OH 2016: Kvitová nestačila v semifinále na Portoričanku Puigovou a bude hrát o bronz. Úspěšné nebyly ani Šafářová se Strýcovou, ani H+H, mix nejde dál

Rio de Janeiro - Česká ženská tenisová jednička Petra Kvitová si v olympijském finále ženské dvouhry nezahraje. V pátek totiž v semifinále nestačila na 34. hráčku světa z Portorika Monicou Puigovou, se kterou prohrála ve třech setech 4:6, 6:1 a 3:6. Rodačka z Fulneku nyní musí čekat na poraženou z druhého semifinálového klání, ve kterém se střetnou Američanka Kyesová a Němka Kerberová. Právě s jednou z nich si zahraje o bronz. To Portoriko může získat díky Puigové svou vůbec první zlatou olympijskou medaili v historii. Jenak pár Lucie Šafářová, Barbora Strýcová totiž nestačil v semifinále na ruské duo Makarovová, Vesninová a prohrály tak nakonec s ním 6:7 a 4:6, pár Hradecká, Hlaváčková pro změnu prohrály se švýcarkou dvojící Bacsinszká, Hingisová. Český mix Hradecká, Štěpánek naopak postoupil.

Přitom začátek semifinálového duelu začal pro českou reprezentantku celkem dobře. Hned prvních šest vítěznýchh fiftýnů si v úvodu tohoto zápasu připsala česká tenistka a i díky brzo vyhranému brejku zanedlouho v první sadě vedla 3:0. Dvaadvacetiletá soupeřka z Portorika, jež je přemožitelkou mimo jiné i Španělky Muguruzaové, kterou v rámci tohoto olympijského turnaje překvapivě porazila dvakrát 6:1, však začala přesně trefovat míčky, zvláště silná pak byla v dlouhých výměnách od základní čáry. K tomu se přidal ještě skvělý servis, v devátém gamu pak Portoričanka Češku brejkla a díky tomu tak tedy první sadu vyhrála poměrem 6:4.

Jednalo se tak o druhý set, který Kvitová v této olympijské dvouhře prohrála a pokud pomýšlela na postup musela zvládnout druhou sadu, aby se pak nakonec rozhodlo v tom třetím závěrečném. Co se týče toho druhého, tak v něm česká hráčka dominovala, neboť celkem rychle vedla 5:0. V sedmém gamu Kvitová rozhodla a druhou sadu získala 6:1.

Rozhodující třetí sadu ovšem Češka nezvládla. Když se hrála druhá hra této sady, Portoričance se podařilo Kvitovou opět brejknout a to poté, co rodačka z Fulneku zbytečně vyhodila nahraný forhend. Tento brejk sice v následné hře Puigová nepotvrdila, ovšem ve čtvrtém gamu tu bylo opět sebrané podání Petry Kvitové. Ta si ho zase vzala zpět, jenže české hráčce docházely postupem času síly a v osmém gamu tu byl opět brejk Portoričanky a ta ho tentokrát v následné hře dokázala potvrdit. Třetí sadu tak Puigová vyhrála 6:3 a mohla se tak radovat z postupu do finále, kde může vybojovat pro svou zem vůbec první zlatou olympijskou medaili.

Až hodinu a 22 minut trvala úvodní sada v semifinále ženské čtyřhry, ve kterém se střely páry Šafářová, Strýcová a Makarovová, Vesninová z Ruska. Hned několika brejkbolům čelil jak první, tak druhý pár v této dlouhé části hry. Tak například v době, kdy v rámci prvního setu Češky vedly 4:1 a 40:15, měly docela na kahánku ruské tenistky. Jenže ty nakonec dokázaly dva brejkboly odvrátit a první set tak nakonec dospěl do zkrácené hry. Tam taktéž Česky vedly 4:2 a k dspozici v něm měly i dva setboly, ani jeden z nich však nebyl využit a i proto nakonec první sadu vyhrály ruské hráčky, když tie-break zvládly v poměru 9:7. Ruská dvojice pak byla ve druhém setu lepší a lepší, dokázaly v něm brejknout soupeřky, ovšem český pár si první brejk v této sadě vzal zpět. Až za stavu 4:5 Rusky vzaly Šafářové servis a tak se mohly radovat z vítězství.

A tak zbýval v boji o finále už jeden český pár, jenž tak mohl udělat černý den pro český tenis alespoň trochu barevnější. Ve druhém semifinále ženského deblu se totiž představil pár Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká, které měly za soupeřky Švýcarky Timeu Bascinszkou a Martinu Hingisovou. Ještě po prvním setu to vypadalo pro české reprezentantky docela slibně, neboť v něm své soupeřky porazily. Už za stavu 5:4 to vypadalo, že mířily za vítězstvím v prvnmí sadě, Jenže právě tehdy nedokázala Lucie Hradecká doservírovat k vítězství a ještě tak dala Švýcarkám šanci. Nakonec ale díky sebranému brejku a díky výtečnému podání ze strany Hlaváčkové se české duo radovalo z výhry v prvním setu 7:5.

V těchto chvílích byly české tenistky na koni a nikterak nenasvědčovalo tomu, že by snad měly tento duel prohrát. Vždyť na začátku druhé sady rychle vedly 3:0. Poté si Hlaváčková vzala menší pauzu na ošetření kvůli drobnému problému s nohou, následně se jí ovšem nezdařil servis. S tím servisem se to později zopakovalo a duel tak ve druhém setu dospěl do stavu 4:4. Hradecké se sice povedlo následně svou hrou u sítě sebrat servis Bascinszké a s českými tenistkami to vypadalo více než dobře, neboť stačilo jen dopodávat k postupu. Při druhém mečbolu pro český pár však ale přišel nekompromisní volej z rakety Hingisové, jenž trefil do hlavy Hlaváčkovou, která pak spadla na kurt a následně byla dlouho ošetřována, přičemž si postižené místo u oka ledovala. Koncentrace byla najednou ta tam i proto tak druhý set dospěl do tie-breaku, v němž Švýcarky zvítězily 7:3. V závěrečném setu pak už pouze Švýcarky dominovaly a vyhrály ho nakonec 6:2. Pár H+H tak bohužel stříbro z posledních Her ani neobhájí, ani nevylepší, místo toho bude v  ženské čtyřhře v sobotu k vidění česko-český souboj o bronz.

Radost tak českým sportovním fanouškům udělal alepoň český mix Lucie Hradecká, Radek Štěpánek, jenž nastoupil několik minut po půlnoci brazilského času  ke svému čtvrtfinále. Jednalo se vůbec o první zápas tohoto páru pod pěti kruhy v Riu, neboť o fázi před tím měl původně nastoupit proti Španělům Nadal, Muguruzaová. Ten se ale nakonec z turnaje odhlásil a tak české duo sehrálo svůj první duel v pátek a to proti rumunské dvojici Irina-Camelia Beguová, Horia Tecau. S tímto párem si nakonec ten český poradil ve dvou setech 6:4 a 7:5 a v semifinále si tak zahrají s americkými tenisty Bethanie Matteková-Sandsová, Jack Sock.

Konečné výsledky olympijského tenisového turnaje v Riu de Janeiro (12.8.2016):

Semifinále dvouhry žen:

Kvitová (11-ČR) - Puigová (Portor.) 4:6, 6:1, 3:6Kerberová (2-Něm.) - Keysová (7-USA) 6:3, 7:5

Semifinále čtyřhry žen:

Šafářová, Strýcová - Makarovová, Vesninová (7-Rus.) 6:7 (7:9), 4:6Bacsinszká, Hingisová (5-Švýc.) - Hlaváčková, Hradecká (6-ČR) 5:7, 7:6 (7:3), 6:2

Čtvrtfinále smíšené čtyřhry:

Hradecká, Štěpánek - Beguová, Tecau (Rum.) 6:4, 7:5Mirzaová, Bopanna (4-Indie) - Watsonová, A. Murray (Brit.) 6:4, 6:4V. Williamsová, Ram (USA) - Vinciová, Fognini (It.) 6:3, 7:5Matteková-Sandsová, Sock (USA) - Pereiraová, Melo (Braz.) 6:4, 6:4

Ostatní výsledky:

Muži, dvouhra - čtvrtfinále:

A. Murray (2-Brit.) - Johnson (USA) 6:0, 4:6, 7:6 (7:2)Nadal (3-Šp.) - Bellucci (Braz.) 2:6, 6:4, 6:2Del Potro (Arg.) - Bautista (10-Šp.) 7:5, 7:6 (7:4)Nišikori (4-Jap.) - Monfils (6-Fr.) 7:6 (7:4), 4:6, 7:6 (8:6)

Čtyřhra - finále:

Nadal, M. López (6-Šp.) - Mergea, Tecau (5-Rum.) 6:2, 3:6, 6:4

O 3. místo:

Johnson, Sock (USA) - Nestor, Pospisil (7-Kan.) 6:2, 6:4

Související

Box (ilustrační foto)

Některé boxerské zápasy na olympiádě v Riu byly zmanipulované, tvrdí McLaren

Vyšetřovatel Richard McLaren se ve čtvrtek nechal slyšet, že některé boxerské zápasy na Letních olympijských hrách v Riu de Janeiro před pěti lety byly zmanipulované. Tento kanadský vyšetřovatel byl letos v červnu pověřen Mezinárodní boxerskou organizací AIBA, aby možné ovlivňování výsledků boxerských zápasů z roku 2016 prošetřil.
XXXI. letní olympijské hry 2016 v Riu

Olympiáda byla podplacená. Bývalý guvernér přiznal korupci

Bývalý guvernér státu Rio de Janeiro Sérgio Cabral u soudu přiznal, že si kupoval hlasy členů Mezinárodního olympijského výboru před volbou dějiště her v roce 2016. Úplatky v celkové výši dva miliony dolarů podle něj byly pro devět členů MOV, mimo jiné pro legendárního ukrajinského tyčkaře Sergeje Bubku a ruského plavce Alexandera Popova. Oba obvinění odmítli a budou se bránit právní cestou.

Více souvisejících

Olympijské hry 2016 Petra Kvitová

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Tornádo na Ústecku se potvrdilo. Pohybovalo se i přes tok Labe

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy