Australian Open: Berdych ve čtvrtfinále na Federera nestačil, Švýcar se utká o finále s Djokovičem. Loučí se Šarapovová

Melbourne - Čtvrtfinálová fáze jak u mužské, tak i ženské části prvního letošního grandslamového turnaje Australian Open, takový byl jeho úterní program. V rámci něho především české fanoušky zajímal duel mezi Tomášem Berdychem a Rogerem Federerem. Duel měl však jasný průběh, když nad rodákem z Valašského Meziříčí vyhrál Švýcar po třech setech 6:7, 2:6 a 4:6. Berdychovi se tak potřetí za sebou neprobojoval do semifinále grandslamového turnaje. Komu se ale podařilo postoupit do semifinálové fáze, tak to Novaku Djokovičovi. Srb celkem hladce porazil Japonce Keie Nišikoriho 6:3, 6:2 a 6:4 a tak nyní narazí právě na Federera. V ženské části turnaji bylo k vidění hodně zajímavé čtvrtfinále mezi Serenou Williamsovou a Marií Šarapovovou. Jednalo se o reprízu loňského finále a úspěšnější v ní byla Američanka, které na vyřazení Rusky stačily dva sety 6:4 a 6:1. Světová jednička se tak utká v boji o finále s Polkou Agnieszkou Radwaňskou, která taktéž celkem hladce pro změnu porazila Španělku Carlu Suárezovou-Navarrovou 6:1 a 6:3.

Celkem třikrát se minulý rok utkal Tomáš Berdych s Rogerem Federerem a český tenista v těchto duelech proti Švýcarovi neuhrál ani jeden set. A jinak tomu nebylo ani v úterním čtvrtfinálovém střetnutí v australském Melbourne. Přitom duel nezačal pro českého hráče nikterak špatně. V úvodu totiž dokázal sebrat švýcarskému tenistovi servis, následně však brejk nepotvrdil, což tak zřejmě pro následující průběh tohoto čtvrtfinále rozhodující. Federer velmi slušně podával i tak ale v prvním setu natropil nejednu nevynucenou chybu. Narozdíl od Švýcara se nedařil servis českému reprezentantovi. První sada ale byla i tak vyrovnaná a nakonec dospěl až do zkrácené hry.

V ní se klíčový moment odehrál hned v jejím samotném úvodu. To si tehdy Federer vybojoval na svou stranu minibrejk, vůbec byl švýcarský hráč sebevědomý v této části hry. Když vedl 1:0, rozhodl se k náběhu k síti, poté předvedl povedený bekhendový úder k lajně, připočtěme k tomu jeho skvělé servisy a dospějem ke stavu 6:3 pro něj v této zkrácené hře. Celkem tak měl tři setboly, při čemž první se podařil Berdychovi ještě odvrátit, ten druhý však už nikoli.

Favorizovanému Švýcarovi se dařilo i na začátku druhé sady. Českému tenistovi, se kterým se doposud utkal celkem šestkát (bilance 4:2), dokázal hned v úvodu sebrat Federer podání a tak musel Berdych Švýcarův náskok od té doby dohánět, ale nepovedlo se. Zvlášť když v sedmé hře tohoto setu sebral Švýcar českému soupeři servis podruhé a i když Berdych zahrál v této sadě jen pět nevynucených chyb, prohrál tento set poměrem 2:6. Ale Tomáš Berdych se nikterak nevzdával v tomto utkání. I díky čisté hře se dostal ve 3. setu do vedení a následně se povedlo Berdychovi sebrat Federerovi podání. Jenže brejk v následujícím gamu opět nepotvrdil a to proto, že za stavu 30:30 zamířil míček pouze do sítě. A když zahrál Berdych v pořadí již čtvrtou dvojchybu v tomto utkání, Švýcar se mohl radovat z toho, že nepříznivý stav ve třetím setu dorovnal. I když se poté dostal Berdych hned ke dvěma brejkbolům, Švýcar vše dokázal uhasit. Za stavu 4:4 pak při svém podání Berdych prohrával už 0:40, tento stav dokázal srovnat, ale ztrátě servisu nezabránil. Z postupu mezi nejlepší čtyři se tak nakonec radoval po třech setech Roger Federer.

Čtvrtfinálová fáze se ale povedla Radku Štěpánkovi, ovšem jedná se o turnaj čtyřhry. Se svým parťákem Danielem Nestorem z Kanady se mohl z postupu do další fáze radovat poté, co vyřadil dvojici tvořenou Filipíncem a Bělorusem. Řeč je o dvojici Treat Huey, Max Mirnyj. Ta se tak musela s turnajem rozloučit poté, co tedy prohrála dvakrát 4:6. Česko-kanadská dvojice se o finále utká se španělsky mluvicím duem, při čemž je tedy jeden Uruguayec a druhý Španěl, Pablo Cuevas, Marcel Granollers.

Českým barvám se dařilo v úterý i v ženské čtyřhře. Tam se totiž Andrea Hlaváčková společně s Lucií Hradeckou do semifinále poté, co dokázaly zvítězit nad tchajwanským párem, jenž vstoupil do tohoto turnaje jako druhý nasazený, Yung-Jan Chan, Hao-Ching Chan. Stalo se tak po třech setech 2:6, 7:5 a 6:3. V semifinále ženské čtyřhry se představí i Karolína Plíšková, která nastupuje s Němkou Julií Görgesovou. Ty porazily pro změnu americko-ruskou dvojicí Vania Kingová, Alla Kudrjavcevová 6:2 a 6:4.

Serena vyprovodila z turnaje Šarapovovou, Djokovič se utká s Federerem

To, že by se měla s tímto turnajem rozloučit ve čtvrtfinále Ruska Maria Šparapovová, zprvu v duelu s Američankou Serenou Williamsovou nevypadalo. Na úvod první sady totiž dokázala ruská hráčka své soupeřce sebrat servis a po chvíli vedla už 2:0. Následně ale Američanka odpověděla, nadále však Ruska držela se světovou jedničkou krok. Až za stavu 4:4 v první sadě se probojovala Šarapovová hned ke dvěma brejkbolům, ani jeden však neuhrála na svou stranu. Williamsová pak měla k ukončení prvního setu k dispozici hned čtyři setboly. Zatímco první tři setboly Američanka ještě nevyvužila a to především kvůli svým třem nevynuceným chybám, čtvrtý setbol už byl ale ze strany světové jedničky úspěšný. Jedenadvacetinásobná vítězka grandslamových turnajů slušně podávala a zahrála celkem devatenáct vítězných úderů, jejím mínusem bylo hned šestnáct nevynucených chyb. I tak ale Serena Williamsová první sadu vyhrála po 56 minutách poměrem 6:4.

Zatímco první set byl celkem vyrovnaný, ten druhý už měla Serena Williamsová celkem jasně ve svých rukou. Naopak Ruska neměla hru vůbec pod kontrolou, neboť kazila i lehké míče, netrvalo to dlouho a Američanka ve druhém setu vedla už 5:0. Poté sice ještě dokázala Šarapovová odvrátit hrozícího kanára. Willliamsová i tak vyhrála druhou sadu, konkrétně 6:1. Byla to tak již osmnáctá výhra Američanky nad Ruskou v řadě za sebou, naposledy Serena Williamsová prohrála se Šarapovovou před dvanácti lety a to v Turnaji mistryň.

K tomu, aby díky vítězství na Australian Open nynější světová jednička dorovnala v počtu grandslamových triumfů německou tenistku Steffi Grafovou, musí v semifinále přejít přes Polku Agniezsku Radwaňskou. Ta ve svém čtvrtfinále porazila Španělku Suárezovou-Navarrovou, která se proti Polce zmohla pouze na čtyři gamy. Radwaňská si tak svým postupem dorovnala své maximum z Australian Open. Naposledy se do semifinále tohoto turnaje podívala v roce 2014.

V mužském semifinále se představí i Novak Djokovič, jenž celkem hladce přešel přes Japonce Keie Nišikoriho. O finále se tak utká s přemožitelem Tomáše Berdycha Rogerem Federerem.

Konečné výsledky Australian Open (26.1.2016):

Muži (dvouhra) - čtvrtfinále:

Federer (3-Švýc-) - Berdych (6-ČR) 7:6 (7:4), 6:2, 6:4Djokovič (1-Srb.) - Nišikori (7-Jap.) 6:3, 6:2, 6:4

Ženy (dvouhra) - čtvrtfinále:

S. Williamsová (1-USA) - Šarapovová (5-Rus.) 6:4, 6:1A. Radwaňská (4-Pol.) - Suárezová-Navarrová (10-Šp.) 6:1, 6:3

Muži (čtyřhra) - čtvrtfinále:

Štěpánek, Nestor (ČR/Kan.) - Huey, Mirnyj (14-Filip./Běl.) 6:4, 6:4Mannarino, Pouille (Fr.) - Rojer, Tecau (Niz./Rum.) 7:6 (7:5), 6:7 (2:7), 6:4J. Murray, Soares (7-Brit./Braz.) - Klaasen, R. Ram (13-JAR, USA) 6:7 (3:7), 6:4, 7:6 (7:3)Cuevas, Granollers (16-Ur./Šp.) - Pospisil, Sock (9-Kan./USA) 5:7, 6:1, 6:2

Ženy (čtyřhra) - čtvrtfinále:

Hlaváčková, Hradecká (7-ČR) - Yung-Jan Chan, Hao-Ching Chan (2-Tchaj-wan) 2:6, 7:5, 6:3Karolína Plíšková, Görgesová (13-ČR/Něm.) - Kingová, Kudrjavcevová (USA/Rus.) 6:2, 6:4Hingisová, Mirzaová (1-Švýc./Ind.) - Grönefeldová, Vandewegheová (12-Něm./USA) 6:2, 4:6, 6:1Yi-Fan Xu, Čeng Saj-saj (15-Čína) - An. Rodionovová, Ar. Rodionovová (Rus.) 6:2, 5:7, 6:4

Junioři (dvouhra) - 2. kolo:

Jonsong Čong (5-Korea) - Rikl (ČR) 5:7, 6:4, 9:7

Junioři (čtyřhra) - 2. kolo:

Rikl, Klein (8-ČR/SR) - Čchan-jon O, Tung-Lin Wu (Korea/Tchaj-wan) 6:4, 6:4

Juniorky (čtyřhra) - 2. kolo:

Andreescuová, Robillardová-Milletteová (1-Kan.) - Kaňková, Aiavaová (ČR/Austr.) 6:4, 6:7 (3:7), 10:8

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.
Novak Djoković

Djokovič vyrovnal Nadala v počtu grandslamových titulů. Zanechal však po sobě pachuť

Mužský turnaj ve dvouhře v australském Melbourne v rámci Australian Open ovládl srbský tenista Novak Djokovič, jehož finálovým soupeřem byl v neděli Řek Stefanos Tsisipas, přemožitel Jiřího Lehečky ze čtvrtfinále. Řeckého tenistu porazil 6:3, 7:6 a 7:6 a mohl se tak radovat ze svého rekordního jubilejního desátého vítězství v Melbourne, díky čemuž se tak stal opět světovým hráčem číslo jedna. Na prvním grandslamovém turnaji však Djokovič nezanechal nejen dojem ze svého bezesporu dobrého tenisu, ale i pachuť z toho, že jeho okolí nikterak neskrývalo svou přilnavost k Rusku.

Více souvisejících

Australian Open Tomáš Berdych tenis

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy