 6:4

Ženy (dvouhra) - 4. kolo:

S. Williamsová (1 - USA) - Gasparjanová (Rus.) 6:2, 6:1Šarapovová (5-Rus.) - Bencicová (12-Švýc.) 7:5, 7:5

Muži (čtyřhra) - 3. kolo:

Štěpánek, Nestor (ČR/Kan.) - Andújar, Carreňo (Šp.) 5:7, 6:4, 6:4

Ženy (čtyřhra) - 3. kolo:

Hlaváčková, Hradecká (7-ČR) - Medinaová, Parraová (10-Šp.) 6:2, 7:6 (9:7)Grönefeldová, Vandewegheová (12-Něm./USA) - Strýcová, Lučičová-Baroniová (ČR/Chorv.) 7:6 (7:5), 3:6, 6:3

Junioři - muži (dvouhra) - 1. kolo:

Rikl (ČR) - Sumizawa (Jap.) 6:2, 6:4

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.
Novak Djoković

Djokovič vyrovnal Nadala v počtu grandslamových titulů. Zanechal však po sobě pachuť

Mužský turnaj ve dvouhře v australském Melbourne v rámci Australian Open ovládl srbský tenista Novak Djokovič, jehož finálovým soupeřem byl v neděli Řek Stefanos Tsisipas, přemožitel Jiřího Lehečky ze čtvrtfinále. Řeckého tenistu porazil 6:3, 7:6 a 7:6 a mohl se tak radovat ze svého rekordního jubilejního desátého vítězství v Melbourne, díky čemuž se tak stal opět světovým hráčem číslo jedna. Na prvním grandslamovém turnaji však Djokovič nezanechal nejen dojem ze svého bezesporu dobrého tenisu, ale i pachuť z toho, že jeho okolí nikterak neskrývalo svou přilnavost k Rusku.

Více souvisejících

Australian Open Tomáš Berdych tenis

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy