French Open, 6. den: Kvitová obdržela hned dva kanáry, i proto v turnaji končí. Přes bojovnost opouští Paříž i Strýcová se Šafářovou

Paříž - Pro české barvy to nebyl na pařížském Roland Garros zrovna nejpovedenější hrací den. Všechny tři české tenistky, které v tomto letošním pařížském grandslamu zbyly, totiž nedokázaly postoupit do osmifinálové fáze. Nedařilo se například vůbec Petře Kvitové, která měla očividně den blbec a skoro nic se ji nedařilo tak, jak by si představovala. S Američankou Shelby Roddgersovou, která si tak připsala další český skalp (v minulém kole vyřadila překvapivě Karolínu Plíškovou), prohrála po třísetovém duelu 0:6, 7:6 a 0:6. Loňská finalistka tohoto turnaje to umístění letos neobhájí, neboť ve 3. kole pro změnu nestačila na Australanku Samanthu Stosurovou. Tato bitva byla taktéž třísetová a Češka ji nakonec prohrála následujícím způsobem 3:6, 7:6 a 5:7. A tak mohli čeští tenisoví fanoušci spoléhat akorát na Barboru Strýcovou, která bojovala na kurtu s Agniezskou Radwaňskou jako lvice, obě tenistky předváděly neuvěřitelné výměny a bavily tak tím slušně zaplněný Kurt Suzanne Lenglenové. Nakonec ale Strýcová nasazené dvojce podlehla 2:6, 7:6 a 2:6.

Již patnáctý vzájemný zápas se udál v rámci 3. kola french Open mezi Lucií Šafářovou a Samanthou Stosurovou, naposledy se tyto hráčky utkaly na pražském turnaji WTA a tehdy to byl zápas se šťastným koncem pro českou reprezentantku. Na jednom z pařížských kurtů si obě hráčky delší dobu v prvním setu držela svá podání, až v osmém gamu vzala Češce Australanka její servis. Hned dvakrát pak mohla Šafářová to samé udělat soupeřce, nicméně nepodařilo se první sadu tedy vyhrála Stosurová poměrem 3:6. Vyrovnaný tenis pokračoval i ve druhé sadě, jenž narozdíl od toho prvního dospěl až do zkrácené hry. Tam dominovala česká tenistka, když tuto zkrácenou hru vyhrála 7:0 a v té době to se Šafářovou vypadalo docela dobře. Třetí set ovšem nezačal pro brněnskou rodačku nejlépe, protože prohrávala už 0:3 a i když tuto sadu ještě dokázala zdramatizovat, na vítězství to nestačilo. Stosurová, která během tohoto střetnutí předvedla hned čtrnáct es, sebrala podání české hráčce za stavu 5:6 pro ní a byla to tedy tak Australanka, kdo se radoval z postupu do osmifinále.

Tam se neukáže ani Petra Kvitová, pro kterou byl páteční den den blbec. Nasazená česká reprezentantka se střetla s Američankou Shelby Rodgersovou a předvedla s ní stejné trápení, jaké bylo z její strany k vidění v úvodním kole proti Černohorce Koviničové. Narozdíl od tohoto utkání to ale v pátek vítězstvím pro českou hráčku neskončilo. Od začátku bylo vidět, že rodačka z Fulneku nebyla vůbec ve své kůži a celkem rychle prohrávala v první sadě už 0:3. Po 21 minutách hry obdržela Kvitová od Američanky kanára, přičemž v první sadě zaznamenala česká hráčka pouze dva vítězné balóny. Ani druhá sada se pro ni nevyvíjela dobře. Vždyť v ní prohrávala už 2:4, jenže Kvitová to nechtěla jen tak vzdát a ještě dokázala stav srovnat. Tuto sadu nakonec získala na svou stranu až díky úspěšné zkrácené hře. Jenže Rodgersovou to nikterak nerozházelo a opět se vrátila ke svému dominantnímu tenisu z prvního setu. I ten třetí totiž vyhrála jasně 0:6 a po Karolíně Plíškové tak 108. hráčka světa zdolala i Kvitovou.

Nejtěžší soupeřku měla z českého ženského trojlístku, který ještě zbyl na turnaji, Barbora Strýcová. Proti této třicetileté plzeňské rodačce se totiž postavila světová dvojka Agniezska Radwaňská, ovšem na Kurtu Suzanne Lenglenové, který byl překvapivě slušně zaplněn, byla vidět tradiční nebojácnost a odhodlání české hráčky. Vůbec obě tyto soupeřky předváděly chytrý tenis s kolikrát nečekanými údery, s několika kraťasy a obě bojovaly až na doraz, což pařížské publikum oceňovalo i aplausem. První set Strýcová prohrála 2:6, ve druhém setu česká lvice bojovala co to jen šlo, neboť i když už v něm prohrávala 0:3, dokázala tento nepříznivý stav otočit na 5:3. Nakonec se set rozhodl až v tie-breaku, během kterého byla k vidění i neuvěřitelná výměna, kdy už obě hráčky seděly na zemi, ale stále přitom hrály. Strýcové se tedy podařilo vyrovnat na 1:1 a rozhodnout tak musel třetí set. A protože v něm už byla Strýcová na Radwaňskou krátká, musela se i ona - ovšem za potlesku a se zdviženou hlavou - rozloučit s tímto pařížským grandslamem.

Kdo se také musel rozloučit s French Open a to nečekaně kvůli zranění, tak to je Rafael Nadal. Španělský tenista, jenž si přivodil zranění zápěstí se z tturnaje odhlásil a nebude tak již usilovat o svůj desátý triumf na tomto grandslamu.

Grandslamový turnaj French Open v Paříži (27.5.2016):

Ženy, dvouhra - 3. kolo:

Rogersová (USA) - Kvitová (10-ČR) 6:0, 6:7 (3:7), 6:0Stosurová (21-Austr.) - Šafářová (11-ČR) 6:3, 6:7 (0:7), 7:5A. Radwaňská (2-Pol.) - Strýcová (30-ČR) 6:2, 6:7 (6:8), 6:2Muguruzaová (4-Šp.) - Wickmayerová (Belg.) 6:3, 6:0Halepová (6-Rum.) - Osakaová (Jap.) 4:6, 6:2, 6:3Pironkovová (Bulh.) - Stephensová (19-USA) 6:2, 6:1Beguová (25-Rum.) - Becková (Něm.) 6:4, 2:6, 6:1Kuzněcovová (13-Rus.) - Pavljučenkovová (24-Rus.) 6:1, 6:4

Muži, dvouhra - 3. kolo:

Murray (2-Brit.) - Karlovič (27-Chorv.) 6:1, 6:4, 7:6 (7:3)Wawrinka (3-Švýc.) - Chardy (30-Fr.) 6:4, 6:3, 7:5Granollers (Šp.) - Nadal (4-Šp.) bez bojeNišikori (5-Jap.) - Verdasco (Šp.) 6:3, 6:4, 3:6, 2:6, 6:4Raonic (8 - Kan.) - Martin (SR) 7:6 (7:4), 6:2, 6:3Gasquet (9-Fr.) - Kyrgios (17-Austr.) 6:2, 7:6 (9:7), 6:2Isner (15-USA) - Gabašvili (Rus.) 7:6 (9:7), 4:6, 2:6, 6:4, 6:2Troicki (22-Srb.) - Simon (16-Fr.) 6:4, 6:2, 6:2Ramos (Šp.) - Sock (23-USA) 6:7 (2:7), 6:4, 6:4, 4:6, 6:4

Ženy, čtyřhra - 2. kolo:

Hlaváčková, Hradecká (6-ČR) - N. Kičenoková, L. Kičenoková (Ukr.) 6:1, 6:3Krejčíková, Siniaková (ČR) - Liang Čchen, Wang Ja-fan (Čína) 3:6, 6:3, 6:4.

Související

Lucie Havlíčková

Turnaj juniorek na Roland Garros ovládla sedmnáctiletá Lucie Havlíčková

Veliký úspěch si na letošním ročníku French Open připsala teprve sedmnáctiletá česká tenistka Lucie Havlíčková. Zatímco ženám-seniorkám se letos na pařížské antuce příliš nedařilo a nikam daleko nepostoupily, to českým juniorkám se dařilo náramně. Vše to pak vyvrcholilo sobotním finále, ve kterém zmiňovaná Havlíčková vyhrála dvakrát 6:3 nad Argentinkou Solanou Sierraovou a navázala tak na loňský pařížský triumf Lindy Noskové.
Tenis, ilustrační fotografie

French Open bude letos bez Vondroušové. Do Paříže jí nepustí zranění

Český tenis bude mít v nadcházejícím grandslamu v Paříži o další zástupkyni méně. Nba French Open se totiž nepředstaví finalistka tohoto turnaje z roku 2019 Markéta Vondroušová, kterou trápí nadále zranění, kvůli kterému se naposledy na kurtu objevila před třemi týdny. Pro dvaadvacetiletou reprezentantku tak tedy předčasně končí letošní antuokovbá sezóna.

Více souvisejících

French Open Petra Kvitová Barbora Strýcová

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy